Kiezen van zadel, bagagedrager, pedalen
De vakantiefiets: onderdelen en accessoires
Het belangrijkste onderdeel van een vakantiefiets is natuurlijk het frame. Het moet passend zijn voor je lichaamslengte en het bepaalt voor een groot deel de rij-eigenschappen van je fiets. Maak dus vooral een uitgebreide proefrit voor je een fiets koopt. De andere onderdelen van een fiets zijn grotendeels uitwisselbaar en kun je bij aankoop kiezen of later makkelijk vervangen als ze versleten zijn of niet bevallen. Vaak is het lastig te bepalen wat de juiste keuze is. Wil je een hard of een zacht zadel, een ranke of vooral een stevige bagagedrager, klikpedalen of platformpedalen? Hieronder geven we een overzicht, aan de hand van de keuzen die wijzelf hebben gemaakt bij de opbouw van onze fietsen.
Het zadel
Zadelpijn kan het einde van je fietstocht betekenen. Een goed passende fietsbroek is een eerste middel om schuren te voorkomen en zweet te absorberen. De keuze van een zadel is lastiger, want er zijn heel veel zadelmodellen. Veel mensen kiezen voor een breed, zacht gelzadel, maar zeker op langere afstanden kan dat de zitvlakproblemen juist verergeren. Kies liever een iets smaller en harder zadel. Na wat gewenning bevalt dat vaak beter dan de zweterige gelzadels. Ook de zitpositie is van groot belang bij de keuze van een zadel. Een rechte houding vraagt een ander model dan een voorovergebogen racehouding. Sommige fietsers zweren bij een leren zadel, maar dat is niet voor iedereen een voor de hand liggende keuze. Een leren zadel vraagt meer onderhoud, is kwetsbaar bij nattigheid en moet eerst ingereden worden.Pedalen
Fietspedalen zijn er in alle soorten en maten. SPD-pedalen in combinatie met fietsschoenen met plaatjes bieden een optimaal contact met de fiets, maar voor de vakantiefietser zijn deze stijve schoenen niet echt handig, vinden we. Wil je ook nog af en toe een wandeling maken, moet je toch een tweede paar wandelschoenen meenemen. Brede platformpedalen en schoenen met stevige zool, zoals van Keen of Vaude, bieden voor ons het beste compromis. De pinnen van de platformpedalen bieden veel houvast – het nadeel is natuurlijk dat je af en toe toch je kuitbeen eraan stoot, en dan kan er bloed vloeien... Een remedie kan zijn om de buitenste pinnen te verwijderen, er blijft dan nog voldoende houvast voor de schoen over.
Bagagedrager
We reizen altijd zo licht mogelijk, zonder daarbij elk comfort te willen opofferen. Omdat elke tas die je meeneemt altijd vol komt, reizen we met niet meer dan twee achtertassen en een stuurtas – voortassen geven een hoop extra gesjouw en gedoe. Dat betekent dat we bij een fietstocht langs campings ieder zo'n 15 kilo op de achterdrager laden. Reis je solo en neem je een kampeeruitrusting en kookspullen mee, dan zal het waarschijnlijk niet meevallen alle bagage in twee achtertassen te stoppen. Een derde tas op de bagagedrager kan uitkomst bieden, maar dan verdient een stevige achterdrager zeker aanbeveling.