vliegtuig

Traveltipscruiseschip
Dataverbruik van gsm en laptop

Mobiel internet in het buitenland

Het internet is niet meer weg te denken in het dagelijks leven, en dat betekent dat veel mensen ook op reis in Nederland en het buitenland regelmatig online willen zijn. Je kunt daarvoor een internetcafé opzoeken, je mobieltje gebruiken of een tablet of laptop meenemen. Nu de tarieven voor mobiel internet in de Europese Unie gelijk zijn aan wat je in Nederland zou betalen, is een appje versturen, je mail checken of zelf een netflix-film bekijken in Duitsland, Spanje of Frankrijk geen probleem meer.


Internetcafé, hotel, camping

In toeristische gebieden is het meestal geen probleem een plek te vinden om online te gaan, al is het aantal internetcafés in een land als Thailand relatief veel groter dan in veel Europese landen. In een stad als Rome of Parijs moet je soms lang zoeken naar een internetcomputer, nu bijna iedereen internet op zijn mobieltje heeft. In veel hotels en op campings zijn computers voor de gasten beschikbaar, maar de prijzen voor het gebruik zijn soms idioot hoog. Informeer eerst goed naar de kosten en bekijk of de snelheid redelijk is (vaak een probleem, zelfs in Europa). Houd er ook rekening mee dat sommige tekens op het toetsenbord op een andere plek zitten. In Frankrijk wordt bijvoorbeeld en AZERTY-toetsenbord gebruikt in plaats van Qwerty, en op een Turks toetsenbord zitten de i, de punt en de komma onder andere toetsen.

Tips voor Internetcafés

Internetcafés lijken ideaal om een backup-dvd te maken van je digitale foto's, maar de praktijk valt vaak tegen: de brander is kapot, er zijn geen dvd's, er zijn problemen met de usb-aansluiting... Neem zelf een dvd en de juiste snoeren mee. Of maak een back-up op je tablet (als die een kaartslot heeft) of laptop.
Let vooral goed op je privacy op andermans computer: heb je gebruikersnamen, wachtwoorden, creditcardgegevens en dergelijke ingevoerd of met webmail je mail bekeken, vergeet dan niet alle resten van je sessie te wissen via het browsermenu.

mobiele telefoon

Buiten de EU zijn de tarieven voor mobiel dataverkeer nog altijd zeer hoog. Vraag bij je provider na wat de tarieven zijn voor Zwitserland, Monaco en Andorra; sommige providers rekenen deze landen tot het EU-tarief, maar bij T-Mobile betaal je voor een telefoontje vanuit Zwitserland €0,23 per minuut en € 0,06 per MB voor een itnernetverbinding. Buiten de EU is het veel voordeliger een plaatselijke simkaart voor dataverkeer te kopen. In landen als Thailand, India en Indonesia betaal je voor een paar gigabyte niet meer dan € 10 tot € 20. Wil je bereikbaar blijven onder je eigen 06-nummer, neem dan een extra mobieltje mee. Er zijn ook telefoons met plek voor twee simkaarten.

Draadloze netwerken

In hotels en op campings is meestal wel wifi (draadloos internet) beschikbaar. In hotels is dit steeds vaker gratis, maar soms moet je voor een paar euro een toegangscode kopen. De signalen zijn nogal eens zwak, zodat je vaak alleen bij de receptie een fatsoenlijke verbinding hebt.