vliegtuig

Traveltipscruiseschip
Dataverbruik van gsm en laptop

Mobiel internet in het buitenland

Het internet is niet meer weg te denken in het dagelijks leven, en dat betekent dat veel mensen ook op reis in Nederland en het buitenland regelmatig online willen zijn. Je kunt daarvoor een internetcafé opzoeken, je mobieltje gebruiken of een tablet of laptop meenemen. Welke van deze is de gemakkelijkste manier om je mail te checken en regelmatig een paar websites te raadplegen, en wat kost het allemaal?


Internetcafé, hotel, camping

In toeristische gebieden is het meestal geen probleem een plek te vinden om online te gaan, al is het aantal internetcafés in een land als Thailand relatief veel groter dan in veel Europese landen. In een stad als Rome of Parijs moet je soms lang zoeken naar een internetcomputer, nu bijna iedereen internet op zijn mobieltje heeft. In veel hotels en op campings zijn computers voor de gasten beschikbaar, maar de prijzen voor het gebruik zijn soms idioot hoog. Informeer eerst goed naar de kosten en bekijk of de snelheid redelijk is (vaak een probleem, zelfs in Europa). Houd er ook rekening mee dat sommige tekens op het toetsenbord op een andere plek zitten. In Frankrijk wordt bijvoorbeeld en AZERTY-toetsenbord gebruikt in plaats van Qwerty, en op een Turks toetsenbord zitten de i, de punt en de komma onder andere toetsen.

Tips voor Internetcafés

Internetcafés lijken ideaal om een backup-dvd te maken van je digitale foto's, maar de praktijk valt vaak tegen: de brander is kapot, er zijn geen dvd's, er zijn problemen met de usb-aansluiting... Neem zelf een dvd en de juiste snoeren mee. Of maak een back-up op je tablet (als die een kaartslot heeft) of laptop.
Let vooral goed op je privacy op andermans computer: heb je gebruikersnamen, wachtwoorden, creditcardgegevens en dergelijke ingevoerd of met webmail je mail bekeken, vergeet dan niet alle resten van je sessie te wissen via het browsermenu.

mobiele telefoon

De helft van het internetverkeer loopt inmiddels via mobiele apparaten, maar internet over de grens is bij veel mobiele providers nog altijd een moeizame en relatief kostbare kwestie, ondanks de EU-maatregelen om de kosten van dataverkeer te beperken. Het datagebruik kan nu eenmaal snel oplopen en dat is een dure grap. Informeer tevoren bij de provider wat de kosten van internet in het buitenland zijn. De Wijde Wereld heeft ervaring met Travel & Surf van T-mobile, waarbij je voor een of twee weken internet in het buitenland koopt. Een bundel van 500 MB (twee weken geldig) kost € 25, wat genoeg is om je mail te checken en af en toe een internetpagina te bekijken.
Buiten de EU zijn de tarieven voor mobiel dataverkeer nog altijd zeer hoog. Probeer een simkaart voor dataverkeer te kopen, die zijn vaak verrassend voordelig. Ook in Europa kan dit een oplossing zijn; heeft je tablet geen 3G, neem dan een extra mobieltje mee en gebruik die als mobiele hotspot, dan kun je gewoon je mobiele nummer blijven gebruiken.

Draadloze netwerken

In hotels en op camping is meestal wel wifi (draadloos internet) beschikbaar. Soms is dat gratis, maar meestal moet je voor een paar euro een toegangscode kopen. De signalen zijn meestal zwak, zodat je vaak alleen bij de receptie een fatsoenlijke verbinding hebt. Je kunt natuurlijk ook proberen op een onbeschermd netwerk in te loggen, wat in de stad nog wel eens wil lukken. Het is dan niet verstandig allerlei gevoelige gegevens zoals inlogcodes het net over te sturen.