Skip to content 
kroatie
Rondreis Kroatië

Istrië en het Nationaal Park Plitvicemeren

Het Kroatische schiereiland Istrië is al jarenlang een populair reisdoel in de zomervakantie. Natuurlijk kun je hier heerlijk genieten aan het strand, maar het is zeker ook aan te bevelen om de kust een paar dagen te verlaten en op een rondreis door het Kroatische binnenland uitgebreider met dit mooie land kennnis te maken. Onbetwist de grootste attractie landinwaarts is het Nationaal Park Plitvicemeren, dat vanwege de unieke natuur beslist een omweg waard is en dat geen enkele bezoeker aan Kroatië mag missen. Overigens is Kroatië niet alleen in het hoogseizoen de moeite waard, juist in voor- en naseizoen zijn de temperaturen vooral langs de kust van Istrië aangenaam en is het veel minder druk op de campings en in de dorpen. In Istrië en elders aan de Kroatische kust zijn ook volop prima vakantiehuizen te huur.

De kust van Istrië

Een van de leukste stadjes aan de Istrische kust en een goed uitgangspunt voor een rondreis door Istrië is Rovinj, dat oorspronkelijk op een eiland vlak voor de kust lag maar inmiddels door een dam met het vasteland is verbonden. Vanuit de haven kun je langzaam omhoog klimmen, het pittoreske oude centrum in, en door de nauwe stegen op de helling dwalend kom je dan vanzelf bij Sint-Eufemiakerk, vanwaar je een prachtig uitzicht over de kust hebt. De toren van de kerk lijkt op die op het Sint-Marcoplein in Venetië, wat niet verwonderlijk is, want tot aan de 18e eeuw hadden de Venetianen de macht over de Istrische kust.

Langs de kust bij Rovinj kun je mooie wandelingen maken, bijvoorbeeld naar het vogelreservaat van Palud (zie onder Info rondreis Kroatië). Je passeert uitgestrekte kiezelstranden, die buiten het hoogseizoen vrijwel verlaten zijn, en komt bij een brak meer, waar 220 verschillende vogelsoorten zijn gespot. gele bloem Vergeet je verrekijker niet om vanuit de observatiehut het waterleven te bekijken. Na het meer voert de route langs olijf- en wijngaarden over gemakkelijke paden terug naar het beginpunt.

De Parenzana

Per auto of fiets kun je een leuke rondreis in het achterland van Rovinj maken, waarbij fietsers deels gebruik kunnen maken van een oud spoorwegtraject, de Parenzana, die van de Italiaanse stad Triëst naar Porec liep. Het voordeel is dat de hellingen nooit meer dan een paar procent zijn, want steilere stijgingen konden de treinen niet aan. De route voert langs enkele van de meest pittoreske dorpen van Istrië, zoals Groznjan, Motovun en Rakotule. Maak je in dit gebied een rondreis met de auto, wees dan niet verbaasd als je af en toe een onverhard traject vol kuilen treft. De wegen tussen de dorpen zijn (nog) niet overal geasfalteerd. Voorzichtig rijden is in deze streek het devies.

Plitvicemeren

Vlakbij de Bosnische grens ligt het Nationaal Park Plitvicemeren, een van de grootste natuurwonderen van Europa. De Koranarivier heeft hier door natuurlijke afzetting van kalksteen een aantal prachtige, diepblauwe meren en spectaculaire watervallen gevormd, en als je een rondreis door Kroatië maakt, moet je voor dit gebied zeker een of twee dagen uittrekken. Je kunt hier fantastische wandelingen langs de meren en stroompjes maken en ook een boottocht over een van de vele meren is een must. Natuurlijk zul je hier niet alleen zijn, zelfs niet in de stromende regen, maar als je een wat langere wandeling vanaf de parkeerplaats maakt, kom je na een paar kilometer nog maar weinig andere toeristen tegen en kun je in alle rust van de verbazingwekkende natuurverschijnselen genieten.


De toegangsprijs voor de Plitvicemeren is hoog (€ 20 tot € 33, afhankelijk van het seizoen), maar een boottocht en busvervoer naar de parkeerplaats zijn bij de prijs inbegrepen. Over onderdak in deze streek hoef je je tijdens je rondreis door Kroatië geen zorgen te maken: in de omringende dorpen wemelt het van de hotels in alle prijsklassen en er zijn diverse campings. Tip: zorg voor goed schoeisel bij een bezoek aan de Plitvicemeren, de houten vlonders waarover de wandelroutes vaak voeren, kunnen glad zijn.