In gepaste kleding de kerk in

By | 7 november 2013

In Italië kan het zomaar gebeuren dat je in een katholieke kerk niet wordt toegelaten vanwege je onzedige kleding. Talloze toeristen in een broek of rok tot boven de knie of met blote schouders hebben bij de ingang van de Sint-Pieter in Vaticaanstad al kennisgemaakt met de onverbiddelijke kledingpolitie. De kledingvoorschriften gelden trouwens voor heel Vaticaanstad, ook voor de Vaticaanse musea en de Sixtijnse Kapel en zelfs het Sint-Pietersplein. Niet in alle Italiaanse kerken worden even strenge regels gehandhaafd, maar wil je een kerk per se van binnen zien, dan kun je maar beter voor een lange broek |(M/V), een rok of jurk (V) en bedekte schouders zorgen.
Om het deurbeleid kenbaar te maken, wil de clerus zich nog weleens creatief uitleven. De tekening rechts troffen we aan in de Gesù-kerk in Rome: “Graag passende kleding in de kerk.” Fotograferen wordt evenmin op prijs gesteld, ook niet onopvallend uit de hand, zo blijkt uit het plakkaat bij de ingang.

In de Filipijnen, een ander katholiek land, stuitten we in Maribojoc op het eiland Bohol in 2009 bij de ingang van de historische dorpskerk op fraai geïllustreerde, gedetailleerde kledingvoorschriften: geen split in de rok, geen modieus gescheurde spijkerbroek, geen T-shirt met onwelvoeglijke F*ck-You-tekst (zie de afbeelding hieronder), geen korte of lange broek voor vrouwen. Helaas is deze bijzondere 19e-eeuwse kerk op 15 oktober 2013 door een zware aardbeving geheel verwoest (nog een foto), zo ontdekten we toen we voor deze blogpost de naam van deze kerk op het internet opzochten.

Geen leggings of blote trouwjurken
Geen broeken of minirokjes voor de dames
Geen T-shirts met beledigingen!

Geef een reactie