Skip to content 
XXX
Tussen Lugano, Morcote en Porto Ceresio

Wandelen rond het Meer van Lugano

Het grillig gevormde Meer van Lugano, op de grens van Zwitserland en Italië, is het kleinste van de drie meren in deze regio en wordt vrijwel geheel door steile bergen omringd. Net als langs het Lago Maggiore en het Comomeer vind je hier een subtropische vegetatie, met in heel beschutte hoekjes zelfs citrusbomen, zoals bij Morcote en Gandria. Rond het meer is het goed wandelen, uiteraard met flinke hoogteverschillen, maar de schitterende uitzichten over het meer en de Alpen vergoeden elke inspanning.

Lugano en Morcote

De grootste plaats langs het meer is Lugano, een chique plaats met mooie parken en een boulevard langs het meer, vanwaar je per bus of trein de meeste omringende plaatsen kunt bereiken. Parkeren is hier een crime, zelfs in de buitenwijken. Vrijwel alle parkeerplaatsen zijn voor bewoners gereserveerd. Vanaf het beginstation van het tandradspoor naar de Monte Brè voert een bewegwijzerde wandeling (Ook te vinden in het boekje Wanderwelt Tessin van Kümmerly +Frey) naar de top van deze "huisberg" van Lugano, met fraaie vergezichten onderweg. Voor wie niet wil wandelen: een retourtje met de tandradbaan vanuit Lugano kost 23 CHF.

Brè en Gandria

Op de helling van de Monte Brè kun je genieten van doorkijkjes op de prachtige villa's en tuinen der welgestelden, die hier massaal zijn neergestreken. Onderweg naar boven zie je opvallend weinig leven in en rond deze huizen; blijkbaar worden de meeste slechts een deel van het jaar bewoond. Eenmaal boven is het de moeite waard het mooie dorpje Brè wat uitgebreider te bekijken. Brè geldt als een kunstenaarsenclave en heeft diverse restaurants. Hier is parkeren overigens geen probleem. De top van de Monte Brè ligt nog 100 meter hoger dan het dorp en voegt qua panorama's weinig toe aan de wandeling.

Een steile afdaling van bijna 600 m brengt je vanuit Brè naar Gandria, vanwaar je langs het oevervoetpad naar Lugano terugwandelt. Dit is een buitengewoon beschut hoekje van het Meer van Lugano, waar subtropische planten zoals bougainville en brugmansia prima gedijen. Blijkbaar vriest het hier vlak langs het water zelden. Wil je terug naar het beginstation van de tandradbaan, zorg dan voor een goede kaart of Google Maps op je mobieltje, anders is het lastig de juiste weg te vinden op deze helling, waar vele wegen en paden tussen de bebouwing lopen.

Morcote en Ponte Tresa

Een andere wandeling in de buurt van Lugano voert vanuit Carona, een dorp met fraaie sgraffiti-huizen, door kastanjebos naar de Alpe Vicania boven Morcote en terug. Voortdurend heb je hier fraaie vergezichten over het meer, eerst in de richting van de Monte Generoso, en op de terugweg richting Ponte Tresa en de besneeuwde Alpentoppen in het westen. Op de zuidpunt van deze helling ligt Morcote, een van de mooist gelegen dorpjes aan de Zwitserse kant van het meer, dat 's zomers door horden toeristen wordt belaagd.

Tip: een aardige, maar drukke verblijfplaats aan het Meer van Lugano is het Italiaanse Lavena-Ponte Tresa, dat aan de grens met Zwitserland ligt en rijkelijk voorzien is van supermarkten, die vooral door prijsbewuste Zwitsers worden bezocht. Je vindt hier diverse hotels en aan het meer (gescheiden door een muur) ligt Camping International, zeker in voor- en naseizoen een relatief goedkope camping. Goede houtovenpizza eet je in Pizzeria Cristallo in de Via Colombo 18.

Booking.com