De Wijde Wereld


Traveltips


plastic zakje vloeistof handbagageVliegtuig en handbagage

Het meenemen van handbagage in het vliegtuig is aan een hoop regels gebonden, die ook nogal eens veranderen. Je koffer mag niet te groot en te zwaar zijn, sommige voorwerpen zijn verboden en vloeistoffen mag je maar beperkt meenemen in de cabine.

Verboden voorwerpen in handbagage

Verboden als handbagage zijn onder meer:
  • slag- of steekwapens, waaronder ook zakmessen, schroevendraaiers, inbussleutels, tangen, wandelstokken, golfclubs. Neem in elk geval geen scherpe voorwerpen of metalen gereedschappen mee het vliegtuig in, want die worden vrijwel zeker ingenomen. Al deze voorwerpen moeten worden ingecheckt. Scheermesjes die in een houder gebruikt worden, zijn wél toegestaan. Ook (nagel)scharen en messen met een lemmet of blad van minder dan 6 cm zijn volgens de IATA-regels toegestaan in de handbagage (zoals bv. in de lijst van toegestane bagage van de KLM staat), maar de kans is groot dat deze desondanks bij de veiligheidscontrole worden ingenomen.
  • Gasblikjes (ook verboden in ruimbagage) en pepperspray.
  • Aanstekers en lucifers in hand- en ruimbagage: je mag één aansteker en één doosje lucifers bij je dragen. Reservebatterijen zijn alleen in handbagage toegestaan. Zie verder de folder hand- en ruimbagage van het ministerie van Verkeer en Waterstaat.

Vloeistoffen in handbagage

Sinds eind 2006 gelden voor alle vliegvelden van de EU de volgende regels voor het meenemen van vloeistoffen in de handbagage in het vliegtuig:
  • Passagiers mogen niet meer dan 100 milliliter vloeistof per flesje of potje meenemen, en deze flesjes of potjes moeten samen passen in een 'doorzichtige, hersluitbare plastic zak' met maximaal een liter inhoud. Dergelijke ziplock-zakjes zijn op Schiphol soms verkrijgbaar, maar zijn ook te koop bij Blokker en soortgelijke winkels (TOPPIT hersluitbare zakjes).  De plastic zak moet bij de handbagagecontrole apart getoond worden (deze laatste regel wordt niet altijd streng gehandhaafd).
  • Onder vloeistoffen vallen ook tandpasta, allerlei make-up, gel, spuitbussen met haarlak, scheerschuim enzovoort, kortom alles wat maar vloeibaar of smeerbaar is; alleen babyvoeding en medicijnen die tijdens de vlucht noodzakelijk zijn, vallen niet onder deze 100 milliliter-regel (soms wordt gevraagd een slokje van de babyvoeding te drinken).

Afmetingen handbagage

Er gelden geen algemene maten voor handbagage. de IATA adviseert de aangesloten maatschappijen  56 cm x 45 cm x 25 cm als maximale omvang te hanteren, met mogelijk een uitzondering voor muziekinstrumenten; in de praktijk hanteert elke luchtvaartmaatschappijen weer andere maximale maten en maximale gewichten. In de economy-klasse is in het algemeen één stuk handbagage toegestaan, met daarnaast een camera(tas), laptop of handtas, maar dat laatste geldt niet voor budgetmaatschappijen. Bij Transavia, Wizz Air en easyJet moeten alle camera's, boeken, laptops en jassen in één stuk handbagage worden opgeborgen.

Maatschappij Max. maten Max. gewicht
KLM, Air France 55 x 35 x 25 cm 12 kg
Transavia 55 x 35 x 25 cm 10 kg
Ryanair* 55 x 40 x 20 cm
plus 35 x 20 x 20
10 kg
easyJet** 50 x 40 x 20 cm geen max.
Wizz Air 42 x 32 x 25 cm 10 kg
*Het tweede, kleine stuk handbagage bij Ryanair heeft geen gewichtsbeperking. Let op: alleen de eerste 90 grote stukken handbagage kunnen mee in de cabine, de rest wordt (gratis) in het ruim geplaatst.
**Ook een koffer tot 56 x 45 x 25 mag in principe als handbagage bij easyJet mee, maar die wordt bij geconstateerd plaatsgebrek mogelijk toch als ruimbagage vervoerd.

Let op:

Budgetmaatschappijen als Ryanair, Transavia en easyJet controleren regelmatig streng op de afmetingen van de handbagage en het aantal stuks, omdat je voor ruimbagage altijd moet betalen. Iedere passagier moet dan de handbagage in een rek plaatsen. Past de koffer of tas niet, dan moet die het vliegtuigruim in en dat kost je bij Transavia minimaal € 30 (bij lijndiensten), bij easyJet minimaal € 30 (zelfs € 50 als je aan de gate "betrapt" wordt) en bij Ryanair € 50. Bij Wizz Air mag alleen een kleine tas of trolley die onder de stoel past gratis mee aan boord, grotere handbagage tot 56 x 45 x 25 kost € 10. Controleer dus de afmetingen van je koffer en neem niet meer dan één stuk handbagage mee, want als je cameratas of beautycase niet in je handbagagekoffer past, ben je de pineut en moet je je handbagage alsnog tegen hoge kosten inchecken.

Tip!

Bij Bagageonline.nl kun je via een handige Kofferkiezer snel een geschikte handbagagekoffer selecteren. Je kunt ook op omvang en gewicht van je koffer of trolley selecteren, en zelfs op vliegmaatschappij, zodat je meteen ziet of een bepaalde koffer als handbagage toegestaan is.

Nog meer veiligheidsregels

  • Iedereen moet jasjes en overjassen uittrekken bij de veiligheidscontroles op vliegvelden;
  • Laptopcomputers en andere grote elektrische apparaten moeten uit hun tas worden gehaald en apart gescreend;
  • Drank die na de controle al dan niet tax free wordt aangekocht, wordt verzegeld in het vliegtuig meegenomen. Voor ingecheckte bagage die meegaat in het ruim van het vliegtuig blijven de regels onveranderd.Zoek op De Wijde Wereld:
De beste deals bij Groupon!