Skip to content 
Berlijn
Stedentrip Berlijn

Berlijn, van de Brandenburger Tor tot de paleizen van Potsdam

Het unieke karakter dat het Berlijn van voor de Wende van 1989 de bezoeker bood, is met de val van de Muur natuurlijk grotendeels verdwenen, maar dat wil niet zeggen dat de de hoofdstad van Duitsland geen bezoek waard is. Integendeel, deze bruisende stad, die een geheel andere sfeer ademt dan West-Duitse steden als Keulen of Frankfurt, is beslist een prima doel voor een geslaagde stedentrip. Je vliegtickets naar Berlijn boek je gemakkelijk online, en voor je het weet sta je in het hartje van de stad. In een dag of vier kun je de bezienswaardigheden hieronder gemakkelijk bezoeken en een goede indruk van de stad krijgen.

Brandenburger Tor en Reichstag

De Brandenburger Tor is een van de grote symbolen van Berlijn. Waar ooit de Muur stond, raast nu het verkeer. Hier zijn de afgelopen jaren vele nieuwe gebouwen verrezen. Ook de regeringswijk, in dezelfde buurt,  bestaat grotendeels uit nieuwbouw rond de Reichstag, waar het Duitse parlement beraadslaagt. Het hele gebouw is tijdens een enorme verbouwing volledig ontmanteld en volledig opnieuw opgetrokken, alleen de buitenmuren zijn blijven staan.

Het is zeker de moeite waard aan te sluiten in de lange rij bezoekers en de strenge veiligheidscontrole te ondergaan om de schitterend vormgegeven glazen koepel te kunnen beklimmen en van bovenaf van het uitzicht over de stad te genieten. Je kunt er zelfs een blik te werpen in de vergaderzaal van het parlement. Met een beetje geluk zie je de Bundeskanzler een redevoering houden. De koepel is ook 's avonds te bezoeken, dan is het minder druk.

Kaufhaus des Westen

Kaufhaus des Westen

Kaufhaus des Westen

Berlijn is een geweldige stad om te shoppen. Een van de hoogtepunten is het Kaufhaus des Westen, een gigantisch warenhuis met een enorme food-afdeling waar je je ogen uitkijkt. Honderden soorten koffie, thee, azijn, olie, verse kreeft, whiskey van € 1500 de fles... Bezoek dit culinaire walhalla op zaterdag, als de Berlijnse chique hier oesters en kaviaar komt eten bij een van de vele eetstands met de meest exclusieve verse producten. Bovenin het warenhuis is een fraai ingericht, prijzig zelfbedieningsrestaurant, waar je een prachtig uitzicht op de benedenverdieping en over de stad hebt.

Moderne architectuur op de Potsdamer Platz

Potzdamer Platz

Potsdamer Platz

De Potsdamer Platz, waar ooit de Berlijnse Muur dwars overheen liep, is van een gigantische bouwput inmiddels veranderd in een staalkaart van moderne architectuur, met als middelpunt het futuristische Sony Center. Een kwalificatie als "gezellig" of "knus" is hier niet op zijn plek, maar je raakt er zeker onder de indruk van de diversiteit en gedurfde vormgeving van de gebouwen.

monument ter nagedachtenis aan de Holocaust

Niet ver van de Potsdamer Platz vind je een enorm monument ter nagedachtenis aan de Holocaust, bestaande uit honderden betonnen rechthoeken (zerken), dat op veel bezoekers een nogal abstracte, afstandelijke indruk zal maken.

een restje Berlijnse Muur

Een restje Berlijnse Muur

De Muur

Van de Berlijnse Muur, door de Oost-Duitsers ooit als antifaschistischer Schutzwall betiteld, is bijzonder weinig overgebleven. Direct na de Wende is de afbraak van de gehate grensblokkade met voortvarendheid ter hand genomen. Te voortvarend zelfs, vinden sommigen. Er staan op enkele plekken nog resten overeind, en kale plekken in de stad laten het tracé nog reconstrueren, maar dat zal over enkele jaren zeker niet meer lukken. Bij Checkpoint Charlie is een particulier museum gewijd aan de Berlijnse Muur, en daar kun je zien hoe vernuftig en vermetel de vluchtpogingen waren die in de loop der jaren ondernomen zijn.

militairen bij een restant Berlijnse Muur in de Niederkirchnerstrasse

In de Niederkirchner Strasse, waar ooit de hoofdkwartieren van SS, SD en Gestapo vlak bij lagen, staat een van de drie nog resterende oorspronkelijke delen van de Muur, inmiddels onder monumentenbescherming. Het beton van de muur zit vol gaten, veroorzaakt door souvenirjagers (de Mauerspechte). Langs de Muur is een permanente expositie gewijd aan het Nazi-schrikbewind, de Topographie des Terrors.
Tegenover de muur, in het voormalige Oost-Berlijn, staat het gebouw van het Duitse Ministerie van Financiën, dat de oorlog vrijwel ongeschonden heeft doorstaan en waar oorspronkelijk het Reichsluftfahrtministerium onder Herman Göring gehuisvest was.

Oranienburger Strasse

In de buurt van de televisietoren, een van de weinige kenmerkende DDR-bouwwerken, is langs en rond de Oranienburger Strasse een gebied met onwaarschijnlijk veel restaurants, boetieks en uitgaansgelegenheden ontstaan. Hier vind je ook het voormalige krakersbolwerk Tacheles, nu een centrum voor alternatieve cultuur, de Berlijnse synagoge en enkele leuke gerestaureerde hofjes, bestaande uit achter elkaar gelegen binnenplaatsen rij met veel horeca en bijzondere winkeltjes.

stoplichtmannetje roodstoplichtmannetje

Zo vind je in de Hackesche Höfe een winkel die geheel is gewijd aan het Ampelmännchen, het kordate mannetje dat van oudsher de Oost-Duitse voetgangerstoplichten opsierde.

het pergamon-fries

Pergamon-museum

Wie ook maar een beetje belangstelling heeft voor antieke culturen, mag het Pergamon-Museum niet missen. Hier zijn vele schatten uit het oude Griekenland, Rome en Perzië bijeengebracht, waaronder het beroemde fries van de Acropolis in Pergamon in West-Turkije, dat een gehele zaal in beslag neemt.  Andere hoogtepunten zijn de marktpoort uit Milete en de gevel van de troonzaal van koning Nebukadnezar II uit Babylon.

Tip

De afgelopen jaren zijn de Berlijnse staatsmusea uitgebreid gerenoveerd. Informatie in reisgidsen is vaak verouderd. Ga dus eerst na of een bepaald museum wel geopend is en welke collectie er te zien is.

Neuses Palast in Potsdam

Potsdam

Potsdam is weliswaar een afzonderlijke gemeente buiten Berlijn, maar telt zoveel bezienswaardigheden en is zo goed met het openbaar vervoer bereikbaar dat het zeker niet overgeslagen mag worden bij een bezoek. In het DDR-tijdperk is Potsdam zwaar verwaarloosd en leken de historische gebouwen de ondergang tegemoet te gaan, maar na de Wende is de restauratie voortvarend ter hand genomen, en de binnenstad en het Park Sanssouci, dat op de lijst van het UNESCO-werelderfgoed staat, zijn het aanzien nu weer volop waard.

beelden op slot Sanssouci

Een bezoek aan slot Sanssouci, waar Frederik de Grote resideerde, is alleen met gids mogelijk. In een vrij hoog tempo wordt je rondgeleid door zalen vol marmer, goud en andere barokke opsmuk. Ondertussen vertelt de gids smeuïge verhalen over het leven van Frederik de Grote. verplichte sloffen in slot SanssouciElke bezoeker wordt voorzien van reusachtige sloffen om de kostbare marmeren vloeren niet te beschadigen.

Hollandse wijk in potsdam

Aardig voor Nederlanders is het Holländisches Viertel, een wijk die koning Friedrich Wilhelm I tussen 1734 en 1742 liet bouwen voor Nederlandse handwerklui die hij naar Potsdam gehaald had. De huizen hier zijn volgens Nederlands model met de kenmerkende gevels gebouwd, maar bij nadere beschouwing zien ze er toch eerder Duits dan Nederlands uit.