Skip to content 
borden
Gele of groene Umweltplakette op voorruit

Milieusticker: steeds vaker verplicht in Duitsland en Frankrijk

umweltzone

Wie een Duitse stad binnenrijdt, komt steeds vaker een bord tegen met daarop het woord Umweltzone oftewel Milieuzone. Zo'n zone is alleen toegankelijk voor auto's die een sticker achter de voorruit hebben met het kenteken van de auto, in een van de kleuren die op het onderbord staan. Zo proberen de steden aan de Europese normen voor de uitstoot van fijnstof te voldoen.
Ook West-Duitse steden die vaak door Nederlanders bezocht worden,zoals Aken (per 1 februari 2016), Keulen en Düsseldorf, hebben inmiddels een (steeds grotere) milieuzone. Als je Aken, Keulen (hele stad, behalve de doorgaande Autobahnen) of Düsseldorf in wilt rijden, op weg naar een parkeergarage, moet je een groene milieusticker hebben. Al sinds 2010 zijn de milieuzones van Berlijn en Hannover alleen nog toegankelijk voor auto's met een groene sticker, zo blijkt uit het overzicht van Umweltzonen in Duitsland (zie ook de gedetailleerde tabel). En ook in het hele Ruhrgebied (Essen, Oberhausen, Duisburg) mag je sinds 1 juli 2014 alleen met een groene sticker rondrijden (snelwegen uitgezonderd).
Ook in Frankrijk is een milieuvignet ingevoerd voor een aantal steden, waaronder Parijs en Lyon. Lees meer over het Franse Milieuvignet.

Milieusticker kopen

Wie zonder sticker achter de voorruit een milieuzone in rijdt of daar geparkeerd staat, kan een boete krijgen van € 80. Dat geldt ook voor auto's met een Nederlands kenteken. De controle gebeurt meestal door parkeerwachten en niet door de politie, dus zolang je in een Umweltzone niet parkeert, is het risico op een boete klein.
Het is niet al te moeilijk een milieusticker te kopen:

  • Een milieusticker is voor circa € 5 verkrijgbaar bij de Duitse TÜV en Dekra-keuringsstations op vertoon van het kentekenbewijs
  • Bij Duitse benzinestations kun je soms een sticker aanschaffen, in Keulen bijvoorbeeld bij SB-Tankstelle Z. Hariklar, Schmittgasse 44 en bij SB-Tankstelle Keimes, Dellbrücker Hauptstraße 9-11, beide ook in het weekend.
  • Je kunt de milieusticker in Nederland aanschaffen bij de Dekra. Een scan van je kentekenbewijs (en eventueel een bewijs van inbouw van een roetfilter) kun je per e-mail versturen en betalen kan met iDeal of creditcard. Binnen een paar dagen heb je de sticker dan in huis (De Wijde Wereld heeft op deze wijze een milieusticker besteld; de aanschaf verliep probleemloos; kosten 14,50).
  • Via de ANWB-winkels is de sticker te bestellen op vertoon van kentekenbewijs; je krijgt de sticker tegen betaling van € 14,95 (leden € 13,95) binnen een week thuisgestuurd.
  • De stad Berlijn biedt een milieusticker-service voor buitenlandse auto's. De kosten zijn € 5,95.
  • Veel Duitse hotels kunnen op verzoek een milieusticker regelen, deze ligt dan bij aankomst klaar.

groene milieustickerRood, groen of geel?

Als je een benzineauto met katalysator hebt of een dieselauto van na 2005, blijven alle Duitse milieuzones toegankelijk, want dan kom je vrijwel altijd in aanmerking voor een groene sticker. Benzineauto's van bouwjaar 1992 of ouder en dieselauto's van vóór 1997 komen meestal niet in aanmerking voor een sticker en mogen dus geen enkele milieuzone in. Er zijn uitzonderingen, bijvoorbeeld voor oldtimers. Dieselauto's die tussen 2001 en 2005 zijn gebouwd, krijgen gewoonlijk een gele sticker. Daar heb je weinig aan, want slechts twee van de 50 milieuzones zijn nog met gele sticker toegankelijk (Augsburg en Neu-Ulm). Rode stickers worden niet meer afgegeven. Wie een gehandicaptenparkeerkaart heeft, is vrijgesteld en hoeft geen sticker te hebben. Uitgebreide informatie over de milieustickers en de milieuzones vind je bij de Nederlandse vestiging van TÜV Nord.

Milieusticker Frankrijk

Meer bijzonderheden over de milieuzones en milieusticker in Frankrijk vind je op onze verkeerspagina voor Frankrijk.