De scheve toren van Acquoy

By | 29 januari 2014
De scheve kerktoren van Acquoy

Vlak bij Leerdam ligt het dorpje Acquoy pittoresk achter de Lingedijk, aan een afgesneden arm van de Linge. Vooral in het voorjaar, als de Betuwse fruitbomen in bloei staan, is het er druk met fietsers en wandelaars. Wie op het dorp toe loopt of fietst, kan het niet ontgaan dat de toren van de kerk behoorlijk scheef staat, al is dat op de foto hiernaast eigenlijk niet goed te zien.

De toren van de kerk van Acquoy (“akkooi”) zakte tijdens de bouw meteen al flink één kant op, vast en zeker door de slechte fundering in de zompige ondergrond, en als je goed kijkt kun je zien dat de 15e-eeuwse bouwers dat best in de gaten hadden en nog hebben geprobeerd hebben de scheefstand te corrigeren.

Tevergeefs, en zo staat het ruim 17 m hoge bouwwerk maar liefst 1,15 meter uit het lood, oftewel 6,6 procent, aldus Wikipedia, en dat is bijna evenveel als de illustere toren van Pisa, maar die is met zijn 55 meter ruim drie keer zo hoog en minder plomp van aanzien, zodat de scheefstand daarvan heel wat spectaculairder oogt, met een gezellige toeristenkermis als gevolg.

Het graf van Cornelia Pisa

Als je op de begraafplaats naast de Betuwse toren van Pisa even de tijd neemt de namen op de grafstenen te bekijken, valt nog een bijzonderheid op. Hier ligt sinds 1941 Cornelia Pisa begraven, echtgenote van de predikant van Acquoy, Nicolaas Hendrik Kuipéri. Volgens de burgerlijke stand heette zij Cornelia Piza, maar zij noemde zich Corrie Pisa. Het echtpaar had elf kinderen.

Geef een reactie