De Wijde Wereld


Fietsreizen


X
Een fiets vervoeren per vliegtuig

Meestal kan de fiets als bagage mee in het vliegtuig. Soms zelfs gratis, maar dat komt steeds minder vaak voor. Veel maatschappijen vragen tegenwoordig forse tarieven voor fietsvervoer, variërend van enkele tientjes tot soms honderden euro's per retour bij intercontinentale bestemmingen. Het is dus beslist nodig tevoren bij de maatschappij zelf te informeren onder welke voorwaarden de fiets mee kan en pas dan te boeken, wil je niet voor onaangename verrassingen komen te staan.Verpakking fiets

Meestal worden er voorwaarden gesteld aan de verpakkingswijze van de fiets. In elk geval moet het stuur dwars, de pedalen dien je te verwijderen (tape ze op de bagagedrager van de fiets vast) en meestal moet je de banden leeg laten lopen, vanwege vermeend ontploffingsgevaar in het ruim. Discussie daarover met check-in personeel is zinloos. Het gereedschap dat je gebruikt, dien je in de ruimbagage weg te bergen want bij de handbagagecontrole wordt het er zeker uitgevist, en het is de vraag of je het dan kunt meenemen. Sommige maatschappijen eisen verder een doos, andere achten een hoes voldoende. Ervaren reizigers zijn het er niet over eens welke verpakkingswijze veiliger is voor de fiets, maar het lijkt in elk geval verstandig kwetsbare onderdelen zoals de derailleur, de remgrepen en de shifters extra te beschermen, bijvoorbeeld met bolletjesplastic.
Tip: Schakel de ketting op het grootste tandwiel achter en het kleinste voor, dan staat de derailleur het meest naar binnen en is het risico op schade kleiner.
Zelfs als je je precies aan de vervoersvoorwaarden houdt, moet je rekening houden met discussie met slecht geïnformeerd check-in personeel. Het is daarom goed te proberen de voorwaarden op schrift te hebben, bijvoorbeeld een print van de internetpagina met voorwaarden voor sportbagage van de maatschappij.

Tips

 

 • Raadpleeg voor diverse verpakkingsmethoden en voor handige tips over fietsvervoer de vraagbaak van de Fietsersbond.
 • Een zeer uitgebreid overzicht met instructieve foto's over het verpakken van een fiets voor vervoer in het vliegtuig vind je bij De Vakantiefietser.
 • Fietsdozen zijn vaak gratis bij de fietsenmaker verkrijgbaar. Iets grotere fietsdozen zijn verkrijgbaar op Schiphol en kosten € 15 -20. Een stevige plastic fietshoes (fietspyjama) die de fiets vrijwel geheel omsluit is te koop bij Halfords en Hornbach (zie foto's).
 • Veel praktijkinformatie over fietsvervoer in vliegtuig en trein vind je op Travel with bicycles en op het forum van de vereniging De Wereldfietser. Houd er wel rekening mee dat een luchtvaartmaatschappij niet in elk land dezelfde voorwaarden hoeft te hanteren. In het ene land is een doos verplicht, in het andere niet. Dit geldt bijvoorbeeld voor Thai en KLM.

fietsen in fietspyjama voor vluchtErvaringen

Onze eigen ervaringen met fietsvervoer in het vliegtuig zijn redelijk: op een totaal van circa 60 vluchten, waarbij de fiets in een doorzichtige plastic hoes dan wel in een fietspyjama (rechts) verpakt was (en tweemaal in een doos), hadden we driemaal een beschadigde achterdrager (eenmaal vergoed door luchtvaartmaatschappij), eenmaal een kapotte spaak en vijfmaal fietsen die een tot meerdere dagen later werden afgeleverd.
 

Informeer altijd zelf telefonisch of per e-mail bij de luchtvaartmaatschappij wat de exacte voorwaarden zijn voor fietsvervoer en laat die zo mogelijk schriftelijk bevestigen of neem op reis een print mee van de voorwaarden op de website van de maatschappij.

Helaas hebben vele maatschappijen de tarieven voor fietsvervoer de laatste jaren exorbitant verhoogd, soms dient wel € 300 per fiets betaald te worden voor een intercontinentale retourvlucht. Zoals ook op de site van het International Bicycle Fund te lezen is, is het aan te bevelen schriftelijk te protesteren tegen deze veel te hoge prijzen, die zeker niet in overeenstemming zijn met het groene (en dus fietsvriendelijke) imago dat luchtvaartmaatschappijen zich tegenwoordig zo graag aanmeten.

 

Hieronder vind je een overzicht van onze eigen ervaringen met diverse maatschappijen (de voorwaarden kunnen intussen veranderd zijn; kijk voor recente ervaringen met vele maatschappijen bij De Wereldfietser):

 

 • KLM, Air France:Voor de meeste verre bestemmingen mag 1 bagagestuk van maximaal 23 kg gratis worden ingecheckt. Binnen Europa kost in te checken bagage sinds 22 april 2013 bij vooruitbetaling €15 per enkele reis en op de luchthaven € 30 per koffer, tenzij je lid bent van het frequent-flyerprogramma Flying Blue. Voor een fiets moet je altijd betalen. De fiets mag in doos (en bij welwillend checkin-personeel ook in hoes) mee als tweede bagagestuk vanaf € 55 (en soms veel meer) per enkele reis, afhankelijk van de bestemming. Het maximale gewicht van de fiets of tandam mag 23 kg zijn. De regels wijzigen nogal eens, zijn krankzinnig ingewikkeld en op de website vanwege alle uitzonderingen niet of nauwelijks te begrijpen, dus informeer beslist eerst telefonisch voordat je een ticket boekt! Een fiets dient verder altijd minimaal 48 uur tevoren aangemeld te worden.
 • Transavia: Een fiets kan worden meegeboekt bij online boeken. Het tarief bij deze fietsvriendlijke maatschappij is € 40 per enkele reis, verpakken in een hoes of doos.
 • Vueling: fiets mag in doos mee voor € 45 per vlucht (bij overstappen betaal je dus opnieuw!)
 • Air Berlin fiets mag in hoes of doos mee voor € 50 of € 75 (intercontinentaal) per vlucht.
 • Ryanair: fiets mag alleen in "beschermende doos of tas" mee voor € 50 per vlucht (Let op: diverse reizigers melden dat Ryanair géén fietspyjama (zoals op de foto boven) meer accepteert. Alleen speciale (?) fietstassen en echte fietsdozen zouden nog geaccepteerd worden.) je kunt bij Ryanair tijdens het boeken via internet aangeven of je een fiets meeneemt. Let op: bij Ryanair moet je voor elk ingecheckt stuk bagage betalen; het is voordeliger je fietstassen in één andere tas te verpakken (maximaal gewicht 15 of 20 kg, afhankelijk van betaald bedrag).
 • Singapore Airlines: Na melding bij maatschappij mag fiets binnen totale bagagelimiet van 25 kg of zelfs 30 kg  zonder bijbetaling in hoes of doos mee.
 • Emirates (vanaf Amsterdam of Düsseldorf): fiets mag binnen 30 kg-bagagelimiet gratis mee.
 • Wizz Air: fiets kan na vooraanmelding in hoes of doos mee voor € 45.
 • SriLankan Airlines: fiets mag in doos of hoes mee binnen bagagelimiet van 30 kg

Aanvullingen op deze lijst zijn welkom! 

Zoek op De Wijde Wereld:

Fietsspullen nodig? Kijk bij Bike4travel.nl