Skip to content 
vliegtickets

Een vliegreis boeken: goedkope vliegtickets zoeken

airberlin

De wereld van de vliegtickets is een ware jungle vol valkuilen, waarin het vaak niet meevalt een goede en goedkope vlucht te vinden. Je hebt de keuze tussen lowcost-maatschappijen zoals Ryanair en Easyjet en 'traditionele' lijndienstmaatschappijen als KLM en Singapore Airlines, elk met eigen ticketvoorwaarden en mogelijkheden. En boek je bij een echt reisbureau, een online-reserveringssite als of bij de luchtvaartmaatschappij zelf? We geven de beste tips voor de goedkoopste tickets.

De goedkoopste boekingssites

Er zijn talloze sites waar je een vliegticket kunt boeken, waarvan vele claimen de goedkoopste te zijn. Voor een eerste overzicht kun je een site als Skyscanner.nl raadplegen, die een enorme tarievendatabase heeft en vanwaar je naar een boekingssite wordt doorverwezen.
Tickets van lowcost-maatschappijen als Ryanair, Transavia, easyJet, Vueling en Wizz Air boek je het goedkoopst op de site van de maatschappij zelf. Vaak kun je ze niet eens boeken op algemene boekingssites, omdat sommige maatschappijen dat niet toestaan. Zoek je een retourtje naar een stad als Rome, kijk dan behalve bij een site als Expedia ook bij Ryanair en Transavia.nl.

Tip: combineer vliegmaatschappijen

Bij lowcost-maatschappijen hoef je geen retourtje te boeken om een betaalbaar tarief te krijgen. Je kunt zonder probleem met bijvoorbeeld Ryanair heen vliegen en met Transavia terug, want bij lowcost-maatschappijen boek je altijd enkele reizen. Let wel op naar of van welk vliegveld de vlucht vertrekt! easyJet en Transavia vliegen bijvoorbeeld op Rome Fiumicino, en Ryanair op Rome Ciampino. Ook Barcelona, Milaan, Frankfurt, Düsseldorf, Londen en Venetië zijn bestemmingen met meer dan één vliegveld.

Boekingskosten

dossierkosten

Op boekingssites en in advertenties is het verplicht direct de totaalprijs van een vliegticket te tonen, inclusief belastingen en toeslagen. Toch zie je bij veel aanbieders niet meteen de uiteindelijke prijs die je moet betalen. Vaak worden de boekingskosten (ook wel dossierkosten of administratiekosten genoemd) apart vermeld, soms in heel kleine lettertjes, en zie je het totaalbedrag pas nadat je naam en adres hebt ingevuld. Sites als World Ticket Center, CheapTickets.nl en Vliegtickets.nl vermelden niet duidelijk de totaalprijs inclusief alle kosten (wat natuurlijk niet betekent dat de tickets niet goedkoop kunnen zijn).
Bij Expedia zie je direct de totale prijs die je moet betalen, inclusief alle kosten.

Tip: de juiste naam

Vermeld je naam bij het boeken exact zoals die in het paspoort staat, anders loop je de kans dat je de naam op de luchthaven tegen hoge kosten alsnog moet wijzigen. Geef alleen de eerste officiële voornaam (dus geen roepnaam Piet als er Petrus in je paspoort staat) op. Getrouwde vrouwen geven alleen hun meisjesnaam op (Voor Anne Marie Jansen-De Groot wordt dat dus Anna de Groot als er Anna Maria de Groot in haar paspoort staat).

Tip: verzekeringen

Als je een ticket boekt, zijn er vaak zijn er allerlei keuzevakjes al aangevinkt: reisverzekering, annuleringsverzekering, ticketgarantieverzekering et cetera. Bedenk of je dit soort verzekeringen wel wilt afsluiten en vink de vakjes zo nodig uit.

Rechtstreeks bij maatschappij boeken

klmlandingHet is handig om een vergelijkingssite als Expedia te raadplegen, omdat je dan tarieven van een groot aantal maatschappijen ziet, maar kijk ook altijd op de site van de vliegmaatschappij zelf voordat je definitief boekt. Soms is een bepaald goedkoop tarief alleen op de site van de airline zelf te boeken, en vaak zijn de reserveringskosten flink lager dan op een vergelijkende site (hoogstens € 10).

Bagagetoeslagen

Een ticket kan flink duurder worden als je voor bagage moet bijbetalen. Ook de meeste "traditionele" maatschappijen, zoals KLM, Lufthansa en British Airways, vragen tegenwoordig geld voor ruimbagage als je in de economyklasse reist en geen frequent flyer met premiumstatus bent. Bij Ryanair, Transavia, Vueling, Wizz Air en easyJet moet je altijd betalen voor ingecheckte bagage, die per stuk of per aantal kilo's wordt berekend. Ook mag je meestal slechts één stuk handbagage meenemen, en aan de maten daarvan wordt vaak strikt de hand gehouden. Zo kan een schijnbaar goedkope vlucht toch nog duur uitvallen.

Let op:

Vergeet niet bij Ryanair en Wizz Air uiterlijk enkele uren voor je vlucht via internet in te checken, anders moet je op de luchthaven tegen forse betaling inchecken!

Checklist vliegtickets

Tips om het goedkoopste vliegticket te vinden:
  • Eerder boeken is minder betalen, al gaat dit niet altijd op. Soms veranderen de tarieven per dag, vooral bij lowcost-maatschappijen. Ook bij traditionele maatschappijen kunnen tickets enkele weken voor vertrek opeens weer goedkoper worden.
  • Speel met de vertrekdata. Als je aangeeft dat je vertrekdata flexibel zijn, kun je steeds vaker in een schema zien wat per dag de goedkoopste vluchten zijn.
  • Kijk niet alleen op vergelijkingssites, maar ook op de site van de vliegmaatschappij om het laagste tarief te vinden.
  • Neem ook het voor- en natraject mee in de kostenberekening. Naar Londen Stansted vliegen is meestal goedkoper dan naar Londen Heathrow, maar behalve meer tijd ben je ook meer geld kwijt aan een dure treinreis in plaats van een metrorit om in de stad te komen.
  • Het kan goedkoper zijn vanuit Düsseldorf of Brussel te vliegen, zelfs inclusief de trein- of autorit naar die luchthavens.
  • Een vlucht met meerdere bestemmingen boeken (bijvoorbeeld heenreis Amsterdam-Delhi en terugreis Mumbai-Amsterdam of heenreis Amsterdam-Delhi en terugreis Delhi-Brussel) is soms verrassend voordelig, omdat boekingssystemen van zulke open jaw-constructies "in de war" raken.