vliegtuig

Traveltipscruiseschip
Kosten gsm blijven buiten Europa hoog

santiago-telefoonmastenKosten van mobiel telefoneren in het buitenland

Mobiele telefonie is niet meer weg te denken in de moderne wereld. Waren vroeger kathedralen de bakens, nu zijn dat de gsm-zendmasten (zie rechts). Tot voor kort was mobiel telefoneren met het buitenland extreem duur, maar de laatste jaren is een gsm-gesprek binnen Europa veel goedkoper geworden, vooral dankzij de inspanningen van de Europese Commissie.
Een telefoontje naar Nederland vanuit Frankrijk of Spanje mag inmiddels niet meer kosten dan € 0,23 per minuut, of je nu een abonnement hebt of prepaid belt. Een sms versturen kostte tot voor kort vaak nog een halve euro, maar die prijs is inmiddels gedaald naar € 0,07. Wie buiten Europa mobiel belt, moet daarentegen nog altijd rekening houden met torenhoge tarieven.


Bellen binnen en buiten Europa

De prijzen voor bellen en sms'en binnen Europa mogen dan sterk gedaald zijn, een gsm-gesprek vanuit Thailand of Mexico naar Nederland kost bij de meeste providers nog altijd ruim € 2 per minuut en een sms'je komt op 0,50 of meer. Controleer de tarieven dus goed voordat je buiten de EU op vakantie gaat, anders word je al snel met huizenhoge telefoonrekeningen geconfronteerd. De hoge buitenlandtarieven gelden namelijk ook als je op je vakantiebestemming een lokaal, binnenlands gesprek voert!
Tip 1: laat je bellen vanuit Nederland, dat is meestal ruim de helft goedkoper.
Tip 2: koop een buitenlandse prepaidkaart. Je krijgt dan weliswaar een nieuw telefoonnummer, maar de tarieven zijn gewoonlijk flink lager.

Voicemail

Je voicemail in het buitenland gebruiken is onlangs goedkoper geworden, omdat je niet meer hoeft te betalen als iemand jouw voicemail inspreekt. Voor het afluisteren van je voicemail in het buitenland moet je wél het internationale tarief betalen, dus buiten de EU kunnen de kosten flink oplopen. Het is meestal overigens efficiënter via een sms'je op de hoogte te worden gebracht. Spreek desnoods een boodschap waarin je bellers verzoekt jou een sms te sturen, dan hoef je je voicemail in elk geval niet meer af te luisteren en dat spaart geld.