De Wijde Wereld


Traveltips


Reisdocumenten: visum, paspoort en identiteitskaart

grens spanje-portugalDe kans dat je binnen Europa aan de landsgrens of op het vliegveld je paspoort aan een grensbeambte moet tonen, wordt steeds kleiner nu steeds meer landen tot het Schengen-verdrag toetreden en de permanente grenscontrole afschaffen. Begin 2008 is de grenscontrole in TsjechiŽ, Hongarije, Polen en de Baltische staten afgeschaft, en in december 2008 is ook Zwitserland Schengen-lid geworden. Omdat Zwitserland (evenals Noorwegen, IJsland en Liechtenstein) geen EU-lid is en niet tot de Europese douane-unie behoort, blijven de controles aan de grenzen op invoer van waren als alcohol en tabak daar wťl bestaan (zie Douanebepalingen en taxfree-limieten).Legitimatie

Ondanks het afschaffen van de grenscontroles is het niet aan te raden zonder paspoort of identiteitskaart naar het buitenland te reizen, want veel hotels en zelfs campings eisen een legitimatie, om nog maar te zwijgen van de politie zodra er iets vervelends gebeurt. Een rijbewijs geldt dan niet als officieel legitimatiebewijs, in tegenstelling tot de Nederlandse regels. In veel landen is het trouwens sowieso verplicht altijd een legitimatiebewijs bij je te hebben.


grens-beierenPaspoort of identiteitskaart?

Het ministerie van Binnenlandse Zaken weet voor welke landen een identiteitskaart voldoende is en wanneer een paspoort nodig is. Een Nederlandse Identiteitskaart (de opvolger van de Europese identiteitskaart) volstaat voor: Andorra, België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Groot-Brittannië en Noord-Ierland (inclusief de Kanaaleilanden), Hongarije, Ierland, Italië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Monaco, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal (inclusief Madeira en de Azoren), Roemenië, San Marino, Slovenië, Slowakije, Spanje (inclusief de Canarische eilanden), Turkije, Tsjechië, IJsland, Zweden en Zwitserland. Ook in Bosnië, Macedonië en Servië wordt de identiteitskaart erkend.

Kinderen bijschrijven

Vanaf 26 juni 2012 is het niet meer mogelijk een kind bij te schrijven in het paspoort van een van de ouders. Vanaf die datum moeten kinderen altijd een eigen reisdocument (paspoort of identiteitskaart) hebben. Ook bestaande bijschrijvingen zijn dan niet meer geldig; een paspoort waarin niet meer geldige bijschrijvingen van kinderen staan, hoeft overigens niet gewijzigd te worden. Een ouder kan de naam van de (ex-)partner in het eigen reisdocument laten vermelden. Dat kan misverstanden bij grensbeambten voorkomen als de kinderen de achternaam van die partner hebben.

Tip: geldigheid reisdocument

Tussen aanvragen en uitreiken van een nieuwe identiteitskaart of paspoort liggen tegenwoordig enkele dagen; kijk dus ruim voor vertrek of je reisdocumenten nog geldig zijn. Normaal gesproken is een paspoort of identiteitskaart tien jaar geldig (mits uitgegeven vanaf 9 maart 2014). Een paspoort kost € 66,96, een identiteitskaart € 52,95. Minderjarigen betalen € 28,36. Meer info vind je op www.paspoortinformatie.nl van het ministerie van Binnenlandse Zaken.
Voor sommige landen moet je paspoort bij aankomst nog een aantal maanden geldig zijn (voor Thailand bijvoorbeeld zes maanden). Je kunt dit nazoeken op de website van de ambassade van dat land.

Nooddocument

Ontdek je vlak voor vertrek dat je ID-kaart of paspoort verlopen is, dan kun je mogelijk bij de gemeente nog snel een nieuw halen. Er is een spoedprocedure: voor 16 uur aanvragen, de volgende werkdag ophalen. Lukt dat niet, dan kan de marechaussee op de luchthaven van vertrek een nooddocument maken, mits je aannemelijk kunt maken dat de reis niet uitgesteld kan worden en je je identiteit kunt aantonen.

toeristenkaart MexicoVisum nodig?

Bij Visum.nl of Visumdienst Breda kun je nakijken of je voor het te bezoeken land behalve je paspoort ook een visum nodig hebt. De gegevens van deze commerciŽle visumbureaus zijn gewoonlijk actueel en accuraat. Handig is dat je alvast de benodigde aanvraagformulieren kunt downloaden. Kijk ook op de website van de ambassade voor het laatste nieuws. UItereraard kunnen de diverse visumbureaus de gehele visumaanvraag verzorgen; dat kost voor een toeristenvisum circa € 30 tot € 40 per paspoort extra, maar je spaart daarmee wel een of twee reizen naar ambassade of consulaat uit, waar je vaak ook nog eens lang in de rij moet staan.


splugen-grensTip:

Maak altijd kopieŽn van de belangrijkste pagina's uit je paspoort voor je op reis gaat en bewaar deze apart van je reisdocumenten. Je kunt ook een afbeelding van de belangrijkste paspoortpagina's en andere documenten, zoals vliegtickets en hotelreserveringen, op een cloudserver zoals Google Drive of als bijlage in je e-mailbox bewaren, zodat je die in geval van nood kunt inzien en afdrukken. De kans om bij diefstal van je reisdocumenten een tijdlang als Unidentified Object door het leven te moeten, wordt dan een stuk kleiner. 

Zoek op De Wijde Wereld: