De Wijde Wereld


Fietsreizen


ItaliŽ, voorjaar 2000

tekst: Annemarie verhallen

vallei der tempelsFietsen op SiciliŽ: zwerven langs Griekse tempels en middeleeuwse catacomben 

Er zijn vele goede redenen om in ItaliŽ te fietsen. De wegen zijn prima, en mits met enige zorg uitgekozen, lekker rustig. Het land is ťťn groot museum met een millenia-oude geschiedenis. De romantiek bij candlelight in de oude steden is ongeŽvenaard. En dan de keuken... De hongerige fietser komt hier zeker aan zijn trekken. Bovendien ligt SiciliŽ zo zuidelijk dat je er kunt genieten van intens subtropisch zonlicht met de bijbehorende warmte. Het is dus zaak de bidons gevuld te houden. Een bekende klacht over ItaliŽ is het prijsniveau van toeristische voorzieningen en activiteiten, dat van oudsher voor de zuinige Hollander aan de hoge kant is. Dit blijkt echter niet te gelden voor SiciliŽ.Palermo - Isola delle Femmine 31 km

Wat een service op de luchthaven van Catania! De bus naar Palermo stopt voor de deur en de vriendelijke buschauffeur helpt ons de fietsen in het bagageruim te stoppen. Waar onze pedalen zijn, vraagt hij. Die hebben we nog even niet gemonteerd, dat scheelt enorm in de pasvorm voor de bus. Na een rit dwars over de centrale hoogvlakte van het eiland worden we midden in het drukke centrum van Palermo voor het bussation gedropt. De hoofdstad van Sicilië is een flinke stad en het verkeer is enigszins chaotisch, maar je kunt er best fietsen. Alleen is de bewegwijzering niet altijd kristalhelder, zodat het nog een heel gezoek wordt naar de camping bij Isola delle Femmine, een slaperig plaatsje aan zee met een goede busverbinding naar de stad.
catacomben PalermoDe liefhebber van macabere catacomben kan in Palermo zijn hart ophalen. In het Convento dei Cappuccini hangen langs de muren van de kelders gemummificeerde edelen uit de 17e en 18e eeuw, gesorteerd naar geslacht en professie. Op deze manier wilden de monniken het voetvolk aan de sterfelijkheid herinneren. Sommige mummies hebben nog duidelijk herkenbare kleding aan.

Palermo en omgeving bieden voldoende om enkele dagen rond te dwalen. Naast indrukwekkende stadspaleizen vind je hier aangename pleinen en fascinerende voedselmarkten.
Een prima restaurant vonden we even buiten Palermo, in Sferracavallo. Bij ‘Trattoria Al Delfino’ serveert men visspecialiteiten tot je ploft voor een vaste, heel redelijke prijs. Er wordt je niets gevraagd. De ober zet een fles witte wijn op tafel en begint te serveren, in sessies van vier tafeltjes tegelijk. Wij maakten een foutje door aan te nemen dat het menu uit ťťn gang van een tafel vol met verschillende visgerechten bestond. Met enige moeite ledigden we onze borden. pijl omhoogToen we voldaan achterover leunden bleek waarom de buurtafeltjes zo bescheiden een groot gedeelte terugstuurden. Dit was slechts de antipasto! Na een enorm bord met pasta volgde uiteraard nog een hoofdgerecht. Geen paniek, want het is verbazingwekkend wat een Hollandse fietser in ItaliŽ kan verstouwen.


ficus in Palermo

Palermo bezit een interessante botanische tuin met tal van mediterrane en subtropische planten. Blikvanger is de enorme ficusboom waaronder je eerder in de tropen dan op een Italiaans eiland waant.


zee bij zingaroZingaro 59 km

Op zondag vervolgen we onze weg naar het oosten. Je kunt hier rustig de kustweg nemen, want de meute in de auto volgt de nieuwe snelweg. De oude kustweg is op zondag gereserveerd voor grote groepen Siciliaanse sportfietsers, erg gezellig. Volgens onze Marco Polo kaart is het mogelijk de kaap van San Vito te ronden, maar dat is een grapje. Door het natuurreservaat van Zingaro lopen slechts ezelpaadjes, die zich lenen voor een unieke wandeling. Wat is het land groen en de zee blauw!


segestaSegesta, rondrit 63 km

De camping van Scopello is tevens een goede uitvalsbasis voor de ruines van Segesta. De tempel is 2400 jaar oud en prachtig gerestaureerd. De lichtgevende steen is van verre zichtbaar. Ade lekkernijen groeien op de verkeersbordenls je hallucinerend van felle zon en inspanning met je fietsje omhoog zwoegt is het niet moeilijk je voor te stellen hoe Odysseus je hier is voorgegaan. Hier een rondje fietsen betekent wťl lekker onverhard ploeteren.


Erice…rice, TrŠpani 38 km

Onderweg naar …rice ontdekken we waar de enorme manden met slakjes op de markt vandaan komen. Na een regenbui groeien de slakjes op de verkeersborden!We laten onze fietsen in TrŠpani om met de bus in de wolken van …rice te verdwijnen. Zo mooi als het beneden is, zo guur is het hierboven. Opeens bevinden we ons in Scandinavischepijl omhoog weersomstandigheden. De Noormannen, die vanuit Denemarken via NormandiŽ naar SiciliŽ trokken, voelden zich hier dan ook helemaal thuis en hebben hun sporen achtergelaten. Midden in een mistwolk bewonderen we met wapperende haren de Noordse overblijfselen.

cappuccino met taartjesSelinunte 94 km

Van TrŠpani fietsen we over rustige wegen door zoutwinningsgebied. De zoutbergen worden tegen de regen beschermd met keurige rode dakpannen. In Mazara is het tijd voor onze dagelijkse cappuccino. Iedere kroeg serveert taartjes, heerlijk van smaak en zo volgestampt met calorieŽn dat je er makkelijk een hele ochtend mee vooruit kan. Ik bedoel maar, geschikt land voor de fietser! Maar bestel nooit een cappuccino na de siŽsta, tenzij je het niet erg vindt jezelf voor eeuwig belachelijk te maken bij de autochtonen. Dit soort zaken komt in ItaliŽ erg precies. Zeker in het zuiden, waar tradities het dagelijks leven nog bepalen.

de tempel van selinunteVergeet niet de indrukwekkende tempels van Selinunte te bezoeken. SiciliŽ dwingt ons soms tot een straf reistempo:  ’s morgens tempels bekijken en ’s middags fietsen, anders komen we het eiland niet rond. Er is zoveel te zien... De tempels van Selinunte zijn gebouwd door de Grieken, daarna omver getrokken door de Cartagers, ook een hele klus en vervolgens door de moderne archeologen weer gedeeltelijk overeind gezet.

Eraclea Minoa 75 km

Een van de mooiste campings van Europa vind je in Eraclea Minoa. De camping ligt klem tussen zee en witte steilwanden en ligt in een dennenbos, dat niet alleen voor schaduw zorgt, maar ook kurkdroog is en allerlei gedachten aan in de hens vliegende tenten en bandenplakspul oproept. Gelukkig weten we deze prachtige plek ongedeerd te verlaten.

agrigentoAgrigento 55 km

Bij Agrigento ligt de wereldberoemde vallei der tempels. De reeks tempels ligt overduidelijk op een heuvelrug, dus de logica van de naam ontgaat ons ietwat. Busladingen toeristen sjouwen zwetend de een na de andere tempel af. Wees echter niet bevreesd, er blijft genoeg ruimte over om lekker te fietsen tussen de tempels.

 

Falconara 68 km

Als we op de camping bij Falconara (Licata) uit ons tentje kruipen, wacht ons een vreemde verrassing. Wťg is de helderblauwe lucht. Laag boven ons hoofd jagen grauwe rollende regenwolken en de sfeer wordt bedorven door een harde wind: de Scirocco! Alles is opeens grijs.

mozaÔkenPiazza Armerina 66 km

Als het dan toch voorlopig geen strandweer meer wordt, gaan we maar eens lekker klimmen richting Piazza Armerina, bekend van de Romeinse mozaÔeken. In de buurt is een restaurant met ruimte voor een paar tentjes, naast de afslag naar de ruÔnes. Wij reden ‘m per ongeluk voorbij. In gidsjes wordt altijd aangeraden dit soort attracties hťťl vroeg te bezoeken om de busladingen mis te lopen. Laat je niets wijsmaken, ’s Avonds is de beste tijd. Iedereen is weg en het licht is op zijn mooist.pijl omhoog

lunch with a view

Palazzolo 94 km

Het is schitterend fietsen over de golvende weg naar Caltagirone. Langs de weg liggen uitgestrekte cactusvelden. Een stekelig werkje om hier te oogsten. Van tijd tot tijd laten onze kaarten ons akelig in de steek. Soms zijn er wegen die we op de kaart niet terug kunnen vinden, maar andersom gebeurt ook! Om een pasje van 821 meter, bij Buccheri te mijden kiezen we voor een alternatieve weg waarover de kaart geen uitsluitsel geeft. Foutje, want over deze weg toucheren we de 1100 meter grens. IJswaarschuwingen langs de weg laten over de hoogte geen misverstanden bestaan. Van hier volgt een prachtige afdaling naar Palazzolo. Daar is een hotel, maar de fanatieke kampeerder kan ook, wederom vťr boven de stad, het tentje opslaan.

gevaarlijke straatjes in SiracusaSiracusa 40 km

In Siracusa worden we aangehouden door de carabinieri. ‘Niet door de kleine straatjes fietsen, e pericoloso!’ Gevaarlijk??? Deze wetsdienaar heeft hier duidelijk nog nooit door grote straten gefietst.
Na Siracuse is het plezier voorbij voor de fietser. Akelige drukke wegen voeren door een industriegebied naar Catania. We nemen dus nog maar een stukje de bus.

In Catania is de activiteit van de naastgelegen Etna zeer duidelijk merkbaar. De straten liggen vol met een laag as, die onder de fietsbanden kraakt. De winkeliers vegen het vulkanische stof onverstoorbaar van hun luifels. Zou er geen gevaar zijn voor PompeÔ-achtige toestanden? We veronderstellen dat Siciliaanse bezoekers in Nederland zich op dezelfde manier benauwd maken over een mogelijke dijkdoorbraak.  En zo hoort het ook. Want zoals Nederland het land van water is, is SiciliŽ het land van vuur.


 

Zoek op De Wijde Wereld:

Fietsspullen nodig? Kijk bij Bike4travel.nl

Naar SiciliŽ

Met de auto

De afstand tussen Utrecht en Palermo bedraagt 2350 km via de autosnelweg. Het is mogelijk een deel per ferry af te leggen, er zijn veerboten naar Sicilië vanaf diverse Italiaanse steden, waaronder Genua,  Livorno en Napels.

Vliegtuig

Vliegen en ter plaatse een auto huren of van het openbaar vervoer gebruik maken is natuurlijk ook mogelijk.


Hotels

Hotels zijn Italië wat duurder dan in andere Zuid-Europese landen; vooral budgetaccommodatie is nogal schaars.
Onze partner Booking.com biedt een uitgebreide, voordelige keuze aan hotels in Sicilië. Booking.com heeft een laagsteprijsgarantie en rekent geen reserveringskosten; je hoeft de rekening veelal pas na aankomst in het hotel te betalen (zie de voorwaarden bij het kamertarief).


Vooral langs de kust vind je redelijk wat campings, in het binnenland ontbreken ze nagenoeg.

Eten en drinken

Sicilië heeft een uitstekende keuken en de prijzen liggen er wat lager dan in Noord- en Midden-Italië. Naast de alomtegenwoordige pizza zijn vooral visgerechten populair, waaronder ook de stokvis, die door de Noormannen naar Sicilië werd gebracht. Probeer eens baccala allo sfincione, stokvis met tomatensaus.
Een andere Siciliaanse specialiteit zijn de kadetjes met bollen schepijs die je in elke ijssalon kunt bestelen.

Reisgidsen en kaarten


Reisgidsen over Sicilië zijn te bestellen via bol.com (betalen met iDEAL of acceptgiro na levering, boven ‚ā¨ 20 geen verzendkosten).