Skip to content 
Dusseldorf
Stedentrip Düsseldorf: van Altstadt tot Medienhafen

Düsseldorf: shoppen en flaneren in de Altstadt

De Duitse stad Düsseldorf, op ruim twee uur met de auto of de trein van de Randstad vandaan, leent zich uitstekend voor een lang weekend winkelen, flaneren (de Kö!) en relaxen in de talloze cafés en restaurants. Langs de oever van de Rijn ligt een fraaie wandelboulevard met uiteraard een ruim aanbod aan horeca. Vooral op mooie zonnige dagen is het hier razend druk. De binnenstad daarachter is compact en aantrekkelijk en biedt een winkel- en caféaanbod waarbij dat van de meeste Nederlandse steden verbleekt. In de weken voor Kerstmis is het hier helemaal feest; de over de binnenstad verspreide kerstmarkt in de weken voor Kerstmis vormt een niet te missen attractie, die jaarlijks vele duizenden landgenoten naar Düsseldorf trekt.

koepel

De Tonhalle, concertzaal langs de Rijn

Auto en trein

Met de auto (groene milieusticker!) of de rechtstreekse ICE-trein is het vanuit Utrecht of Amsterdam goed mogelijk dagje heen en weer te reizen naar Düsseldorf (1.45 uur vanuit Utrecht) , maar er is hier zowel 's zomers als 's winters genoeg te zien en te doen om twee of drie dagen door te brengen (zeker in combinatie met het vlakbij gelegen Keulen). Hieronder vind je de leukste attracties en winkeltips.

Winkelen

Düsseldorf, de hoofdstad van de deelstaat Nordrhein-Westfalen, is eerst en vooral een winkelstad. De meest exclusieve winkelstraat is de Königsallee, vaak simpelweg Kö genoemd, waar de boetieks, juweliers, exclusieve meubelzaken en antiquairs zich aaneenrijgen. 's Winters hult het winkelend publiek zich hier graag in kostbare bontmantels, een voor Nederlanders opmerkelijk fenomeen. Maar hier kom je dan ook vooral om te kijken en bekeken te worden. stahlhof in DüsseldorfOok op kille dagen kun je hier een terrasje pakken, want straalkachels zorgen zo nodig voor verwarming. Meer winkels en een Starbucks vind je in de Schadowstraße, met aan het eind op de hoek een enorme Peek & Cloppenburg van vijf verdiepingen, die van maandag tot en met zaterdag tot 20 uur geopend is (zoals veel winkels in het centrum; op zondag is alles dicht). Een deel van het personeel spreekt Nederlands.

Kaufhof, düsseldorf

Kaufhof, Düsseldorf

Wie een groot warenhuis á la de Bijenkorf zoekt, kan terecht bij de Galeria Kaufhof, vlak bij het begin van de Köningsallee en de Schadowstraße. Aparte boetieks op het gebied van design en kunst vind je vooral in de Altstadt. Bijzonder is het gebied rond de Immermannsallee, een Japanse wijk met uitstekende Japanse restaurants en winkels die onder meer kimono's, boeken en vazen verkopen (er wonen zo'n 10.000 Japanners in Düsseldorf).

De Altstadt

Met meer dan 250 kroegen en restaurants staat de Düsseldorfer Altstadt wel bekend als 'de langste toog ter wereld'. Om een uur of vijf is het hier altijd razend druk en als het weer niet al te slecht is, wordt hier ook 's winters na de werkdag of tijdens een dagje shoppen menig biertje buiten op straat achterover geslagen.

In de stad zijn nog enkele brouwerijen gevestigd, waaronder Uerige in de Bergerstraße, een brouwerij annex kroeg die hier al sinds 1862 gevestigd is en waar je alleen het eigen bier, water en appelsap kunt drinken. De menukaart biedt keuze uit traditionele gerechten als Schweinskopfsülze en Vollkornbrot mit Griebenschmalz. Je moet hier zeker even een bezoek brengen, al was het maar om je te verbazen over het tempo waarin hier getapt en bediend wordt. Opgepast: als je je bierglas helemaal leegdrinkt, wordt er zonder te vragen een vol glas voor je neus gezet.

Mediahafen in Düsseldorf

De Medienhafen in Düsseldorf

De Medienhafen

Een bezoek aan Düsseldorf is eigenlijk niet compleet zonder deMedienhafen gezien te hebben, een gebied waar vroeger de oude haven lag en dat nu volledig gerenoveerd is. Het is een staalkaart van de moderne architectuur geworden, waar de oude gebouwen nog deels bewaard zijn gebleven en in de wijk zijn ingepast. Hier tref je ook talloze hippe cafés en dito restaurants aan, waarvan de klandizie grotendeels door de hier gevestigde media- en reclamebureaus gevormd wordt.

De Medienhafen ligt op circa 2 km van de Altstadt vandaan, bij de 234 m hoge Rheinturm. Deze televisietoren is voor bezoekers toegankelijk en biedt vanaf het uitzichtplatform een spectaculair panorama op de stad. Je kunt de toren tot middernacht bezoeken en op vrijdag en zaterdag zelfs tot één uur 's nachts. De toegang kost € 9. Je vindt er ook een bar op 168 meter hoogte, toepasselijk M 168 geheten, die meer dan veertig verschillende cocktails schenkt, en een ronddraaiend restaurant, Top 180 (niet goedkoop).
De drie opvallende scheve gebouwen bij de Rheinturm, uitgevoerd in wit, glanzend metaal en rood, staan bekend als Neuer Zollhof en zijn een schepping uit 1998 van de Amerikaans-Canadese architect Frank O. Gehry, die ook het Guggenheim-museum in Bilbao op zijn naam heeft staan.

kerstmarkt düsseldorf

Kerstmarkt, Düsseldorf

Kerstmarkt

Jaarlijks vindt van eind november tot vlak voor Kerstmis de traditionele kerstmarkt plaats. Verspreid over een aantal pleinen en straten worden in zo'n 250 kraampjes allerlei kerstartikelen en andere spulletjes verkocht en zijn er demonstraties van oude ambachten.

drinkbeker

Maar het gezelligst zijn uiteraard de kramen waarin Glühwein per beker en Eierpunch wordt verkocht.Een opkikkertje hier zal je de kou beslist snel doen vergeten.

Data kerstmarkt 2019:

In 2019 is de Weihnachtsmarkt (zeven verschillende themamarkten) dagelijks tussen 21 november en 30 december van 11 tot 20 uur (vrijdag en zaterdag tot 21 uur, 24 december 10-14 uur), behalve op zondag 24 november (Totensonntag) en 25 december .