Skip to content 
douane
Invoerbepalingen van alcohol, tabak, namaak

Douane, taxfree artikelen en invoer in de EU

Het kan veel geld opleveren om uit het buitenland drank, rookwaar en andere spullen mee terug naar Nederland te nemen. Alcoholische drank in Duitsland kopen is bijvoorbeeld goedkoper dan in Nederland en België. Maar welke spullen mag je allemaal invoeren zonder last te krijgen met de douane? Het belangrijkste om te weten is dat er een groot verschil is tussen vervoer binnen de EU-landen en invoer vanuit landen buiten de EU.

Binnen de EU

Binnen de EU is er vrij verkeer van goederen. Je hebt dan in principe niets met de douane te maken en wordt niet gecontroleerd, of je nu per vliegtuig of per auto reist. Voor accijnsgoederen zoals autobrandstof, rookwaar en alcohol zijn er wel beperkingen, maar je mag de volgende hoeveelheden vrij in Nederland (of andere EU-landen) invoeren:

 • 10 liter sterke drank (>22%)
 • 20 liter sherry of port
 • 110 liter bier
 • 90 liter wijn (60 liter mousserend)
 • 800 sigaretten
 • 400 cigarillo's
 • 200 sigaren
(zie verder bij de douane).

De EU-landen zijn:
België, Bulgarije, Cyprus (het Griekse deel), Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Zweden.

Let op: er zijn een aantal uitzonderingsgebieden binnen de EU waarvoor dezelfde invoerbepalingen gelden als voor landen buiten de EU (zie hieronder). Voorbeelden hiervan zijn de Canarische Eilanden, de Franse overzeese gebieden (zoals Guadeloupe en Réunion) en Helgoland. Reizigers die vanuit Gran Canaria, Tenerife of La Palma naar Nederland of België terugkeren, mogen maar 200 sigaretten en 1 liter sterke drank per persoon meenemen, ook al behoren deze gebieden tot de EU. Andorra is geen EU-lid en voor dat land gelden dezelfde hoeveelheden.
Brexit: Op 31 januari 2020 heeft het Verenigd Koninkrijk de EU verlaten. Na een overgangsperiode gelden per 1 januari 2021 voor reizen van en naar Engeland, Schotland, Wales of Noord-Ierland de regels voor niet-EU landen. Je mag dus bijvoorbeeld nog maar 1 liter sterke drank naar Nederland meenemen en over artikelen met een waarde boven € 430 moet je invoerrechten betalen (zie Invoer van buiten de EU).
Ook is vanaf 1 oktober 2021 voor reizen naar het Verenigd Koninkrijk een paspoort verplicht, een identiteitskaart volstaat niet.

grens-kroatie

Zwitserland, Noorwegen, IJsland

Zwitserland, IJsland en Noorwegen zijn géén lid van de EU en géén lid van de Europese douane-unie. Het zijn wél Schengen-staten en er is dus geen systematische persoonscontrole aan de grens voor Nederlanders en Belgen. Voor deze landen gelden strenge invoerbepalingen voor goederen uit de EU. Zo mag je naar Zwitserland per persoon van minstens 17 jaar slechts 5 liter wijn of bier, 1 liter sterke drank en 250 sigaretten meenemen. Twee volwassenen mogen dus met 13 flessen wijn van 0,75 liter de Italiaans-Zwitserse grens oversteken. Voor de sterkedrank (>18% alcohol) geldt dat twee personen alleen flessen van maximaal een liter belastingvrij mogen meenemen. Wil je vanuit Italië meer alcohol in de auto via Zwitserland naar Duitsland doorvoeren, dan moet je dat aan de grens bij de Zwitserse douane melden en eventueel een borg betalen.


oostenrijkse grens

Invoer van buiten de EU

Keer je van buiten de EU naar Nederland (of een ander EU-land) terug, dan mag je het volgende belastingvrij invoeren:

 • 200 sigaretten óf 250 gram tabak (shag of pijptabak) óf 100 cigarillo's óf 50 sigaren;
 • 1 liter sterke drank óf 2 liter mousserende wijn óf 2 liter sherry of port;
 • 4 liter niet-mousserende wijn;
 • 16 liter bier;
 • overige goederen: maximaal ter waarde van € 430 per persoon, anders betaal je BTW en invoerrechten over het gehele bedrag. De invoerrechten zijn voor de hele EU gelijk, de BTW kan per land verschillen. Land je op Schiphol of Brussel, dan betaal je dus 21% BTW, maar op Düsseldorf slechts 19%. Als je over land de EU binnenkomt, is het maximumbedrag geen € 430, maar € 300.

Let op: Koop je een camera bij een taxfree-winkel op Schiphol en keer je na een verblijf in de VS weer op Schiphol terug, dan beschouwt de Nederlandse douane die camera als een camera die buiten de EU gekocht is. De kans bestaat dat je er BTW en invoerrechten over moet betalen.

Groene en rode doorgang

Heb je geen bagage bij je waarvoor je aangifte moet doen, dan neem je bij aankomst op het vliegveld de groene uitgang; anders de rode. Uiteraard wordt ook bij de groene uitgang steekproefsgewijs gecontroleerd (tot woede van gestresste vakantiegangers). In sommige landen gaat het anders: in Mexico moet je bijvoorbeeld op een knop drukken: groen is doorlopen, rood is controle.
Kom je in een ander land dan Nederland de EU binnen, bijvoorbeeld de luchthaven van Frankfurt, en vlieg je direct als transferpassagier door naar Schiphol, dan controleert de Duitse douane je handbagage (en de Duitse Bundesgrenzschutz je paspoort) en de Nederlandse douane je ruimbagage.

Boetes

Meer over de boetes die je kunt krijgen als je te veel drank of sigaretten invoert, staat te lezen in het handboek douane. Daaruit wordt duidelijk dat je al snel te maken krijgt met boetes van honderden euro's. Mogelijk moet je ook afstand doen van de goederen. Voor vragen kun je ook de Belastingtelefoon Douane bellen: 0800-0143 (gratis).

Taxfree inkopen op EU-luchthaven

Vertrek je vanuit Nederland of een ander EU-land naar een land buiten de EU (of naar de Canarische Eilanden), kun je op de luchthaven belastingvrij inkopen doen (wat lang niet altijd voordeliger is dan gewoon op straat in het land van vertrek of aankomst). Let daarbij op de invoerbepalingen van het land waar je naar toe reist.

nepenthes op mount kinabalu

Nagemaakte merkartikelen en verboden spullen

Op markten in landen als Thailand en Turkije kun je voor onwaarschijnlijk lage prijzen Nike-shirts, Rolex-horloges, Chanel parfum en Prada-schoenen aanschaffen. Dat is natuurlijk allemaal nep en omdat het namaken een misdrijf is (inbreuk op het merk), is invoer van namaakartikelen verboden. Op Schiphol worden jaarlijks duizenden toeristen door de douane betrapt met dit soort spullen in hun koffer, wat hen op inbeslagname en een boete komt te staan. Om praktische redenen wordt de invoer van maximaal drie horloges, drie kledingstukken en drie dvd-films wel toegestaan. Illegale games en software zijn altijd verboden.

Meer goederen waarvan invoer verboden is:

 • drugs (softdrugs tot 5 gram worden wel in beslag genomen, maar niet vervolgd);
 • wapens: vuurwapens, messen, speelgoedwapens die op echte wapens lijken, boksbeugels, pepperspray (in veel andere landen, bijvoorbeeld Duitsland, is pepperspray wel legaal, in Nederland valt het onder de wapenwet en ben je zwaar de klos als het in je bagage wordt gevonden);
 • beschermde dier- en plantensoorten en de producten daarvan: orchideeën (uiteraard niet de gekweekte uit bv. Thailand), slangen, rainsticks, souvenirs van koraal en ivoor, schelpen;
 • kunst en antiek: vaak is een uitvoervergunning nodig.
 • Bij invoer van meer dan € 10.000 cash is aangifte verplicht.