GPS-navigatie in de auto
Navigatiesystemen: van TomTom tot Google maps en Sygic
GPS-navigatie wordt steeds populairder voor gebruik in de auto. Nieuwe auto's zijn zelfs meestal standaard met een navigatiesysteem uitgerust. Als het goed is, leidt een vriendelijke stem de automobilist zonder moeizaam kaartlezen naar de eindbestemming. Dat lukt vrijwel altijd, zij het niet per se via de kortste of snelste route. Het blijft dus altijd nuttig een kaart bij de hand te houden en de adviezen van de GPS-dame of -heer op hun merites te beoordelen.
Heel populair zijn de complete Navigatiesystemen, zoals van Garmin en TomTom. Let goed op de bijgeleverde kaarten. Bij sommige navigatiesystemen wordt alleen kaartmateriaal van de Benelux meegeleverd, bij andere van geheel (West)-Europa. Los bijkopen kan een kostbare zaak zijn. De dekking van sommige Oost-Europese landen in het kaartmateriaal laat nog te wensen over. Recente apparaten zijn voorzien van verbeterde chipsets voor de GPS-ontvangst; met de nieuwe SiRF III-receivers is de tijd tot de eerste "fix" sterk verkort en is de ontvangst in beboste gebieden veel beter.
Bepaalde extra features kunnen heel nuttig zijn, zoals de mogelijkheid te waarschuwen bij het overschrijden van de maximumsnelheid; dat is dan natuurlijk alleen mogelijk voor vaste maximumsnelheden (tijdelijke zijn niet in het kaartmateriaal opgeslagen). Andere nuttige features zijn het aanpassen van het stemvolume aan de snelheid en de mogelijkheid tot het inpassen van tussenstops bij de routebepaling.
Let op:
Veel navigatiesystemen bieden de optie te waarschuwen voor flitspalen en radarcontroles. In Frankrijk, Duitsland en Zwitserland is het verboden een navigatiesysteem in de auto te hebben dat flitspalen signaleert, op straffe van een boete en inbeslagname van het apparaat. Let wel: het systeem hoeft bij controle niet actief te zijn! Verwijder dus het flitspaalbestand voor het betreffende land uit je navigatieapparaat of smartphone!
Navigatie met de Smartphone
De laatste paar jaar heeft de smartphone zich razendsnel tot een goed alternatief voor de TomTom- en Garmin-navigatiesystemen ontwikkeld. De schermen van smartphones zijn inmiddels zo groot en gedetailleerd en de processors zo krachtig dat het geen enkel probleem is ermee te navigeren. Het voordeel is natuurlijk dat je geen apart kastje meer hoeft te hebben en dat je direct vanuit je contactenlijst een route kunt plannen. Handsfree bellen blijft mogelijk; de navigatie loopt op de smartphone gewoon door.
De bekendste gratis navigatieapp voor smartphones is Google Maps. De kaarten worden rechtstreeks van de Google-server gehaald, maar je kunt ook een gebied downloaden voor offline gebruik. Alternatieven zijn Sygic (betaald, voor Android, iPhone en Windows Mobile), Waze (gratis, met reclame) en TomTom voor Android en iPhone.
Tip!
Maak het inbrekers niet te gemakkelijk en voer niet je huisadres in je navigatieapparatuur in, maar een adres in de buurt. Als je apparaat gestolen wordt, krijgen criminelen in elk geval niet je adres op een presenteerblaadje.