Skip to content 
hongkong
Stedentrip Hongkong 2010

Hongkong: fascinerende wereldstad in Oost-Azië

Hongkong lijkt een wriemelende mierenhoop. Het is er druk, heel druk. De straten en de metro zijn vaak overvol en iedereen lijkt haastig op weg ergens heen. Maar weinig steden zijn zo fascinerend en kennen zo'n schitterende skyline als Hongkong, waar je zowel staaltjes hypermoderne westerse architectuur als traditionele Chinese huizen vindt, en als je even de gebaande paden verlaat zelfs stille strandjes en traditionele dorpen op de eilanden voor de kust.

De skyline van Hongkong

Het mooiste uitzicht op de wolkenkrabbers van Hong Kong Island heb je vanaf de Avenue of the Stars in Kowloon, aan de overkant van de baai. Elke avond om 20 uur is er een sound and lightshow van een kwartier, waarin de wolkenkrabbers van Hong Kong Island en Kowloon de hoofdrol spelen. Niet meer het hoogste, maar nog altijd een van de opvallendste gebouwen op het eiland is de Bank of China van 367 m hoog in de wijk Admiralty, een ontwerp dat destijds fel bekritiseerd werd omdat de principes van de Feng Shui geweld aangedaan zou zijn. Tegen afgifte van je paspoort kun je naar het observatieplatform op de 43e verdieping, waar je een fenomenaal uitzicht hebt op Kowloon.

skyline

Hong Kong Island

Het is fascinerend om rond te dwalen tussen de wolkenkrabbers in de zakenwijk op Hong Kong Island. Vooral op zondag is dit ook een vervreemdende ervaring, omdat dit gebied dan vrijwel verlaten is. Een van de kenmerkendste wolkenkrabbers is nog altijd het HSBC-gebouw van de Britse architect Norman Foster uit 1985, ooit het duurste gebouw ter wereld en ontworpen met inachtneming van de Feng Shui-principes, zoals uitzicht op het water (Causeway Bay). Je kunt vrij de benedenhal in lopen en de roltrap nemen om de enorme ruimtelijkheid van het gebouw zelf te ervaren.


De Peak Tram

Niet ver van de Bank of China en het HSBC-hoofdkwartier vertrekt de Peak Tram naar Victoria Peak. De beroemde tandradbaan, die in 1888 in bedrijf kwam en in 1,4 km bijna 400 m stijgt, is een verplicht nummer voor iedere Hongkong-bezoeker, en je moet er dan ook op rekenen een tijdje in de rij te staan voor het dalstation. Een retourtje kost 40 HK$ (€ 4). Eenmaal boven kun je de grootste toeristenkermis ontvluchten door een aardige "natuur"-wandeling te maken over een betonnen pad rond Victoria Peak, met schitterende panorama's op Kowloon, Hong Kong Island en de omringende eilanden, als het niet al te nevelig is. Met wat geluk zie je roofvogels en (ongevaarlijke) slangen (zie diashow).

Culinair walhalla

Het leven van de inwoners van Hong Kong draait om werk en eten. Er is een verbijsterende variëteit aan restaurants, van eenvoudige soeptentjes tot haute-cuisine=paleizen met torenhoge prijzen. En of je nu Kantonees, Japans, Koreaans, Italiaans of Duits wilt eten, het kan hier allemaal, in alle prijsklassen. Populair bij toeristen én de plaatselijke bevolking is Temple Street in Kowloon, waar je 's avonds aan tafels op straat prima kunt eten tegen redelijke prijzen. Vis en schaaldieren vormen het hoofdmenu.

Strand van Lamma Island

Je zou het niet verwachten in zo'n miljoenenstad, maar je kunt in Hong Kong ook van zon, zand en zee genieten. Het eiland Lamma, dat op een half uur varen van Hong Kong Island ligt, heeft bijvoorbeeld een heel aardig strand, dat je via een mooie wandeling over het eiland kunt bereiken. Toen wij er in november waren, was er vrijwel niemand, hoewel het prachtig strandweer was. Auto's zijn op Lamma verboden, zodat je hier prima kunt bijkomen van alle drukte. Dat het uitzicht over zee deels verpest wordt door een enorme fabriek, mag de pret niet drukken. In de haven van Lamma kun je uitstekend vis eten, een populair uitstapje voor de plaatselijke bevolking.