Skip to content 
Kreta
Eiland voor zonzoekers en natuurliefhebbers

Gastvrij Kreta biedt voor elke vakantieganger wat wils

Lang geleden, in 1978, bezochten we Kreta voor het eerst. We waren meteen onder de indruk van de enorme gastvrijheid van de bevolking en genoten van het reizen in gammele bussen, waarbij de chauffeur op volle sterkte cassettebandjes liet horen, die de hele bus uit volle borst meezong. De gammele bussen zijn inmiddels verdwenen, maar de gastvrijheid is gebleven, net als het zeldzaam afwisselende landschap, de turqoise baaien en het bijna altijd zonnige weer. Op naar Kreta dus, op slechts drie uur vliegen van de lage landen. En vliegtickets naar Heraklion koop je al vanaf €49.

Heraklion en omgeving

De meeste reizigers naar Kreta arriveren per boot of vliegtuig in Heraklion, de levendige hoofdstad van Kreta. Vandaar is het maar een kort busritje naar Chersonissos, het hart van het onbezorgde feesttoerisme, waar je een ruime keuze aan hotels en appartementencomplexen vindt. Hier ga je vooral naar toe voor een onbezorgde strand- en zonvakantie. In Heraklion zelf is vooral het Archeologisch Museum de moeite waard, met een enorme collectie voorwerpen uit de Minoïsche beschaving (3000-1500 v.C) . Dit Kretenzer tijdperk is omgeven door tal van mythen, zoals die van de legendarische koning Minos, die de Minotaurus – half mens, half stier – in zijn labyrinth onder zijn paleis in Knossos had opgesloten. Uiteindelijk werd het monster door de Atheense koningszoon Theseus gedood.

Knossos

De archeologische opgravingen van Knossos zijn ongetwijfeld de bekendste van Kreta. Vrijwel alle toeristen brengen een bezoek aan de restanten van het legendarische paleis van koning Minos, die in 1878 ontdekt werden door de Engelsman Arthur Evans. Het paleis is waarschijnlijk grotendeels verwoest door de uitbarsting van de vulkaan Santorini, in de 17e eeuw v.C. Als je nu tussen de ruïnes ronddwaalt, krijg je waarschijnlijk wel een verkeerd beeld van hoe het paleis er ooit echt heeft uitgezien. Evans heeft een paleisvleugel deels naar eigen inzicht opgebouwd, met gebruik van beton en staal, en opvallend felgekleurde schilderingen. Niettemin is een bezoekje lonend voor iedereen met interesse in de oorsprong van de westerse beschavingen, of als je gewoon zin hebt in een wandeling tussen eeuwenoude resten.

stier

De stier in het paleis van koning Minos

Samariakloof

Aanzienlijk spectaculairder dan een wandelingetje in Knossos is de beroemde tocht door de Samariakloof in het westen van Kreta, zuidelijk van de sfeervolle havenstad Chania. Je vertrekt 's ochtends vroeg op 1250 meter op de Omalosvlakte en daalt dan via een schitterend pad tussen de kloofwanden door het gehucht Agia Roumeli aan de Libische Zee af, in totaal 16 kilometer. Op het smalste punt is de kloof slechts 4 meter breed en rijzen rotswanden 500 meter op. In Agia Roumeli brengen boot en bus je weer naar het beginpunt van de wandeling. Het pad is goed begaanbaar en met houten hekken beveiligd, maar het blijft een flinke tippel – een ervaring om nooit te vergeten!

Stranden van Kreta

De vele Kretenzische baaien met fraaie zand- of kiezelstranden zijn ideaal om uit te rusten van alle vermoeienissen. Misschien wel het mooiste strand van Kreta is het palmenstrand van Vai in het noordoosten van Kreta. Hier waan je je bijna in de tropen tussen de vele palmen en het goudgele zand. In de jaren tachtig werd het alleen bezocht door hippies, die hier primitieve onderkomens maakten, maar ook Vai is allang door de "gewone"" toeristen ontdekt. Een deel van het strand is gereserveerd voor prijzige strandbedden, maar er is ook een vrij gedeelte. In juli en augustus is het hier erg druk, maar het uitzicht vanaf de heuvels is in alle jaargetijden schitterend.

Eten en drinken

In de dorpen langs de kust van Kreta zie je net als elders in Griekenland de inktvis (octopus) aan lijnen te drogen hangen. Uiteindelijk belandt die op de borden van de gasten van de vele restaurantjes, waar vis en zeevruchten prominent op het menu staan (relatief duurder dan vlees, dat wel). Dankzij het heerlijke klimaat kun je al vroeg in het voorjaar en nog laat in het najaar buiten tafelen, met uitzicht op de dobberende bootjes en het azuurblauwe water. Met een glas Kretenzische wijn of een simpele retsina is elke maaltijd dan een feest. καλή όρεξη –Eet smakelijk!