Het Alhambra in Granada, Andalusië

Het Alhambra in Granada is een van de grootste bezienswaardigheden van Europa, en als je ook maar een beetje in de buurt bent, zou het dwaasheid zijn om deze imposante Moorse erfenis in Spanje niet te bezoeken. Maar opgelet, een bezoek aan het Alhambra vraagt de nodige voorbereiding. Wie verwacht simpelweg een toegangskaartje voor een willekeurige dag te… Read More »

De H.H. Martelaren van Gorcum, een bijzondere bedevaartskerk in Brielle

De Zuid-Hollandse stad Brielle dankt zijn reputatie vooral aan de watergeuzen, die de stad in 1572 op de Spanjaarden veroverden. Diezelfde watergeuzen maakten jacht op katholieken en vermoordden in Brielle negentien katholieke geestelijken, die ze in Gorinchem gevangen hadden genomen. Op de plek waar deze Martelaren van Gorcum terecht werden gesteld, is in 1925 een bijzondere bedevaartskerk gebouwd,… Read More »

Wandelen van Kanne naar fort Eben-Emael

Het startpunt van deze aantrekkelijke wandeling is het Vlaamse dorp Kanne, vlak over de Nederlandse grens bij Maastricht in het Jekerdal. Het dorp wordt in tweeën gedeeld door het Albertkanaal, dat hier diep in de mergel van de heuvelrug ingesneden ligt. Vooralsnog lopen we van het kanaal af in de richting van de Sint-Pietersberg, in België Plateau van… Read More »

Wandelen van Ootmarsum naar het Springendal

In het glooiende Twentse landschap tussen Almelo en Nordhorn is het goed wandelen en fietsen, en het bekende toeristenplaatsje Ootmarsum is een pittoreske uitvalshaven om de streek te verkennen. In het centrum van dit oude landbouwstadje vind je flink wat vakwerkhuizen en een leuk plein met de rooms-katholieke Simon en Judaskerk. Hiervandaan voert deze rondwandeling van bijna 15… Read More »

Wandelen in de Overasseltse Vennen

Vlak bij Nijmegen liggen de Overasseltse en Hatertse Vennen, een mooi natuurgebied met bos, heidevelden en zo’n twintig vennen. We maakten hier een afwisselende wandeling van ruim 16 km op een doordeweekse dag. Omdat dit gebied een geliefd uitje voor Nijmegenaren is, kun je dit gebied in het weekend beter aan hen overlaten. De parkeerplaats langs de Hessenbergseweg,… Read More »

Wandelen rond de Grebbeberg in Rhenen

De Grebbeberg is een markant punt in het gevarieerde landschap in het uiterste zuidoosten van Utrecht. Hier eindigt (of begint) de Utrechtse heuvelrug abrupt. Tijdens deze wandeling van 12,4 km heb je vanaf de zuidoever van de Nederrijn goed zicht op deze heuvel en aan het eind beklim je die voor een fraai uitzicht over de rivier en… Read More »

Wandelen van Oosterbeek naar Arnhem

Oosterbeek is een van de meest geliefde woonplaatsen van Gelderland, fraai gelegen tussen de Veluwe en de uiterwaarden van de Nederrijn. Vanaf het NS-station maakten we een afwisselende wandeling door bos en open veld naar Arnhem, een afstand van 15 km. Daarbij volgden we grotendeels het traject van de NS-wandeling tussen het NS-station van Oosterbeek en Station Arnhem… Read More »

Het Thermenmuseum in Heerlen

Dat de Romeinen ook in Nederland hun sporen hebben achtergelaten, is wel bekend, maar nergens in ons land blijkt dat zo duidelijk als in het Thermenmuseum in het Zuid-Limburgse Heerlen. Het museum biedt ruimte aan de opgravingen van het Romeinse badhuis dat hier in 1940 door een ploegende boer werd aangetroffen, en geeft daarnaast ook een verrassend interessant… Read More »