Sicilië, voorjaar 2000
tekst: Annemarie verhallen
Fietsen op Sicilië: zwerven langs Griekse tempels
Er zijn vele goede redenen om in Italië te fietsen. De wegen zijn prima, en mits met enige zorg uitgekozen, lekker rustig. Het land is één groot museum met een millenia-oude geschiedenis. De romantiek bij candlelight in de oude steden is ongeëvenaard. En dan de keuken... De hongerige fietser komt hier zeker aan zijn trekken. Bovendien ligt Sicilië zo zuidelijk dat je er kunt genieten van intens subtropisch zonlicht met de bijbehorende warmte. Het is dus zaak de bidons gevuld te houden. Een meevaller voor de zuinige Hollander is dat het prijsniveau op Sicilië flink lager ligt dan in streken als Toscane en Ligurië op het vasteland van ItaliË.
Palermo - Isola delle Femmine 31 km
Wat een service op de luchthaven van Catania! De bus naar Palermo stopt voor de deur en de vriendelijke buschauffeur helpt ons de fietsen in het bagageruim te stoppen. Waar onze pedalen zijn, vraagt hij. Die hebben we nog even niet gemonteerd, dat scheelt enorm in de pasvorm voor de bus. Na een rit dwars over de centrale hoogvlakte van het eiland worden we midden in het drukke centrum van Palermo voor het bussation gedropt. De hoofdstad van Sicilië is een flinke stad en het verkeer is enigszins chaotisch, maar je kunt er best fietsen. Alleen is de bewegwijzering niet altijd kristalhelder, zodat het nog een heel gezoek wordt naar de camping bij Isola delle Femmine, een slaperig plaatsje aan zee met een goede busverbinding naar de stad.
De liefhebber van macabere catacomben kan in Palermo zijn hart ophalen. In het Convento dei Cappuccini hangen langs de muren van de kelders gemummificeerde edelen uit de 17e en 18e eeuw, gesorteerd naar geslacht en professie. Op deze manier wilden de monniken het voetvolk aan de sterfelijkheid herinneren. Sommige mummies hebben nog duidelijk herkenbare kleding aan.
Palermo en omgeving bieden voldoende om enkele dagen rond te dwalen. Naast indrukwekkende stadspaleizen vind je hier aangename pleinen en fascinerende voedselmarkten.
Een prima restaurant vonden we even buiten Palermo, in Sferracavallo. Bij ‘Trattoria Al Delfino’ serveert men visspecialiteiten tot je ploft voor een vaste, heel redelijke prijs. Er wordt je niets gevraagd. De ober zet een fles witte wijn op tafel en begint te serveren, in sessies van vier tafeltjes tegelijk. Wij maakten een foutje door aan te nemen dat het menu uit één gang van een tafel vol met verschillende visgerechten bestond. Met enige moeite ledigden we onze borden. Toen we voldaan achterover leunden bleek waarom de buurtafeltjes zo bescheiden een groot gedeelte terugstuurden. Dit was slechts de antipasto! Na een enorm bord met pasta volgde uiteraard nog een hoofdgerecht. Geen paniek, want het is verbazingwekkend wat een Hollandse fietser in Italië kan verstouwen.
Palermo bezit een interessante botanische tuin met tal van mediterrane en subtropische planten. Blikvanger is de enorme ficusboom waaronder je je eerder in de tropen dan op een Italiaans eiland waant. De tuin, die onderdeel is van de universiteit, is goed onderhouden en een geweldige plek om een paar uur de drukte en in de zomer de hitte van de stad te ontvluchten.
Zingaro 59 km
Op zondag vervolgen we onze weg naar het westen. Je kunt hier rustig de kustweg nemen, want de meute in de auto volgt de nieuwe snelweg. De oude kustweg is op zondag gereserveerd voor grote groepen Siciliaanse sportfietsers, erg gezellig. Volgens onze Marco Polo-kaart is het mogelijk de kaap van San Vito te ronden, maar dat is een grapje. Door het natuurreservaat van Zingaro lopen slechts ezelpaadjes, die zich lenen voor een unieke wandeling. Wat is het land groen en de zee blauw!
Segesta, rondrit 63 km
De camping van Scopello is tevens een goede uitvalsbasis voor de ruines van Segesta. De tempel is 2400 jaar oud en prachtig gerestaureerd. De lichtgevende steen is van verre zichtbaar. Als je hallucinerend van felle zon en inspanning met je fietsje omhoog zwoegt is het niet moeilijk je voor te stellen hoe Odysseus je hier is voorgegaan. Hier een rondje fietsen betekent wél lekker onverhard ploeteren.
Érice, Trápani 38 km
Onderweg naar érice ontdekken we waar de enorme manden met slakjes op de markt vandaan komen. Na een regenbui groeien de slakjes op de verkeersborden! We laten onze fietsen in Trápani om met de bus in de wolken van érice te verdwijnen. Zo mooi als het beneden is, zo guur is het hierboven. Opeens bevinden we ons in Scandinavische weersomstandigheden. De Noormannen, die vanuit Denemarken via Normandië naar Sicilië trokken, voelden zich hier dan ook helemaal thuis en hebben hun sporen achtergelaten. Midden in een mistwolk bewonderen we met wapperende haren de Noordse overblijfselen.
Selinunte 94 km
Van Trápani fietsen we over rustige wegen door zoutwinningsgebied. De zoutbergen worden tegen de regen beschermd met keurige rode dakpannen. In Mazara is het tijd voor onze dagelijkse cappuccino. Iedere kroeg serveert taartjes, heerlijk van smaak en zo volgestampt met calorieën dat je er makkelijk een hele ochtend mee vooruit kan. Ik bedoel maar, geschikt land voor de fietser! Maar bestel nooit een cappuccino na de siësta, tenzij je het niet erg vindt jezelf voor eeuwig belachelijk te maken bij de autochtonen. Dit soort zaken komt in Italië erg precies. Zeker in het zuiden, waar tradities het dagelijks leven nog bepalen.
Vergeet niet de indrukwekkende tempels van Selinunte te bezoeken. Sicilië dwingt ons soms tot een straf reistempo: ’s morgens tempels bekijken en ’s middags fietsen, anders komen we het eiland niet rond. Er is zoveel te zien... De tempels van Selinunte zijn gebouwd door de Grieken, daarna omver getrokken door de Cartagers, ook een hele klus en vervolgens door de moderne archeologen weer gedeeltelijk overeind gezet.
Eraclea Minoa 75 km
Een van de mooiste campings van Europa vind je in Eraclea Minoa. De camping ligt klem tussen zee en witte steilwanden en ligt in een dennenbos, dat niet alleen voor schaduw zorgt, maar ook kurkdroog is en allerlei gedachten aan in de hens vliegende tenten en bandenplakspul oproept. Gelukkig weten we deze prachtige plek ongedeerd te verlaten.
Agrigento 55 km
Bij Agrigento ligt de wereldberoemde vallei der tempels. De reeks tempels ligt overduidelijk op een heuvelrug, dus de logica van de naam ontgaat ons ietwat. Busladingen toeristen sjouwen zwetend de een na de andere tempel af. Wees echter niet bevreesd, er blijft genoeg ruimte over om lekker te fietsen tussen de tempels.
Falconara 68 km
Als we op de camping bij Falconara (Licata) uit ons tentje kruipen, wacht ons een vreemde verrassing. Wég is de helderblauwe lucht. Laag boven ons hoofd jagen grauwe rollende regenwolken en de sfeer wordt bedorven door een harde wind: de Scirocco! Alles is opeens grijs.
Piazza Armerina 66 km
Als het dan toch voorlopig geen strandweer meer wordt, gaan we maar eens lekker klimmen richting Piazza Armerina, bekend van de Romeinse mozaïeken. In de buurt is een restaurant met ruimte voor een paar tentjes, naast de afslag naar de ruïnes. Wij reden ‘m per ongeluk voorbij. In gidsjes wordt altijd aangeraden dit soort attracties héél vroeg te bezoeken om de busladingen mis te lopen. Laat je niets wijsmaken, 's avonds is de beste tijd. Iedereen is weg en het licht is op zijn mooist.
Palazzolo 94 km
Het is schitterend fietsen over de golvende weg naar Caltagirone. Langs de weg liggen uitgestrekte cactusvelden. Een stekelig werkje om hier te oogsten. Van tijd tot tijd laten onze kaarten ons akelig in de steek. Soms zijn er wegen die we op de kaart niet terug kunnen vinden, maar andersom gebeurt ook! Om een pasje van 821 meter, bij Buccheri te mijden kiezen we voor een alternatieve weg waarover de kaart geen uitsluitsel geeft. Foutje, want over deze weg toucheren we de 1100 meter grens. IJswaarschuwingen langs de weg laten over de hoogte geen misverstanden bestaan. Van hier volgt een prachtige afdaling naar Palazzolo. Daar is een hotel, maar de fanatieke kampeerder kan ook, wederom vér boven de stad, het tentje opslaan.
Siracusa 40 km
In Siracusa worden we aangehouden door de carabinieri. ‘Niet door de kleine straatjes fietsen, e pericoloso!’ Gevaarlijk??? Deze wetsdienaar heeft hier duidelijk nog nooit door grote straten gefietst.
Na Siracuse is het plezier voorbij voor de fietser. Akelige drukke wegen voeren door een industriegebied naar Catania. We nemen dus nog maar een stukje de bus.
In Catania is de activiteit van de naastgelegen Etna zeer duidelijk merkbaar. De straten liggen vol met een laag as, die onder de fietsbanden kraakt. De winkeliers vegen het vulkanische stof onverstoorbaar van hun luifels. Zou er geen gevaar zijn voor Pompeii-achtige toestanden? We veronderstellen dat Siciliaanse bezoekers in Nederland zich op dezelfde manier benauwd maken over een mogelijke dijkdoorbraak. En zo hoort het ook. Want zoals Nederland het land van water is, is Sicilië het land van vuur.
Gefietste route
Etappe | Km* |
---|---|
Palermo –Isola delle Femmine | 31 |
Isola delle Femmine – Scopello | 59 |
Scopello – Trápani | 38 |
Trápani – Selinunte | 94 |
Selinunte – Eraclea Minoa | 75 |
Eraclea Minoa – Agrigento | 55 |
Agrigento – Falconara | 68 |
Falconara – Piazza Armerina | 66 |
Piazza Armerina – Palazzolo | 94 |
Palazzolo – Syracuse | 40 |
Totaal | 641 km |
*Inclusief omwegen voor boodschappen etc.