Skip to content 
fietsreizen

Een fiets als bagage meenemen in het vliegtuig

Meestal kan de fiets als ingecheckte bagage mee in het vliegtuig. Soms zelfs gratis, maar dat komt steeds minder vaak voor. Veel maatschappijen vragen tegenwoordig forse tarieven voor fietsvervoer, variërend van enkele tientjes tot soms honderden euro's per retour bij intercontinentale bestemmingen. Het is dus beslist nodig tevoren bij de maatschappij zelf te informeren onder welke voorwaarden de fiets mee kan en pas dan te boeken, wil je niet voor vervelende verrassingen komen te staan.

fietsdoos

Verpakking fiets

Meestal worden er voorwaarden gesteld aan de verpakkingswijze van de fiets. In elk geval moet het stuur dwars, de pedalen dien je te verwijderen (tape ze op de bagagedrager van de fiets vast) en meestal moet je de banden leeg laten lopen, vanwege vermeend ontploffingsgevaar in het ruim. Discussie daarover met check-in personeel is zinloos. Het gereedschap dat je gebruikt, dien je in de ruimbagage weg te bergen want bij de handbagagecontrole wordt het er zeker uitgevist, en het is de vraag of je het dan kunt meenemen. Sommige maatschappijen eisen een fietsdoos, andere gaan akkoord met een hoes, al moet je dan vaak wel een limited release-verklaring ondertekenen. Daarmee wil de luchtvaartmaatschappij de aansprakelijkheid voor schade beperken.
Ervaren fietsreizigers zijn het er niet over eens welke verpakkingswijze veiliger is voor de fiets, maar het is zeker verstandig kwetsbare onderdelen zoals de derailleur, de remgrepen en de shifters extra te beschermen, bijvoorbeeld met bolletjesplastic.
Tip: Schakel de ketting op het grootste tandwiel achter en het kleinste voor, dan staat de derailleur het meest naar binnen en is het risico op schade kleiner.
Zelfs als je je precies aan de vervoersvoorwaarden houdt, moet je rekening houden met discussie met slecht geïnformeerd check-in personeel. Het is daarom goed te proberen de voorwaarden op schrift te hebben, bijvoorbeeld een print van de internetpagina met voorwaarden voor sportbagage van de maatschappij.

 • Raadpleeg voor diverse verpakkingsmethoden en voor handige tips over fietsvervoer de website van de Fietsersbond.
 • Een zeer uitgebreid overzicht met instructieve foto's over het verpakken van een fiets voor vervoer in het vliegtuig vind je bij De Vakantiefietser.
 • Fietsdozen zijn vaak gratis bij de fietsenmaker verkrijgbaar. Een veelgebruikte maat is 155 x 85 x 25 cm; vaak zul je dan het voorwiel uit de voorvork moeten halen en eventuele lowriders en het zadel moeten demonteren. Bind alles stevig vast aan het frame, want soms komt een doos zwaar beschadigd aan!
  Grotere fietsdozen met een maat van 177 x 102 x 32 cm zijn verkrijgbaar bij KLM en het bagagedepot op Schiphol en kosten ca. € 20. Hier past de hele fiets in. Een stevige plastic fietshoes (fietspyjama) die de fiets grotendeels omsluit is te koop bij fietsenwinkels zoals Bike4travel en Hornbach (zie foto's).
 • Recente ervaringen over fietsvervoer in vliegtuig en trein vind je op het forum van de vereniging De Wereldfietser. Houd er wel rekening mee dat een luchtvaartmaatschappij niet in elk land dezelfde voorwaarden hoeft te hanteren. In het ene land is een doos verplicht, in het andere niet. Dit geldt bijvoorbeeld voor Thai en KLM.

Tip: fietsdoos zoeken

In het buitenland is het vaak moeilijk een echte fietsdoos te vinden. Kijk dan eens bij een winkel waar wasmachines en tv's worden verkocht. Vaak kun je van de kartonnen verpakking van deze artikelen zonder veel moeite met duct tape een geschikte fietsdoos fabriceren.

body bag

Dogsbody/ Body Bag

Omdat we steeds vaker problemen hebben met scanners op vliegvelden, waar de fietsen ongedemonteerd in een fietspyjama niet of slechts met grote moeite doorheen kunnen, hebben we onlangs Dogsbody's' (vroeger Body Bag genaamd) van het Nieuw-Zeelandse bedrijf Ground Effect aangeschaft. De Dogsbody's meten 172 x 80 cm en wegen 1200 gram, bijna twee keer zoveel als een fietspyjama. Onze Santos-fietsen (wielmaten 26 en 28 inch) passen er met gedemonteerd voorwiel, achterdrager, standaard en zadel (beide aan het frame bevestigd) zonder probleem in en passen dan altijd door de vliegveldscanners, al moet de verpakte fiets soms scheef in de scanner, ondersteund door een tas (tip!).

Dankzij de draagriem zijn fietsen in de Dogsbody's gemakkelijker te vervoeren dan in een fietspyjama.Om de fietsen in de Dogsbody beter te beschermen, kun je karton en bolletjesplastic gebruiken. Ook kun je er eventueel nog wat bagage in kwijt. De hoezen zijn na gebruik tot een klein pakketje op te vouwen. Ze zijn gemaakt van stevig cordura, maar na een retourtje India zat er in een ervan toch een klein (reparabel) gaatje. Inclusief btw en DHL-douaneafhandeling kosten deze fietshoezen ruim € 100 per stuk; verzending uit Nieuw-Zeeland duurt ongeveer een week.

body bag

Ervaringen

Onze eigen ervaringen met fietsvervoer in het vliegtuig worden er niet beter op. Bij de laatste vluchten met KLM en Transavia met transport in de Body Bag waren er telkens flinke beschadigingen, zoals een verbogen achterwiel, een ingedeukt kettingblad voor en een verbogen derailleur. Deze schade is weliswaar steeds vergoed en gebeurde gelukkig steeds bij de terugreis, maar feit is dat fietsvervoer in het vliegtuig risico's met zich meebrengt. Helaas horen we ook slechte ervaringen van fietsers die de fiets in een doos verpakken, dus of de doos een betere verpakkingswijze is, blijft de vraag, nog afgezien van de moeite die het kost om in een ver buitenland een fietsdoos te regelen of deze wekenlang op te slaan.

fietsen in fietspyjama voor vlucht

Wat te doen bij schade:

Is de fiets na de vlucht beschadigd, maak dan foto's en laat de vliegmaatschappij meteen een schaderapport opmaken in de bagagehal. Je hebt daarvoor de bagagesticker op je ticket nodig. Met het PIR-rapport (Property Irregularity Report) kun je vergoeding van de schade bij je reisverzekering claimen, dat werkt het snelst. Stel ook de vliegmaatschappij aansprakelijk, want het eigen risico van de reisverzekering kun je daar alsnog claimen. Dat moet schriftelijk binnen zeven (!) dagen na het invullen van het PIR-formulier bij aankomst; zie de Consuwijzer.

fietsdoos

Voorwaarden en tarieven fietsvervoer

Informeer altijd zelf telefonisch of per e-mail bij de luchtvaartmaatschappij wat de exacte voorwaarden zijn voor fietsvervoer en laat die zo mogelijk schriftelijk bevestigen, of neem op reis een print mee van de voorwaarden op de website van de maatschappij.

Helaas hebben vele maatschappijen de tarieven voor fietsvervoer de laatste jaren exorbitant verhoogd, soms dient wel € 300 per fiets betaald te worden voor een intercontinentale retourvlucht. Zoals ook op de site van het International Bicycle Fund te lezen is, is het aan te bevelen schriftelijk te protesteren tegen deze veel te hoge prijzen, die zeker niet in overeenstemming zijn met het groene (en dus fietsvriendelijke) imago dat luchtvaartmaatschappijen zich tegenwoordig zo graag aanmeten.

Hieronder vind je een overzicht van onze eigen ervaringen met diverse maatschappijen. Let op: de voorwaarden veranderen nogal eens (meestal niet ten goede); kijk voor recente ervaringen met vele maatschappijen bij De Wereldfietser):

 • KLM, Air France:Voor de meeste verre bestemmingen mag 1 bagagestuk van maximaal 23 kg gratis worden ingecheckt. Binnen Europa kost in te checken bagage sinds 22 april 2013 bij vooruitbetaling €15 per enkele reis en op de luchthaven € 30 per koffer. Voor een fiets moet je altijd betalen. De fiets mag in doos (en bij welwillend check-in-personeel ook in hoes) mee als tweede bagagestuk vanaf € 55 tot € 125 per enkele reis, afhankelijk van de bestemming. Het maximale gewicht van de fiets of tandem mag 23 kg zijn. De precieze regels vind je op de handige bagagecalculator van KLM. Een fiets dient verder altijd minimaal 48 uur tevoren aangemeld te worden.
 • Transavia: Een fiets kan worden meegeboekt bij online boeken. Het tarief bij deze fietsvriendelijke maatschappij is € 40 per enkele reis, verpakken in een hoes of doos.
 • Vueling: fiets mag in doos mee voor € 45 per vlucht (bij overstappen betaal je dus opnieuw!)
 • Ryanair: fiets mag alleen in "beschermende doos of tas" mee voor € 60 per vlucht (Let op: diverse reizigers melden dat Ryanair géén fietspyjama (zoals op de foto boven) meer accepteert. Alleen speciale (?) fietstassen en echte fietsdozen zouden nog geaccepteerd worden.) je kunt bij Ryanair tijdens het boeken via internet aangeven of je een fiets meeneemt. Let op: bij Ryanair moet je voor elk ingecheckt stuk bagage betalen; het is voordeliger je fietstassen in één andere tas te verpakken (maximaal gewicht 15 of 20 kg, afhankelijk van betaald bedrag).
 • Etihad Airways: bij Economy Value-tarief mag fiets in doos of hoes mee als een van maximaal twee ingecheckte bagagestukken (2 x 23 kg). Bij Economy Saver-tarief mag je slechts één stuk bagage van max. 23 kg inchecken zonder bijbetaling.
 • SriLankan Airlines: fiets mag in doos of hoes mee binnen bagagelimiet van 30 kg