de beste weersites in binnen- en buitenland
Weer en klimaat op reis
Een reis kan letterlijk in het water vallen als je voortdurend geplaagd wordt door hevige stortregens. Wie daarop absoluut geen risico wil lopen, boekt het beste een reis naar de Spaanse Costa del Sol of het Turkse Antalya in juli. Dat vele tienduizenden anderen dezelfde bestemming gekozen hebben en het strand en de restaurants overvol zijn, moet je dan voor lief nemen. Tegendraadsheid kan lonen: wie Rome in december of Thailand in augustus bezoekt, mag weliswaar niet op stabiel, droog en zonnig weer rekenen, maar daar staan een relatieve rust en met wat geluk voldoende zonnige perioden tegenover.
Beste reistijd
Gemiddelde temperatuur- en neerslagwaarden zeggen niet zoveel. Eind mei kan het in Zuid-Italië 's avonds nog behoorlijk koud zijn en in november kun je langs de Riviera Maya bij Cancun in Mexico geplaagd worden door harde wind en verrassend lage temperaturen. Dat lees je niet in de reisgidsen. Overdag bloedhete woestijnen zijn berucht om de ijskoude nachten. Daarom zijn de te verwachten maximum- en minimumtemperaturen interessant om te weten, ook al kunnen die in een land als Nederland sterk uiteenlopen. Bij Weerdirect vind je een wereldwijd overzicht van te verwachten temperaturen.
Omdat weer en klimaat op korte afstand sterk kunnen verschillen, is het niet goed mogelijk een beknopt overzicht te geven van de beste reistijd voor alle vakantiegebieden. Ook houdt het weer zich niet altijd aan het vaste patroon (de moesson kan in India bijvoorbeeld later beginnen of uitblijven) en lopen de voorkeuren van de vakantieganger nogal uiteen: sommigen vinden het bij 23 graden al warm en malen niet om een buitje, anderen voelen zich bij 30 graden pas echt lekker en willen alleen maar zon. Als je in Google de naaam van land of streek plus "beste reistijd" intikt, krijg je genoeg treffers om je een al dan niet verwarrend beeld te kunnen vormen.
weersverwachting
Ben je benieuwd naar het actuele en verwachte weer in een bepaald land, dan loont het om de volgende sites te bekijken. Je vindt er uitgebreide verwachtingen voor het betreffende land, vaak nog naar regio ingedeeld.
Nederland
Weerman Jan Visser biedt elke ochtend een uitgebreide weersverwachting. Uiteraard kun je ook bij het KNMI terecht voor een gedetailleerde verwachting op korte en lange termijn. En wie het weer graag wat spectaculairder voorspeld ziet dan het in werkelijkheid meestal wordt, kan terecht bij Piet Paulusma.
Op buienradar.nl vind je een actuele kaart van de gebieden waar het regent of gaat regenen, compleet met prognose. Handig als je een stukje wilt gaan wandelen of fietsen.
Duitsland
wetter.de geeft regionale verwachtingen voor heel Duitsland, tot vijf dagen vooruit gratis.
Zwitserland
Meteoschweiz, het nationale Zwitserse weerinstituut, geeft verwachtingen voor Zwitserland in het Duits, Engels, Italiaans en Frans. Bij schweizerbauer.ch kun je voor een groot aantal stations actuele meldingen opvragen.
Oostenrijk
De Oostenrijkse nationale omroep ORF biedt een uitgebreid regionaal weerbericht.
België
De site van het Belgische KMI lijkt in elkaar geknutseld door het handige neefje van de baas maar gelukkig staat er wel een weersverwachting op.
Groot-Brittannië
Op de site van de Met Office kun je zien hoeveel regen vanuit Engeland richting Nederland trekt. Ook de BBC biedt een uitgebreid weerbericht.
Frankrijk
Weersverwachtingen voor Frankrijk, inclusief overzeese gebieden, vind je bij Meteo France.
Italië
Uitgebreide beschouwingen en weersverwachtingen biedt Tempo Italia, gelukkig ook met kaartjes voor wie die geen Italiaans kan lezen.
Spanje
Het Spaanse nationale weerinstituut geeft prognoses tot zeven dagen vooruit voor honderden plaatsen in Spanje (klik op predicción a 7 días).
Portugal
Het Portugese meteorologische instituut laat met een mooi kaartje zien wat voor weer het wordt in Portugal, op Madeira en op de Azoren.
Turkije
De Turkse meteorologische dienst geeft in het Engels een prognose voor het weer in de vakantieplaatsen, zoals Bodrum, Antalya en Alanya.
Meer weer
Het actuele weer over de hele wereld vind je bij WeerOnline. Deze site is in het Nederlands en biedt heel veel informatie over het weer van afgelopen jaren en klimaatgegevens. Andere uitgebreide sites: Weather Underground en Weather.com.
Weatherbase.com is een zeer uitgebreide database met hoogste en laagste temperaturen, neerslag en nog veel meer voor plaatsen in de hele wereld (omschakelen tussen samenvatting/uitgebreid en Fahrenheit/Celcius kan met de zwarte en witte tabbladen bovenaan).
Celsius en Fahrenheit
Sommige Amerikaanse sites geven weerberichten alleen in graden Fahrenheit. Gebruik het formulier hieronder voor de omrekening: type een getal in een veld in en klik dan met de muis buiten dat veld:
Zonsopkomst en zonsondergang
In Nederland profiteren we op zomeravonden lang van het daglicht, terwijl het rond Kerstmis al rond 16.30 donker is, maar in de tropen is het elke dag van het jaar om circa 6 uur licht en rond 18 uur donker. Dat is wel een factor om rekening mee te houden als je activiteiten plant. In het westen en zuiden van Spanje en Spanje, dat heel westelijk ligt voor de tijdzone, komt de zon in juli 's ochtends niet eerder dan rond 7 uur op, maar gaat die pas rond 22 uur onder, zodat je op een fiets- of wandelvakantie nog tot ver in de avond door kunt lopen of fietsen; maar in het nabije Portugal, waar het een uur vroeger is, schemert het al om 21 uur. Een winters bezoek aan toch al wat zuidelijker gelegen steden als Wenen of Boedapest pakt ook duister uit voor wie laat opstaat, want daar is het in december al om 16 uur donker.
Je kunt dit prachtig bekijken op de website Earthtools: klik op Find sunrise/sunset times en zoom in op een gebied. Je ziet dan de tijden van zonsopgang en zonsondergang op de locatie van het zwarte kruisje (dubbelklikken met muis om te verplaatsen). Corrigeer zo nodig voor de zomertijd (vakje DST aanvinken).
Ook op timeanddate.com kun je detijdstippen van zonsopkomst en zonsondergang bekijken.