fietsreizen

Fietsreizen


fietsreizen

fietsen in Duitse treinMet de fiets in de trein in Europa

Wie in Europa de fiets in de trein wil meenemen, krijgt te maken met regels die niet alleen per land of regio verschillen, maar vaak ook per type trein. Soms kun je de fiets gewoon in de trein laden, soms moet je reserveren, soms mag de trein in de spits niet mee. De kosten kunnen ook nogal uiteenlopen en variëren van gratis tot € 12 voor internationale trajecten. Reis je met bagage, houd er dan rekening mee dat op lang niet alle stations liften aanwezig zijn om de beladen fiets naar of van het perron te brengen. Het is daarom aan te raden overstappen zoveel mogelijk te vermijden.


Routeplanner

De voorbereiding van een treinreis begint met een goede routeplanner. De routeplanner van de Deutsche Bahn, de Duitse spoorwegen, biedt een betrouwbaar overzicht van de treinverbindingen in Europa en geeft ook informatie over fietstransport in nationale en internationale spoorwegtrajecten. Als je verdere opties aanvinkt, krijg je een uitgebreid invulscherm te zien waarin je kunt aangeven dat je een fiets wilt meenemen. Vervolgens worden alleen de verbindingen getoond waarop fietstransport mogelijk is.

Hieronder geven we voor enkele landen een overzicht van de mogelijkheden om de fiets in de trein mee te nemen.


Nederland

De fiets mag mee in de NS-treinen, maar niet in de spitsuren tussen 6.30 en 9 en 16.30 en 18.30 uur. In de weekends en in juli en augustus geldt de spitsbeperking niet. De fietscompartimenten zijn herkenbaar aan een blauwe fietssticker boven of op de deur. Vaak bevinden zich daar rijen klapstoeltjes;  als daarop mensen zitten, moeten die plaats maken zodat je de fiets kunt stallen. Een dagkaart voor de fiets kost € 6, 10, je kunt dan de hele dag van alle binnenlandse treinen gebruik maken. Reis je naar het buitenland, dan moet je een internationaal fietskaartje hebben, dat € 12 kost en trajectgebonden is.

In de ICE naar Keulen en Frankfurt mogen geen fietsen mee, in de Thalys naar Parijs alleen fietsen die in een pakket van maximaal 90 x 120 cm zijn verpakt. Voor sommige andere internationale treinen, zoals de intercity naar Berlijn, is reserveren verplicht.

Vouwfietsen mogen opgevouwen gratis mee in binnenlandse treinen, in internationale treinen alleen als ze verpakt zijn.

In de Arriva-treinen tussen Dordrecht en Geldermalsen mag de fiets gratis mee.

Duitsland

In de regionale (IRE, RE, RB, S-Bahn) treinen van de Deutsche Bahn mag de fiets zonder reserveren mee. Een dagkaart voor de fiets voor deze treinen kost € 5. Duitsland kent verder zogeheten Verkehrsverbünde, waarvoor afwijkende voorwaarden gelden. Soms mag de fiets in een Verkehrsverbund gratis mee, soms mag die alleen buiten de spits mee.

In de langeafstandstreinen (Intercity, Eurocity) is reserveren verplicht, een fietskaartje kost voor deze treinen € 9. Reserveren is mogelijk via de website van de Deutsche Bahn.

België

In België kan op vrijwel alle treinen de fiets mee, maar niet in de Thalys en de ICE. Je moet wel voor het in- en uitstappen de conducteur waarschuwen, want het fietscompartiment is gewoonlijk afgesloten. Een fietskaartje kost € 5 voor een enkele reis of € 8 voor een dagkaart. Meer info vind je op de site van de NMBS.

Frankrijk

In de Franse regionale treinen kan de fiets gratis mee. Controleer wel eerst in de dienstregeling of er een fietssymbool bij het traject staat. In een aantal TGV's, nachttreinen en sneltreinen kan de fiets eveneens mee tegen betaling van € 10; reserveren is verplicht.
Wie erin slaagt van zijn fiets een pakket van 120 x 90 cm te maken, kan zijn fiets altijd gratis als bagage in de trein meenemen, ook in de Thalys van Amsterdam naar Parijs. Demontage van wielen, pedalen en bagagedragers is onvermijdelijk. Er zijn speciale fietstassen te koop die speciale vakken voor de gedemonteerde wielen hebben.

Spanje

Fietsvervoer in de trein is in Spanje gratis, maar niet in alle treinen mogelijk. In veel cercanias (spoor in stedelijk gebied) en regionale treinen is het geen probleem.

Italië

In regionale treinen met fietssymbool kost fietsvervoer € 3,50; het fietskaartje is 24 uur geldig. Ook in bepaalde Intercity's, Eurocity's en nachttreinen is fietsvervoer mogelijk; de prijs voor een kaartje bedraagt  € 5.

met de fiets op treinstation Kloten, ZwitserlandZwitserland

De fiets mag in Zwitserland in de meeste treinen mee voor 18 CHF (€ 18) per dag; Als een kaartje voor een traject minder dan 15 CHF kost, dan mag je voor de fiets ook een extra personenbiljet kopen. In een speciale fietstas mag de fiets gratis mee. De meeste treinen zijn voorzien van speciale fietscompartimenten met haken; alleen in de zogeheten Intercity Neigezüge is geen fietsvervoer mogelijk.

Oostenrijk

In regionale treinen kan de fiets voor 10% van de prijs van een 2e-klaskaartje mee (minimumbedrag € 2). Reserveren is niet mogelijk. Voor de intercity's is reserveren verplicht; dat kost € 3.. Meer info op de site van de Oostenrijkse spoorwegen, de ÖBB.