Skip to content 
trein

fietsen in Duitse treinMet de fiets in de trein in Europa

Als je de fiets in de trein wil meenemen, krijgt te maken met regels die niet alleen per land of regio verschillen, maar vaak ook per type trein. Soms kun je de fiets gewoon in de trein laden, soms moet je reserveren, soms mag de trein in de spits niet mee. De kosten kunnen ook nogal uiteenlopen en variëren van gratis tot € 12 voor internationale trajecten. Reis je met bagage, houd er dan rekening mee dat op lang niet alle stations liften aanwezig zijn om de beladen fiets naar of van het perron te brengen. Het is daarom aan te raden overstappen zoveel mogelijk te vermijden.


Reisplanner

De voorbereiding van een treinreis begint met een goede routeplanner. De reisplanner van de Deutsche Bahn, de Duitse spoorwegen, biedt een betrouwbaar overzicht van de treinverbindingen in Europa en geeft ook informatie over fietstransport in nationale en internationale spoorwegtrajecten. Als je verdere opties aanvinkt, krijg je een uitgebreid invulscherm te zien waarin je kunt aangeven dat je een fiets wilt meenemen. Vervolgens worden alleen de verbindingen getoond waarop fietstransport mogelijk is.

Hieronder geven we voor enkele landen een overzicht van de mogelijkheden om de fiets in de trein mee te nemen.


fiets
De fiets in de Intercity

Nederland

Je fiets mag mee in de NS-treinen, maar niet in de spitsuren tussen 6.30 en 9 en 16.30 en 18.30 uur. In de weekends en in juli en augustus geldt de spitsbeperking niet. De fietscompartimenten zijn herkenbaar aan een blauwe fietssticker boven of op de deur. Vaak bevinden zich daar rijen klapstoeltjes;  als daarop mensen zitten, moeten die plaats maken zodat je de fiets kunt stallen. In de meeste intercity's geldt een maximum van 3 fietsen per plek. Een dagkaart voor de fiets kost € 7,50. Je kunt dan van alle binnenlandse treinen gebruik maken. Reis je naar het buitenland, dan moet je een internationaal fietskaartje hebben, dat € 12 kost en trajectgebonden is. De spitsbeperking geldt dan niet.

Let op:
  • In de ICE naar Keulen en Frankfurt mogen geen fietsen mee, in de Thalys naar Parijs alleen fietsen die in een pakket van maximaal 90 x 120 cm zijn verpakt. Voor sommige andere internationale treinen, zoals de intercity naar Berlijn, is reserveren verplicht.
  • Vouwfietsen mogen opgevouwen gratis mee in binnenlandse treinen, in internationale treinen alleen als ze verpakt zijn.
  • In de Qbuzz-treinen tussen Dordrecht en Geldermalsen mag de fiets in de spits (6.30-9 en 16-18.30) mee voor €5 en buiten de spits gratis.

Duitsland

In de regionale (IRE, RE, RB, S-Bahn) treinen van de Deutsche Bahn mag de fiets zonder reserveren mee. Een dagkaart voor de fiets voor deze treinen kost € 6. Duitsland kent verder zogeheten Verkehrsverbünde, waarvoor afwijkende voorwaarden gelden. Soms mag de fiets in een Verkehrsverbund gratis mee, soms mag die alleen buiten de spits mee.

In de langeafstandstreinen (Intercity, Eurocity) is reserveren verplicht, een fietskaartje kost voor deze treinen € 9. Reserveren is mogelijk via de website van de Deutsche Bahn.

Tip

In Duitsland kun je voordelig met de trein reizen met het Deutschland-ticket van DB. Het kost € 49 per maand en is geldig in vrijwel alle Duitse regiotreinen (R, RE) en in bussen en trams van het plaatselijke OV. Het Deutschland-ticket is alleen als abonnement per kalendermaand verkrijgbaar en moet uiterlijk de tiende van elke maand worden opgezegd. Dus koop je op 15 augustus een Deutschland-ticket en je wilt dat zo snel mogelijk weer opzeggen, dan moet je dat uiterlijk 10 september doen. Je abonnement is dan geldig van 1 augustus t/m 30 september. Het Deutschland-ticket is alleen online verkrijgbaar, onder meer via de DB-app of de DB-website.

trein
Wachten op de trein in Erquelinnes, België

België

In België kan op vrijwel alle treinen de fiets mee, maar niet in de Thalys en de ICE. Je moet wel voor het in- en uitstappen de conducteur waarschuwen, want het fietscompartiment is gewoonlijk afgesloten. Een fietskaartje kost € 4 voor een enkele reis of € 8 voor een dagkaart. Meer info vind je op de site van de NMBS.

Frankrijk

In de Franse regionale treinen (TER) kan de fiets meestal gratis mee. Controleer wel eerst in de dienstregeling of er een fietssymbool bij het traject staat, want op sommige tijdstippen rijden er bussen in plaats van treinen of rijdt er tóch een trein zonder fietsplaatsen. Ook kunnen er op drukke trajecten beperkingen zijn, zoals langs de Loire. Kijk daarvoor op de website van de betreffende TER-regio. In een aantal TGV's, nachttreinen en sneltreinen kan de fiets eveneens mee tegen betaling van € 10; reserveren is verplicht.
Wie erin slaagt van zijn fiets een pakket van 120 x 90 cm te maken, kan zijn fiets altijd gratis als bagage in de trein meenemen, ook in de Thalys van Amsterdam naar Parijs. Demontage van wielen, pedalen en bagagedragers is onvermijdelijk. Er zijn speciale fietstassen te koop die speciale vakken voor de gedemonteerde wielen hebben.

Tip:

Veel nuttige info over reizen met een fiets in Franse treinen vind je op freewheelingfrance.com.

Spanje

Fietsvervoer in de trein is in Spanje gratis, maar niet in alle treinen mogelijk. In veel cercanias (spoor in stedelijk gebied) en regionale treinen is het geen probleem.

Italië

In regionale treinen met fietssymbool kost fietsvervoer € 3,50; het fietskaartje is 24 uur geldig. Als je de fiets verpakt in een hoes van maximaal 80 x 110 x 40 is het vervoer gratis.
In "treni nazionali" is fietsvervoer gratis, maar je moet je fiets geheel verpakken in een hoes van maximaal 80 x 110 x 40 cm.

trein
Met de fiets op station Kloten, Zwitserland

Zwitserland

De fiets mag in Zwitserland in de meeste treinen mee voor 14 CHF (€ 14,50) per dag; Als dat goedkoper is, mag je ook een gewoon 2e-klaskaartje voor het halve tarief kopen voor de fiets. In een speciale fietstas mag de fiets gratis mee. De meeste treinen zijn voorzien van speciale fietscompartimenten met haken; alleen in de zogeheten Intercity Neigezüge is geen fietsvervoer mogelijk. Er zijn ook treinen waarvoor reserveren voor een fietsplaats verplicht is; dat kost 5 CHF.


Oostenrijk

In regionale treinen kan de fiets voor 10% van de prijs van een 2e-klaskaartje mee (minimumbedrag € 2). Reserveren is niet mogelijk. Voor de intercity's is reserveren verplicht; dat kost € 3. Meer info op de site van de Oostenrijkse spoorwegen, de ÖBB.