fietsreizen

Fietsreizen & fietsinfo


fietsreizen

fietsen op SchipholEen fiets vervoeren per vliegtuig

Meestal kan de fiets als bagage mee in het vliegtuig. Soms zelfs gratis, maar dat komt steeds minder vaak voor. Veel maatschappijen vragen tegenwoordig forse tarieven voor fietsvervoer, variërend van enkele tientjes tot soms honderden euro's per retour bij intercontinentale bestemmingen. Het is dus beslist nodig tevoren bij de maatschappij zelf te informeren onder welke voorwaarden de fiets mee kan en pas dan te boeken, wil je niet voor vervelende verrassingen komen te staan.


fietsdoos

Verpakking fiets

Meestal worden er voorwaarden gesteld aan de verpakkingswijze van de fiets. In elk geval moet het stuur dwars, de pedalen dien je te verwijderen (tape ze op de bagagedrager van de fiets vast) en meestal moet je de banden leeg laten lopen, vanwege vermeend ontploffingsgevaar in het ruim. Discussie daarover met check-in personeel is zinloos. Het gereedschap dat je gebruikt, dien je in de ruimbagage weg te bergen want bij de handbagagecontrole wordt het er zeker uitgevist, en het is de vraag of je het dan kunt meenemen. Sommige maatschappijen eisen verder een doos, andere achten een hoes voldoende. Ervaren reizigers zijn het er niet over eens welke verpakkingswijze veiliger is voor de fiets, maar het lijkt in elk geval verstandig kwetsbare onderdelen zoals de derailleur, de remgrepen en de shifters extra te beschermen, bijvoorbeeld met bolletjesplastic.
Tip: Schakel de ketting op het grootste tandwiel achter en het kleinste voor, dan staat de derailleur het meest naar binnen en is het risico op schade kleiner.
Zelfs als je je precies aan de vervoersvoorwaarden houdt, moet je rekening houden met discussie met slecht geïnformeerd check-in personeel. Het is daarom goed te proberen de voorwaarden op schrift te hebben, bijvoorbeeld een print van de internetpagina met voorwaarden voor sportbagage van de maatschappij.

 • Raadpleeg voor diverse verpakkingsmethoden en voor handige tips over fietsvervoer de vraagbaak van de Fietsersbond.
 • Een zeer uitgebreid overzicht met instructieve foto's over het verpakken van een fiets voor vervoer in het vliegtuig vind je bij De Vakantiefietser.
 • Fietsdozen zijn vaak gratis bij de fietsenmaker verkrijgbaar. Een veelgebruikte maat is 155 x 85 x 25 cm; vaak zul je dan het voorwiel uit de voorvork moeten halen en eventuele lowriders en het zadel moeten demonteren. Bind alles stevig vast aan het frame, want soms komt een doos zwaar beschadigd aan!
  Grotere fietsdozen met een maat van 177 x 102 x 32 cm zijn verkrijgbaar bij KLM en het bagagedepot op Schiphol en kosten ca. € 20. Hier past de hele fiets in. Een stevige plastic fietshoes (fietspyjama) die de fiets vrijwel geheel omsluit is te koop bij fietsenmakers en Hornbach (zie foto's).
 • Veel praktijkinformatie over fietsvervoer in vliegtuig en trein vind je op Travel with bicycles en op hetforum van de vereniging De Wereldfietser. Houd er wel rekening mee dat een luchtvaartmaatschappij niet in elk land dezelfde voorwaarden hoeft te hanteren. In het ene land is een doos verplicht, in het andere niet. Dit geldt bijvoorbeeld voor Thai en KLM.
fietsen in fietspyjama voor vlucht

Ervaringen

Onze eigen ervaringen met fietsvervoer in het vliegtuig zijn redelijk: op een totaal van circa 60 vluchten, waarbij de fiets in een doorzichtige plastic hoes dan wel in een fietspyjama (rechts) verpakt was (en tweemaal in een doos), hadden we driemaal een beschadigde achterdrager (eenmaal vergoed door luchtvaartmaatschappij), eenmaal een kapotte spaak, eenmaal een verbogen derailleur en vijfmaal fietsen die een tot meerdere dagen later werden afgeleverd.

Wat te doen bij schade:

Is de fiets na de vlucht beschadigd, maak dan foto's en laat de vliegmaatschappij meteen een schaderapport opmaken in de bagagehal. Je hebt daarvoor de bagagesticker op je ticket nodig. Met het PIR-rapport (Property Irregularity Report) kun je vergoeding van de schade bij je reisverzekering claimen, dat werkt het snelst. Stel ook de vliegmaatschappij aansprakelijk, want het eigen risico van de reisverzekering kun je daar alsnog claimen. Dat moet schriftelijk binnen zeven (!) dagen na het invullen van het PIR-formulier bij aankomst; zie de Consuwijzer.


fietsdoos

Voorwaarden en tarieven fietsvervoer

Informeer altijd zelf telefonisch of per e-mail bij de luchtvaartmaatschappij wat de exacte voorwaarden zijn voor fietsvervoer en laat die zo mogelijk schriftelijk bevestigen, of neem op reis een print mee van de voorwaarden op de website van de maatschappij.

Helaas hebben vele maatschappijen de tarieven voor fietsvervoer de laatste jaren exorbitant verhoogd, soms dient wel € 300 per fiets betaald te worden voor een intercontinentale retourvlucht. Zoals ook op de site van het International Bicycle Fund te lezen is, is het aan te bevelen schriftelijk te protesteren tegen deze veel te hoge prijzen, die zeker niet in overeenstemming zijn met het groene (en dus fietsvriendelijke) imago dat luchtvaartmaatschappijen zich tegenwoordig zo graag aanmeten.

Hieronder vind je een overzicht van onze eigen ervaringen met diverse maatschappijen (de voorwaarden kunnen intussen veranderd zijn; kijk voor recente ervaringen met vele maatschappijen bij De Wereldfietser):

 • KLM, Air France:Voor de meeste verre bestemmingen mag 1 bagagestuk van maximaal 23 kg gratis worden ingecheckt. Binnen Europa kost in te checken bagage sinds 22 april 2013 bij vooruitbetaling €15 per enkele reis en op de luchthaven € 30 per koffer. Voor een fiets moet je altijd betalen. De fiets mag in doos (en bij welwillend check-in-personeel ook in hoes) mee als tweede bagagestuk vanaf € 55 tot € 125 per enkele reis, afhankelijk van de bestemming. Het maximale gewicht van de fiets of tandem mag 23 kg zijn. De precieze regels vind je op de handige bagagecalculator van KLM. Een fiets dient verder altijd minimaal 48 uur tevoren aangemeld te worden.
 • Transavia: Een fiets kan worden meegeboekt bij online boeken. Het tarief bij deze fietsvriendelijke maatschappij is € 40 per enkele reis, verpakken in een hoes of doos.
 • Vueling: fiets mag in doos mee voor € 45 per vlucht (bij overstappen betaal je dus opnieuw!)
 • Air Berlin fiets mag in hoes of doos mee voor € 50 of € 75 (intercontinentaal) per vlucht.
 • Ryanair: fiets mag alleen in "beschermende doos of tas" mee voor € 60 per vlucht (Let op: diverse reizigers melden dat Ryanair géén fietspyjama (zoals op de foto boven) meer accepteert. Alleen speciale (?) fietstassen en echte fietsdozen zouden nog geaccepteerd worden.) je kunt bij Ryanair tijdens het boeken via internet aangeven of je een fiets meeneemt. Let op: bij Ryanair moet je voor elk ingecheckt stuk bagage betalen; het is voordeliger je fietstassen in één andere tas te verpakken (maximaal gewicht 15 of 20 kg, afhankelijk van betaald bedrag).
 • Singapore Airlines: Na melding bij maatschappij mag fiets binnen totale bagagelimiet van 25 kg of zelfs 30 kg  zonder bijbetaling in hoes of doos mee.
 • Wizz Air: fiets kan na aanmelding als sportbagage bij online boeking uitsluitend in doos mee voor € 45.
 • SriLankan Airlines: fiets mag in doos of hoes mee binnen bagagelimiet van 30 kg

Aanvullingen op deze lijst zijn welkom!