< Stedentrip Florence, reisverslag met de mooiste bezienswaardigheden en praktische tips voor hotels en vliegtickets 
Skip to content 
Florence
Met uitstapje naar Fiesole

Stedentrip Florence: kunst en cultuur in de Toscaanse hoofdstad

Florence is zonder twijfel een van de allermooiste steden van Europa, met wereldberoemde bouwwerken en kunstschatten. Maar Florence is ook een stad waar een overdosis op de loer ligt. Een overdosis kunst als je te veel bezienswaardigheden in te weinig dagen wilt proppen, en het grootste deel van het jaar helaas ook een overdosis toeristen. Dan dreigt een bezoek aan deze prachtstad een frustrerende exercitie te worden in voortschuifelen in overvolle straten en eindeloos in de rij staan voor een toegangsticket. Daarom deze tip: bezoek Florence liefst in de winter, tussen november en begin maart. De dagen zijn dan kort, maar als je een beetje geluk hebt, kun je genieten van prachtig winters strijklicht over de rivier de Arno en de pastelkleurige gebouwen.

Een van de eerste dingen die we meestal in een stad ondernemen is een bezoekje aan de markt om de sfeer te proeven. Ook in Florence is dat een aanrader. In de Mercato Centrale vind je op de benedenverdieping allerlei kramen waar schitterend uitgestalde producten uit de omgeving worden verkocht, van een kwaliteit waarvan we in Nederland alleen maar van kunnen dromen. Het aanbod varieert van koeienmaag (lampredotto) en kalfstong tot de beroemde biftecca fiorentina en zwarte truffels ter waarde van honderden euro's. Op de bovenverdieping kun je van een bord pasta of een pizza met een glas wijn genieten bij een van de vele eetgelegenheden. Je kunt bij diverse kramen wat bestellen en overal plaatsnemen. De prijzen liggen er iets hoger dan op straat, maar het is er reuze gezellig (en 's zomers erg warm en druk).

Voor een schitterend uitzicht over Florence en de omringende heuvels en bergen steek je de rivier de Arno over en loop je over een pad en later een trap met 145 treden tamelijk steil omhoog naar de Piazzale Michelangelo. Vooral rond zonsondergang is er altijd veel volk op de been op het plein. Het standbeeld is een kopie van de David van Michelangelo.

Het uitzicht wordt nog weidser als je nog een eindje verder klimt naar de 11e-eeuwse kerk van San Miniato al Monte. Dit is een van de mooiste kerken van Italië, met een opvallende gevel van wit en groen marmer. Het interieur van de kerk ook de moeite waard met de marmeren vloer en het opvallende houten dak zonder plafond. De fresco's op de muren dateren uit de 14e en 15e eeuw.

Bargello

Het is moeilijk een keuze te maken uit de vele musea die Florence rijk is, maar het Museo Nazionale del Bargello is zeker een van de mooiste. In dit sobere stadspaleis, dat ooit als gevangenis diende, is een schitterende kunstverzameling bijeengebracht, met vooral beeldhouwwerken. Het meest bijzondere werk is misschien wel de David van Donatello uit 1440, een verbazend modern ogend werk van een naakte, androgyne jongeling (Het eerste naakt sinds de Oudheid). In dit museum is ook prachtig kleurrijk terracottawerk van de Della Robbia's te zien. Het Bargello-museum is open van 8.15 tot 14.00 uur, behalve op maandag, maar er zijn soms onverwachte sluitingsdagen, dus kijk eerst op de website.

Uffizi-museum

Het Uffizi is het culturele hoogtepunt van elk bezoek aan Florence, maar probeer er maar eens binnen te komen... In het hoogseizoen zijn de rijen voor de loketten immens en wachttijden van een paar uur zijn normaal. Koop daarom je toegangsticket vooraf bij de officiële website van het museum. De Galleria degli Uffizi is in de 16e eeuw in opdracht van de Medici-familie gebouwd als overheidskantoor; de tweede verdieping werd als schilderijengalerij ingericht.

In het Uffizi hangen een aantal van de beroemdste schilderijen ter wereld, zoals de Geboorte van Venus van Botticelli, de Venus van Urbino van Titiaan, de portretten van de hertog en hertogin van Urbino van Piero della Francesca en de Bacchus van Caravaggio. Er zijn ook enkele zalen gereserveerd voor Hollandse en Vlaamse meesters, waaronder Rembrandt, Rubens en Van Honthorst. Vanuit het zijraam op de tweede verdieping heb je het allermooiste uitzicht op de Ponte Vecchio en de Arno. Kijk ook eens door de ramen die op de binnenplaats uitkomen en verbaas je over de staat van onderhoud van het houtwerk van de vensters.

Boboli-tuin en Palazzo Pitti

De uitgestrekte Boboli-tuin (€ 7) bij het Palazzo Pitti is ideaal voor een flinke wandeling binnen de stadsgrenzen. Deze 16e-eeuwse tuin is vooral bekend om prachtige symmetrische lanen met cipressen en buxus en de maniëristische elementen, zoals een nagebouwde grot vol grillig gevormde stenen en enkele (kopieën van) beroemde beelden. Helaas is de grot vaak op slot, maar je kunt wel naar binnen kijken.

Wandel vooral naar boven, je hebt daar een mooi uitzicht over de stad en bij het Museo delle Porcellane op de omringende heuvels. Ook 's winters is de tuin dankzij de vele groenblijvende planten een bezoek waard, alleen staan de kwetsbare citroenbomen dan in een overdekte ruimte. Het aangrenzende Palazzo Pitti bevat diverse musea, het bekendst is de Galeria Palatina met werken van schilders als Titiaan, Caravaggio, Filippo Lippi en ook Rubens en Antoon van Dijck.

uitstapje naar Fiesole

Een lonend en gemakkelijk uitstapje vanuit Florence is naar het nabije, in de heuvels gelegen dorp Fiesole, waar je de ruïnes van een Romeins theater kunt bezoeken. Ook het klooster van San Francesco met een 14e-eeuwse zuilengang en een klein museum is de moeite waard. Een paar gemummificeerde handen uit Egypte zijn het hoogtepunt van de verzameling. Let ook op de aandoenlijke fresco's over de goede werken van Franciscus. Een ietwat verborgen trap voert naar de uiterst eenvoudige cellen van de monniken, een indrukwekkend gezicht. Vanaf het plein bij het klooster is het uitzicht op het Arno-dal rond Florence en de Apennijnen ronduit schitterend.

Er rijden frequent bussen naar Fiesole (lijn 7 vanaf Stazione Nazionale), maar je kunt er ook naar toe wandelen vanuit Settignano, een opvallend landelijk dorpje vlak buiten Florence, dat met bus 10 vanaf Piazza San Marco te bereiken is. Het is een mooie, bewegwijzerde wandelroute van 8 km door het heuvelige gebied van de Monte Ceceri (zie kaartje en gpx-bestand). Tip: koop buskaartjes tevoren in een kiosk in Florence, ook voor de terugweg, en vergeet niet ze af te stempelen in de bus; de controle is streng en de boetes zijn hoog.