Skip to content 
Barcelona
<
Stedentrip Barcelona

Barcelona: van de Sagrada Família tot het Parque Güell

sculptuur aan het strand van Barcelona

De laatste jaren is Barcelona razend populair geworden als bestemming voor een stedentrip, en terecht. De stad heeft een goed klimaat, tal van bezienswaardigheden, prima hotels en restaurants, hippe winkels en bars in overvloed en strand en bergen op een steenworp afstand. Ideaal dus voor een lang weekend of een weekje uitwaaien in voor- of najaar, zowel voor cultuurliefhebbers als om 's avonds en 's nachts de bloemetjes buiten te zetten. We geven een overzicht van de attracties die we tijdens diverse trips naar Barcelona ontdekten.

de Sagrada Familia met hijskranen

La Sagrada Família

Het bekendste bouwwerk van Barcelona is zonder twijfel de Sagrada Família, de nog altijd onvoltooide kathedraal van Antonio Gaudí, de excentrieke architect die een stempel op de stad heeft gedrukt met zijn soms ronduit bizarre ontwerpen. De kerk ligt wat uit de route in een niet al te interessante buurt, maar een bezoek is een verplicht nummer voor iedere toerist. En inderdaad, het is zeker indrukwekkend een rondje om deze kathedraal te lopen, die volgens de planning in 2026 klaar moet zijn, honderd jaar na de dood van de architect. Tot de nog uit te voeren plannen hoort een een centrale torenspits van 170 meter die Jezus Christus moet voorstellen.

beeldengroep op de gevel van de Sagrada Familia

Neem een verrekijker mee om de bijzondere versieringen op torenspitsen en gevel beter te kunnen bekijken. Je ontdekt dan bijvoorbeeld alien-achtige gehelmde figuren met een soort drilboren in de handen, met daarnaast Christus die zijn kruis draagt. Over de aantrekkelijkheid van het interieur verschillen de meningen: een bouwput, zegt de een, niet te missen, volgens de ander. De lange rijen voor de loketten en de forse toegangsprijs zijn voor ons voldoende reden om af te zien van een bezoekje aan de kathedraal en terug te wandelen naar La Rambla, de iets meer dan een kilometer lange boulevard van de Plaça de Cataluña naar de haven, waar altijd van alles te beleven valt.

La Rambla ("de Ramblas")

Straatartiesten, fraaie etalages en gevels en een bonte menigte toeristen en locals zorgen ervoor dat je je niet snel verveelt op La Rambla, de beroemdste straat van Barcelona. Hoe meer je richting kust slentert, des te toeristischer wordt de avenue, wat te merken is aan de talloze fastfoodtenten en terrassen met ietwat te prijzige toeristenmenu's van paella met sangrìa. Zakkenrollers zijn hier overigens een ware plaag, en leg ook je telefoon niet op een terrastafeltje neer.

Casa Milà (La Pedrera)

In elke reisgids vind je wandelroutes langs gebouwen uit de Modernismo-periode, en dan ontdek je dat Barcelona behalve de Sagrada Família nog veel meer bizarre bouwwerken telt.
Niet te missen is Casa Milà of La Pedrera ("de Groeve"), een golvend appartementengebouw met gietijzeren balkons uit 1912, dat je ook van binnen kunt bezichtigen. Een van de appartementen is voor publiek opengesteld en ingericht met meubilair uit het begin van de 20e eeuw.

Vergeet vooral niet het golvende dak te bezoeken, waar je een schitterend uitzicht over de stad hebt en de merkwaardige sculpturen kunt bestuderen die als soldaten de wacht houden en bij nadere beschouwing schoorstenen blijken te zijn.
Een tweede woonhuis van Gaudí dat voor bezoek geopend is, is Casa Battló, net als Casa Milà in de Passeig de Gràcia, een huis dat volgens opdrachtgever Batllé op geen enkel ander huis mocht lijken; bij dit ontwerp kon Gaudí zich helemaal uitleven.

De bouwwerken van Gaudí zijn inmiddels wel een beetje het slachtoffer van het toeristische succes van de stad geworden. Ondanks de ruime openingstijden zijn de rijen voor de deur van de huizen vaak ellenlang en de toegangsprijzen liegen er niet om (Casa Batlló € 22,50, La Pedrera € 20,50). Tip: koop je kaartje online. Wil je niet beide huizen van Gaudí bezoeken, kies dan voor Casa Milá, vanwege het unieke dak

Paviljoen Mies van der Rohe

Even iconisch als de wonderlijke gebouwen van Gaudí, maar volstrekt anders van stijl is het Paviljoen voor de Wereldtentoonstelling van 1929 van de Duitse-Amerikaanse architect Ludwig Mies van der Rohe. De villa in beton, steen en glas geldt met zijn strakke, kale lijnen als wegbereider voor de wolkenkrabber en is een must voor iedereen met belangstelling voor moderne architectuur. Na de wereldtentoonstelling werd het paviljoen afgebroken, maar het is in de jaren tachtig vanwege het historische belang op basis van de originele tekeningen herbouwd. Het prachtige beeld in het paviljoen, dat weerspiegeld wordt in het water, is Der Morgen van Georg Kolbe. Voor € 5 kun je het paviljoen bekijken, en dan maar hopen dat het niet te druk is in de beperkte ruimte.

Museu Nacional d'Art de Catalunya

Van het Paviljoen Mies van der Rohe kun je via een trappencomplex langs fraaie fonteinen en andere waterwerken omhoog klimmen naar het Museu Nacional d'Art de Catalunya, halverwege de heuvel Montjuïc. Het museum is beslist de moeite waard, vooral vanwege de schitterende, unieke collectie muurschilderingen uit middeleeuwse kerkjes in de Pyreneeën en het platteland van Catalonië. Deze schilderingen werden in de jaren twintig uit de veelal verlaten kerkjes gered en naar Barcelona overgebracht. Je kijkt je ogen uit bij de kleurige voorstellingen, die vaak een soort kort stripverhaal vormen.
Het museum heeft nog veel meer moois, zoals een uitgebreide afdeling gotische kunst,schilderijen van Goya, Rubens en Zurbarán en een collectie art-deco meubilair, te veel om allemaal in één dag te bekijken.

Parc Güell

Parque Güell

Iedere zichzelf respecterende stad heeft een flink stadspark waar je de drukte kunt ontvluchten, en in Barcelona is dat het Parque Güell, dat ook al met de naam van Antonio  Gaudí verbonden is. Zijn ontwerp voor een nieuwe woonwijk vormde de basis voor de aanleg van het park. Als je hier op zondagmiddag een bezoekje brengt, komt er van rustig rondwandelen niet veel terecht, want dan lijkt half Barcelona zich hier te verpozen. Een doordeweekse ochtend is een beter moment om van het park en het fraaie uitzicht over de stad te genieten. Om de drukte te beperken en geld voor onderhoud vrij te maken, wordt in de monumentenzone van het park, waar de modernistische bouwwerken van Gaudí staan, maar een beperkt aantal bezoekers tegelijk toegelaten (400 per half uur), en moet je sinds eind 2013 een kaartje van € 8 (€ 7 online) kopen.

Mercat de la Boqueria

Mercat de la Boqueria

Een van de meest toeristische, maar tegelijk ook een van de kleurrijkste markten van Barcelona is de Mercat de la Boqueria, waarvan de ingang aan La Rambla ligt. Aan de presentatie van de producten wordt de grootste zorg besteed: verse tonijn, serrano-hammen, sinaasappels, alles ziet er even appetijtelijk uit. Een prima plek om een picknickmand samen te stellen voor een lunch op het stadsstrand of een bankje op de Rambla.

Je vindt op de markt ook heel wat stalletjes waar je een hapje en een drankje kunt gebruiken, zoals oesters met een cava erbij of uitstekende jamon serrano uit het vuistje voor € 5. De visafdeling is ook een kijkje waard, de sortering in vis en schaal- en schelpdieren is overweldigend.

Hospital de la Santa Creu i de Sant Pau

Hospital de la Santa Creu i de Sant Pau

Tot de wonderlijkste locaties in Barcelona behoort het terrein van het Hospital de la Santa Creu i de Sant Pau. Dit architectonische wonder ligt niet al te ver van de Sagrada Família en is een bezoekje beslist waard. Hier overleed Antonio Gaudí in 1929 toen hij een paar dagen eerder onder de tram was gekomen. Het ziekenhuis bestaat uit maar liefst dertig paviljoens, elk met een uniek uiterlijk. Tot 2009 was dit nog een ziekenhuis in bedrijf, maar sinds 2014 is de modernistische creatie van Lluís Domènech i Montanet uit het eerste kwart van de vorige eeuw deels als betaalde bezienswaardigheid ingericht, wat nog maar weinig toeristen lijken te weten. Een ticket om enkele van de gebouwen en de tuin te bezoeken kost € 10, meer info vind je op de website van Sant Pau.

Montjuic

Stadsstrand en Sitges

Barcelona bezit een aardig stadsstrand, dat 's zomers vaak overvol is, maar op mooie voorjaarsdagen zeker een bezoekje waard is. Op de terrassen van de strandbars langs de boulevard is het vooral tijdens de lunch razend druk met kantoorvolk, maar als je een plekje weet te vinden, zit je er heerlijk. Zoek je toch meer de geneugten van een echte badplaats, neem dan een van de vele treinen vanaf Passeig de Gracia of Sants naar Sitges, een plaats met een aangenaam, pittoresk centrum en mooie stranden op 35 km afstand van Barcelona.

montserrat

Montserrat

Het kloostercomplex van Montserrat, op 40 km ten noordwesten van Barcelona in de Catalaanse bergen, is vanuit de stad snel per trein en kabelbaan te bereiken. Dit is een van de drie grote bevaartsoorden van Spanje, naast Guadelupe in Extremadura en Santiago de Compostela in Galicië. Het klooster zelf, met de beroemde Zwarte Madonna met Kind, is inmiddels geheel ingesteld op het verwerken van eindeloze toeristenstromen en van rust is hier dan ook geen sprake, maar het schitterende berglandschap in de omgeving maakt de tocht erheen zeker de moeite waard.

rotsformaties bij montserratRotsformaties

In de omgeving van het klooster zijn bizarre rotsformaties te bewonderen en je kunt genieten van schitterende uitzichten over de omringende vlakten met wijngaarden en de Pyreneeën in de verte. Bij de toeristeninformatie in het klooster zijn gratis folders verkrijgbaar met wandelingen over de vele voetpaden in de omgeving. Je kunt bijvoorbeeld een wandeling langs kluizenaarshutten maken.
Bedenk dat Montserrat op 725 meter ligt, waardoor het er in de winter en het voorjaar ijzig koud kan zijn; sneeuw is tot in het voorjaar geen zeldzaamheid. In Barcelona zijn op de stations combinatietickets voor de reis naar Montserrat te koop.