Wandelen langs de Utrechtse Singels

By | 17 december 2020

Ooit was Utrecht een ommuurde stad. De muren raakten in verval en in de 19e eeuw werden de restanten weggehaald. Er kwam een stadpark langs een groot deel van de stadssingels, naar een plan van landschapsarchitect Jan David Zocher. Een rondwandeling van 6 km voert je door dit Zocherpark en langs de bebouwing rond de Utrechts binnenstad.

Catharijnesingel bij Hotel Karel V

De aanleg van het Zocherpark duurde ruim 40 jaar. Nog altijd staan er ruim 200 bomen die bij de aanleg zijn gepland, en zo’n 600 bomen zijn meer dan een eeuw oud. Tot voor kort was de singel bij Hoog Catharijne nog onderbroken door een kort stuk autoweg, maar sinds zomer 2020 kun je de hele wandeling weer langs het water lopen. Het water terugbrengen in de singel was een van de belangrijkste doelen van het uitgebreide stadsrenovatieproject in en rond Hoog Catharijne.

Oud-Katholieke Gertrudiskathedraal, Catharijnesingel

Als je uit het station komend rechtsaf slaat en door het park loopt, passeer je de Gertrudiskathedraal, de hoofdkerk van de oud-katholieke kerk in Nederland. De kerk werd gebouwd tussen 1912 en 1914.
Opvallend zijn de hoogteverschillen in het park, zoals bij het voormalige bolwerk Sterrenburg, waar de singel een hoek naar het oosten maakt. Bij de aanleg van het park werd gebruikgemaakt van dergelijke resten van de stadsomwalling.

Verdwijnende trap bij Centraal Museum

Na het Tolsteegplantsoen zie je bij het Centraal Museum een opvallende trap. Het valt niet mee erop omhoog te lopen.

Nieuwe Gracht vanaf de Servaasbrug

Een van de mooiste plekken van heel Utrecht is het uitzicht op de Nieuwe Gracht bij de Servaasbrug. De Nieuwe Gracht is het ingetogen zusje van de altijd bedrijvige Oude Gracht.

Restant van de Utrechtse stadsmuur bij het Lucasbolwerk

Het oudste restant van de stadmuur dateert uit de middeleeuwen en ligt vlak bij de Nobelstraat. Het ijzerwerk is recent aangebracht om het gebruik als daklozenwoning te ontmoedigen.

Stadsschouwburg, ontwerp van Dudok

Als je de Nobelstraat oversteekt, zie je aan je rechterhand de stadsschouwburg, een ontwerp van Willem Dudok. Hier eindigt het Zocherpark en na het Lucasbolwerk vervolg je via de Wittevrouwenbrug de wandelroute aan de overkant van de singel.

Hooghiemstra, bedrijfsverzamelgebouw

Aan de overkant van de singel heb je zicht op de voormalige gevangenis aan het Wolvenplein. Even later passeer je het bedrijfsverzamelgebouw Hooghiemstra, een voormalige veevoeder- en havermoutfabriek. De bebouwing langs de Weerdsingel is in het algemeen minder monumentaal dan langs het Zocherpark en er is minder groen. Je kunt hier een smal wandelpad langs de singel volgen, dan wel het trottoir langs de huizen..

Weerdsingel Oostzijde
Catharijnesingel, noordzijde

Na de Vechtsluis, die de verbinding tussen de Vecht en de Oude Gracht vormt, kom je in het gerenoveerde deel van het singelgebied. Langs de Weerdsingel Westzijde, bij de Monicabrug, werd het water al eerder in de singel teruggebracht. In de jaren 80 lag hier nog een enorm parkeerterrein.

Restant van Kasteel Vredenburg in de singel onder Hoog Catharijne

Via de Daalsesingel bereik je Hoog Catharijne. Halverwege de hal in dit consumentenparadijs zie je rechts een lift en een nooduitgang met trap, Deze voeren naar een aanlegsteiger onder het gebouw, waar je aan de overkant in het singelwater een restant van kasteel Vredenburg ziet. Een waardig slot van deze wandeling.

GPX-bestand van de wandeling (zip-bestand).

Geef een reactie