Skip to content 
Bangkok
Stedentrip Bangkok
Wat phrah Kaew en het Grand Palace, Bangkok

Wat phrah Kaew en het Grand Palace

Bangkok, stad van wats, winkelcentra en water

Bangkok is het razendsnel kloppende hart van Thailand, de enige echte grote stad van het land. In deze reusachtige, overvolle, maar boeiende stad kan iedereen iets van zijn gading vinden. Of je nu graag tempels bezoekt, winkels en markten wilt afstruinen op zoek naar koopjes of lekker wilt eten en drinken, Bangkok zal je zeker niet teleurstellen. Daar komt bij dat je er prima hotels met een zeer goede prijs-kwaliteitverhouding kunt vinden, bijvoorbeeld via hotelzoekmachine trivago. Enkele dagen Bangkok vormen dus een uitstekend einde van een Thailandreis. Bij KLM vind je tickets naar Bangkok.

Monnik op de markt, Bangkok

Monnik op de markt

Stad der Engelen

Bangkok (door de Thai Krung Thep – stad der engelen – genoemd) telt zo'n 7 miljoen inwoners en is legendarisch vanwege de ongelooflijke verkeersopstoppingen. Gelukkig is de situatie de afgelopen jaren flink verbeterd door beter openbaar vervoer (de Skytrain) en uitbreidingen van het wegennet, zodat je je nu wat gemakkelijker kunt verplaatsen in deze enorme stad, waar wandelen vanwege de enorme afstanden tussen de attracties en de benauwde hitte voor de meeste mensen geen optie is. Taxi's zijn in Bangkok overigens heel betaalbaar, per uur ben je niet meer dan een paar euro kwijt. En het is zelfs mogelijk in Bangkok een fietstochtje te maken, waarbij je kennis maakt met het dagelijks leven in deze metropool. Kijk daarvoor bij Recreational Bangkok Biking.

Beeld in Wat Phra Kaew, Bangkok

Beeld in Wat Phra Kaeww

Wat Phra Kaew

De tempel van de smaragden Boeddha behoort tot de verplichte nummers voor iedere toerist. Deze kleurrijke tempel vol vergulde chedis (stoepa's), marmeren zuilen en met mozaïek bedekte figuren wordt als de belangrijkste boeddhistische tempel van Thailand beschouwd en ligt op het terrein van het voormalige koninklijk paleis, het Grand Palace. wachter in Wat Phra KaewDe smaragden Boeddha, een circa 60 cm hoog beeldje dat in 1434 in Chiang Rai in Noord-Thailand opdook, bevindt zich in de centrale gebouw op het terrein en wordt door vele Thai aanbeden; het is er dan ook altijd razend druk. Fotograferen in deze bot (kapel) is verboden. De vele kleurrijke, bizarre wachters en reuzen op het terrein zijn gedaanten uit de Thaise versie van het Ramayana-epos. Een tip als je deze wat wilt bezoeken: schouders en knieën moeten beslist bedekt zijn, dus geen korte broeken en mouwloze T-shirts. Soms kun je een sarong of wijde broek huren bij de ingang. De toegangsprijs tot deze tempel is voor Thaise begrippen hoog.

Boeddha's in Wat Pho

Boeddha's in Wat Pho

Wat Pho

Wat Pho bezit de langste liggende Boeddha en de meeste Boeddha-beelden van alle Thaise tempels. De met goud bedekte liggende Boeddha is maar liefst 46 meter lang en 15 meter hoog. In het tempelcomplex is een centrum voor het onderwijs in en het behoud van de Thaise traditionele geneeskunst gevestigd, waarvan ook een massageschool deel uitmaakt. Je kunt hier cursussen volgen of je een uurtje heerlijk laten masseren om bij te komen van het vermoeiende Bangkok.

Boot op de Chao Phraya, Bangkok

Boot op de Chao Phraya

Heb je genoeg wats en Boeddha's gezien, dan kun je vanaf de aanlegsteigers achter het paleis (Tha Chang of Tha Thien) gemakkelijk een tochtje over de rivier de Chao Phraya maken, bijvoorbeeld naar Wat Arun (weer een wat, inderdaad) aan de Thonburi-zijde van de stad, waar je een mooi uitzicht over Bangkok hebt. Voor 50 baht kun je met de lijnboot de rivier van noord naar zuid (of andersom) af varen, wat vooral tegen de schemering prachtige, steeds wisselende vergezichten oplevert.

straatmuzikanten in Bangkok

Straatmuzikanten

Straatleven

De straten van Bangkok zijn vaak overvol, niet alleen met slenterende en op de bus wachtende mensenmenigten, maar ook met etenskramen, muziekgroepjes, verkoopstalletjes en af en toe een bedelaar. Velen zijn van het platteland naar de grote stad getrokken om te proberen een kostje bij elkaar te scharrelen en op een of andere manier te profiteren van de relatieve rijkdom in de hoofdstad.
Tip: In het koelere jaargetijde, vanaf half november, worden langs enkele brede straten, zoals bij het World Trade Center, beer gardens opgebouwd, waar je 's avonds op enorme terrassen een hapje kunt eten, bier kunt drinken en naar muziekoptredens kunt luisteren. Erg gezellig!

boulevard en shopping center in Bangkok

Boulevard en shopping center

Winkelen

Net als Singapore en Hongkong bezit Bangkok een aantal grote shopping centers waar zo'n beetje alles te koop is. Sommige zijn gespecialiseerd in luxe artikelen – voornamelijk mode en elektronica – andere lijken meer op reusachtige uitdragerijen waar allerlei goedkope spullen voor dagelijks gebruik te koop zijn. Wie een lange rondreis door Azië maakt, kan in Bangkok zonder probleem de reisbagage weer aanvullen: schoenen en kleren in westerse maten zijn overal verkrijgbaar. Engelstalige boeken vind je in de uitstekende boekhandels van Asia Books, in diverse winkelcentra aanwezig. Hier is ook veel reisliteratuur over Zuidoost-Azië verkrijgbaar, van 19e-eeuwse reisverslagen tot de reisgidsen van Lonely Planet en The Rough Guide.

marktvrouwen

Marktvrouwen

Wie in het weekend in Bangkok is, mag de Chatuchak Weekend Market niet missen. Dit is de grootste markt van Thailand met ruim 8000 winkels en dagelijks zo'n 200.000 bezoekers. Het zal dan ook geen verbazing wekken dat je hier vrijwel alles kunt kopen, van alle mogelijke Thaise en Birmese souvenirs tot levende have als slangen, honden en kippen en echt dan wel vals antiek, zoals opiumpijpen en boeddhabeelden. Onderhandelen over de prijs is hier een must. De markt ligt ver uit het centrum maar is per bus goed bereikbaar.
Neem ook een kijkje in Chinatown (Yaowarat Road), waar veel juweliers en kruidenwinkels verzameld zijn. Je vindt hier ook veel goedkope kleding.
Voor computerapparatuur, software en camera's moet je in Panthip Plaza (Pantip Plaza) zijn (adres: Petchburi Road 147, bij Lupini Park). Daar vind je verspreid over acht verdiepingen honderden winkeltjes waarvan een groot deel op verzoek roofkopieën van alle mogelijke software levert. De prijzen voor computeronderdelen zoals harde schijven en videokaarten liggen er fors onder de Nederlandse.