De abdij Rolduc in Kerkrade

Op onze fietstocht langs de grenzen van Nederland waren we de abdij Rolduc, die pal langs de Duitse grens ligt, al eens gepasseerd. De coronacrisis verhinderde toen een bezoek. Jammer, want de oudste en grootste abdij van de Benelux is absoluut een bezichtiging waard. We konden er nu ook logeren, want het complex biedt ook ruimte aan Abdij… Read More »

Wandelen in de Bommelerwaard langs Maas en Waal bij Heerewaarden

Ten oosten van Zaltbommel naderen de Maas en de Waal elkaar zo dicht, dat er maar een smalle landtong overblijft. Deze prachtige wandeling van 14 km voert langs beide rivieren en door het ietwat verscholen dorp Heerewaarden, waar je buiten het toeristenseizoen het idee krijgt dat je ver buiten de gebaande paden bent afgedwaald. Een goed uitgangspunt voor… Read More »

Wandelen over de Utrechtse heuvelrug tussen Veenendaal en Rhenen

Vanaf de ruime, drukbezochte parkeerplaats Kwintelooijen, vlak onder Veenendaal, kun je deze fraaie wandeling van ruim 11 km over de “toppen” van de Utrechtse heuvelrug maken. De zandafgraving Kwintelooijen, die in de jaren zeventig werd gesloten, heeft het stuwwallandschap hier behoorlijk veranderd, maar heeft ook veel informatie over de ijstijden en de vroege bewoners van deze streek opgeleverd.… Read More »

Wandelen rond Beekbergen: het Bekbergerpad

Het Bekbergerpad is een bewegwijzerd klompenpad van ruim 13 km rond het Veluwse dorp Beekbergen. De wandeling voert in een licht glooiend gebied door bossen, langs maisvelden en weilanden. Klompenpaden maken zoveel mogelijk gebruik van onverharde paden door boerenland, en dat geldt ook voor deze route. Eenmaal passeer je een drukke provinciale weg, voor de rest heerst de… Read More »

Wandelen rond Hemmen, langs de Linge en de kasteeltuin

Deze afwisselende rondwandeling van ruim 13 km leidt door het landgoed Hemmen en het gelijknamige dorp in de Overbetuwe tussen Dodewaard en Zetten. Je kunt de wandeling beginnen vanaf het treinstation Hemmen-Dodewaard aan de spoorlijn Tiel-Arnhem. Op het ruime parkeerterrein kun je de auto gratis parkeren. De eerste kilometers na het station loop je door een vrij kleinschalig… Read More »

Wandelen rond Schin op Geul: Gerendal en Geuldal

Het Limburgse dorp Schin op Geul ligt op een helling boven het Geuldal, in een omgeving die ideaal is voor afwisselende wandelingen, zoals deze licht heuvelachtige rond het Geuldal van 13 km, waarbij je in totaal 240 m klimt. Neem de trein naar Schin op Geul of parkeer de auto bij het station boven de dorpskerk, waar een… Read More »

Rondwandeling in Zuid-Limburg: Lemiers en Orsbach

In het uiterste zuidoosten van Limburg, vlak boven Vaals, steekt Duitsland een stukje Nederland in. Deze prachtige rondwandeling met veel fraaie uitzichten voert door dat landelijke gebied rond het dorp Orsbach en door het dal van de Selzerbeek, die al eeuwenlang een grensrivier is en nu tussen Vaals en Mamelis de grens tussen Nederland en Duitsland vormt. Oud-Lemiers… Read More »

Rondwandeling langs de Utrechtse Singels

Ooit was Utrecht een ommuurde stad. De omwalling raakte in de loop der eeuwen in verval en in de 19e eeuw werden de restanten weggehaald. Daarvoor in de plaats kwam een uitgestrekt stadpark langs een groot deel van de stadssingels, naar een plan van landschapsarchitect Jan David Zocher. Een rondwandeling van 6 km voert je door dit Zocherpark… Read More »