Wandelen in de groeve van de Sint-Pietersberg

By | 3 juli 2020

De Sint-Pietersberg bij Maastricht was decennia lang grotendeels het domein van de cementfabriek ENSI, maar inmiddels is de enorme groeve die door de mergelwinning is ontstaan grotendeels tot een natuurgebied getransformeerd. Je kunt hier vanuit het centrum van de stad een prachtige wandeling naartoe maken. Met een beetje geluk zie je aan de noordkant van de groeve de oehoes die in de groeve domicilie hebben gevonden en er jaarlijks jongen grootbrengen. Er staat een verrekijker klaar!

groeve
De ENCI-groeve vanaf de noordzijde van de Sint-Pietersberg

Als je vanaf het uitzichtpunt een paar kilometer verderop via de trap in de groeve afdaalt, maak je een reis door de tijd van honderden miljoenen jaren. Hier in de buurt werd ook de fossiele mesosaurus gevonden, de dinosaurus van Maastricht.

uitzicht
Uitzichtpunt boven de groeve van de Sint-Pietersberg
Fossielen

In de wand zie je diverse lagen vuursteen en je kunt hier op zoek gaan naar fossielen zoals haaientanden en schelpen.uit de tijd dat hier een Krijtzee lag. De mergelwinning in de Sint-Pietersberg is al eeuwenoud, de Romeinse schrijver Plinius maakte er al melding van. Mergel is een zachte steensoort die niet heel lang meegaat, doordat de steen vocht opneemt, is een steen na een paar eeuwen geheel verkruimeld.

groeve
De steile wand van de groeve
Bijzondere planten

Het water in de groeve heeft een blauw-groene kleur door de opgeloste kalk. Het diepste punt van het grootste meer ligt 40 meter onder het peil van de Maas aan de voet van de Sint-Pietersberg. Let ook op de vegetatie langs het pad: door de beschutte ligging heerst er een bijzonder microklimaat en sommige plantensoorten komen alleen hier in Nederland voor.

water
In de groeve

Let op: anders dan de route hierboven suggereert, kun je inmiddels in de groeve doorlopen richting D’n Observant en dan rechtsaf slaan richting Jekerdal-Kanne, waarna je terug kunt lopen naar Maastricht (zie ook onze tips voor Maastricht). Kijk op de website van Natuurmonumenten voor een kaart met toelichting.

Geef een reactie