Skip to content 
Gent
Weekendtrip Vlaanderen

Stedentrip Gent: van het Lam Gods tot de burcht Gravensteen

Als je een citytrip richting België plant, komt je al gauw bij Brugge uit als vanzelfsprekende keuze, maar de Belgen zelf slaan de Oost-Vlaamse hoofdstad Gent hoger aan als het om levendigheid en gezelligheid gaat, en dat is terecht. Brugge is een sprookjesachtige museumstad, terwijl Gent naast tal van historische bezienswaardigheden ook een boeiend uitgaansleven en interessante winkels kent. Ook kan de stad bogen op het bezit van het Lam Gods, een van de meesterwerken uit de schilderkunst. Op naar Gent dus!

De burcht Gravensteen

Een van de mooiste plekken om een bezoek aan Gent te beginnen is de Sint-Michielshelling over de rivier de Leie, waar je een schitterend uitzicht op de torens van de stad en op de eeuwenoude panden aan de Korenlei en de Graslei hebt. Op de achtergrond zie je Gravensteen, een schoolvoorbeeld van een middeleeuwse burcht, die begin twintigste eeuw overigens grondig opgeknapt is nadat het complex op de nominatie had gestaan om gesloopt te worden. De architect Joseph de Waele, die voor de reconstructie verantwoordelijk was, heeft zijn romantische fantasie nogal de vrije loop gelaten (naar het voorbeeld van Viollet-le-Duc, die het Franse Carcassonne herschiep).

Het Lam Gods

Loop je van de Sint-Michielshelling rechtdoor, dan kom je langs het stadhuis en de Sint-Niklaaskerk bij het Sint-Baafsplein met de Sint-Baafskathedraal uit, het middelpunt van de stad. In deze kathedraal bevindt zich het wereldberoemde Lam Gods, een wonderbaarlijk veelluik van Hubert en Jan van Eyck uit 1432, dat een onwaarschijnlijke geschiedenis kent. Zo werd het diverse malen uiteengenomen en zwierven de stukken door Europa, en in 1934 werden twee panelen gestolen, waarvan de Rechtvaardige Rechters nog altijd niet is teruggevonden. De speculaties over de roof zijn uiteraard talloos. Je kunt met een glaswand afgeschermde schilderij bewonderen in een zwaar beveiligde kapel, wat niet bijzonder aanlokkelijk klinkt, maar toch is een bezoek absoluut de moeite waard, zolang je niet let op de losliggende stekkerblokken voor het schilderij. Probeer de Utrechtse Domkerk te vinden! Vanaf 2012 wordt het kunstwerk vijf jaar lang in gedeelten gerestaureerd, wat betekent dat je de delen die in restauratie zijn in het Gentse Museum voor Schone Kunsten kunt bekijken, ook weer achter glas.

Grachten

's Zomers kun je een boottochtje van drie kwartier door de grachten van Gent maken, zodat je de gevels vanuit een ander perspectief kunt bewonderen. Er zijn ook langere tochten van een halve dag over de Leie, die stroomopwaarts door de fraaie Leiestreek ten zuiden van Gent voeren. Blijf je liever aan de wal, dan loont het om zomaar wat te dwalen door het compacte centrum van Gent.

Wandelen en winkels

Wandelend over de pleinen en door de straten en stegen kom je altijd wel wat leuks tegen, van een huis met fraaie gevelversieringen tot grappige winkeltjes met eetbare Gentse specialiteiten, zoals lutsepoepe, speculoos en neuzen. Slaat de trek echt toe, zoek dan een restaurant waar Gentse waterzooi op het menu staat, een lekkere groente- of aardappelsoep met daarin kip of vis.

Omgeving van Gent

De streek rond Gent leent zich prima voor kortere of langere fietstochten. Zo kun je over een mooi pad langs de Leie richting Oudenaarde fietsen en je verbazen over de luxe villa's die hier langs het water liggen. Vele ervan zijn extravagante staaltjes van wansmaak. Lonend voor Revianen is een tochtje naar Machelen, waar de grote volksschrijver begraven ligt en in het dorp ter zijner ere een gedenksteen is geplaatst.

Ten zuidoosten van Gent liggen de Vlaamse Ardennen, een verrassend mooi, groen gebied, waar de heuvels tot 150 m hoogte reiken. Je fietst hier voortdurend in de buurt van de taalgrens en het is interessant op de verschillen in welvaart en onderhoud van de openbare ruimte tussen het Vlaamstalige en het Franstalige gewest te letten.