stedentrip

Stedentrips


stedentrip

Keulen: cultuur, kerstmarkt en carnaval langs de Rijn

domkerkVeel mensen weten het niet, maar Keulen heeft meer te bieden dan de wereldberoemde Dom. De stad langs de Rijn telt ook een paar belangwekkende musea en een gezellige Altstadt met volop winkels. En dan is er natuurlijk de Rijn, die je met een kabelbaantje kunt oversteken. Ook kun je een rondvaart op de Rivier maken om van de Kölner skyline te genieten. In december trekken vooral de beroemde kerstmarkten veel bezoekers.


dom artiest De Kölner Dom

De Dom van Keulen geldt als symbool van de stad en is op zijn hoge plek langs de Rijn overal zichtbaar. Met de bouw ervan werd in 1248 begonnen, ten einde de relikwieën van de Drie Koningen, die zich in Keulen bevonden, een waardig onderkomen te geven. Later viel de bouw stil en pas in de 19e eeuw werden de twee kenmerkende torens en een groot deel van het schip gebouwd, volgens de teruggevonden middeleeuwse bouwplannen. relikwieDe Dom is dus eigenlijk grotendeels een 19e-eeuwse kerk. De relikwieën van de Drie Koningen zijn nog steeds te zien in een goed beschermde gouden kist bij het koor. Eind twintigste eeuw zijn de kledingresten van de koningen door wetenschappers onderzocht: ze zouden uit de 2e tot 3e eeuw na Christus zijn.


bierkeulen oorlogAltstadt

Zoals veel Duitse steden werd Keulen in de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd. Zo'n 90 procent van de stad lag in puin. De Dom bleef gespaard omdat die een goed richtpunt vormde voor de geallieerde vliegers. Het centrum werd na de oorlog grotendeels modern herbouwd in een zakelijke stijl, waarbij belangrijke gebouwen zoals het Rathaus en belangrijke romaanse kerken wel gerestaureerd werden. Ondanks de moderne uitstraling is de binnenstad van Keulen van Keulen zeker gezellig, vooral dank zij de vele kroegen, waar de Kölsch rijkelijk vloeit. De Keulenaren lijken ook wat minder stijf te zijn dan de inwoners van het iets noorderlijker gelegen Düsseldorf. Dat blijkt vooral tijdens het spectaculaire Karnaval in februari, als de stad dagenlang op zijn kop staat. De optocht op Rosenmmontag is niet te missen.


peek en cloppenbugWinkels

Het winkelaanbod in de binnenstad is enorm groot. Je vindt er warenhuizen, zoals Galeria Kaufhof (Hohe Straße), de vier etages tellende kledingzaak van Peek & Cloppenburg (Schildergasse), een grote boekhandel (Mayersche op de Neumarkt) en een gigantische buitensportwinkel (Globetrotter in de Richmodstraße), die ook een grote collectie wandel- en fietsgidsen en kaarten heeft. In de kelderverdiepingen van winkelcentra zijn vaak gevarieerde mogelijkheden om goedkoop wat te eten en te drinken: pizzeria's, Vietnamese en Thaise restaurantjes en cafés met koffie en gebak.


museumMusea in Keulen

Vlak bij de Dom liggen twee musea die zeer de moeite waard zijn. Aan het Domplein ligt het Romeins-Germaanse Museum (Römisch-Germanisches Museum), een archeologisch museum met indrukwekkende vondsten uit de Oudheid en de Romeinse tijd tot aan de Middeleeuwen. Vooral de mozaïeken en de vele bustes van Romeinse notabelen, die prachtig opgesteld zijn, maken indruk. Opzij van de Dom ligt het opvallende gebouw van Museum Ludwig, met een belangrijke collectie moderne kunst. Je vindt hier werken van Duitse expressionisten (Die Brücke), Malevitsj, Mondriaan, Picasso, Warhol,Lichtenstein en vele andere coryfeeën.


keulenKerstmarkten

De beroemde kerstmarkt is een goede reden een bezoek aan Keulen te brengen. De vele stalletjes op verschillende locaties bieden een keur aan kunstnijverheid. En behalve veel Glühwein drinken kun je er Duitse specialiteiten als Rebekuchen (gefrituurde aardapelkoek met appelmoes) en natuurlijk Currywurst (mit Semf - mosterd) eten.Data kerstmarkten 2018:

In 2018 zijn de Weihnachtsmärkte tussen 22 november en 23 december dagelijks geopend van 11 tot 21 of 22 uur (vrijdag en zaterdag). Verspreid over de stad zijn er diverse kerstmarkten, onder meer bij de domkerk, op de Neumarkt, op de Alter Markt en op de Rudolfplatz. .
Tip: De kerstmarkt in de Stadtgarten (Venloerstraße, dagelijks tot 21.30 uur) is minder toeristisch en wordt vooral door de Keulenaren zelf bezocht. De sfeer op deze drukke markt is 's avonds geweldig! (Vlakbij kun je op het parkeerterrein van de REWE-supermarkt in de Venloerstraße 41 de hele dag voor een redelijk bedrag parkeren, ook gunstig gelegen voor stadsbezoek.)