Skip to content 
/keulen

Keulen: cultuur, kerstmarkt en carnaval langs de Rijn

Veel mensen weten het niet, maar Keulen heeft meer te bieden dan alleen de wereldberoemde Domkerk. Deze Duitse stad telt ook een paar interessante musea en in de Altstadt met volop winkels is het altijd gezellig. En dan is er natuurlijk de Rijn, die je met een kabelbaantje kunt oversteken. Ook kun je een rondvaart op de rivier maken om van de Kölner skyline te genieten. In december trekken vooral de beroemde kerstmarkten veel bezoekers. Ver weg is Keulen niet: met de auto of de rechtstreekse ICE-trein ben je er vanuit Nederland binnen een paar uur.

De Kölner Dom

De Dom van Keulen geldt sinds jaar en dag als symbool van de stad en is op zijn prominente plek langs de Rijn overal zichtbaar. Met de bouw ervan werd in 1248 begonnen, ten einde de relikwieën van de Drie Koningen, die zich in Keulen bevonden, een waardig onderkomen te geven. Later viel de bouw stil en pas in de 19e eeuw werden de twee kenmerkende torens en een groot deel van het schip gebouwd, volgens de teruggevonden middeleeuwse bouwplannen.De Dom is dus eigenlijk grotendeels een 19e-eeuwse kerk.

relikwie

De relikwieën van de Drie Koningen

De relikwieën van de Drie Koningen zijn nog steeds te zien in een goed beschermde gouden kist bij het koor. Eind twintigste eeuw zijn de kledingresten van de koningen door wetenschappers onderzocht: ze zouden uit de 2e tot 3e eeuw na Christus zijn.

Altstadt

Zoals veel Duitse steden werd Keulen in de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd. Zo'n 90 procent van de stad lag in puin. De Dom bleef gespaard omdat die een goed richtpunt vormde voor de geallieerde vliegers. Het centrum werd na de oorlog grotendeels modern herbouwd in een zakelijke stijl, waarbij belangrijke gebouwen zoals het Rathaus en belangrijke romaanse kerken wel gerestaureerd werden. Ondanks de moderne uitstraling is de binnenstad van Keulen van Keulen zeker gezellig, vooral dank zij de vele kroegen, waar de Kölsch rijkelijk vloeit. De Keulenaren lijken ook wat meer ontspannen in het leven te staan dan de vaak wat afstandelijke inwoners van het iets noorderlijker gelegen Düsseldorf. Dat blijkt vooral tijdens het spectaculaire Karnaval in februari, als de stad dagenlang op zijn kop staat. De optocht op Rosenmontag is niet te missen.

Winkels

Het winkelaanbod in de binnenstad is enorm groot. Je vindt er warenhuizen, zoals Galeria Kaufhof (Hohe Straße), de vier etages tellende kledingzaak van Peek & Cloppenburg (Schildergasse), een grote boekhandel (Mayersche op de Neumarkt) en een gigantische buitensportwinkel (Globetrotter in de Richmodstraße), die ook een grote collectie wandel- en fietsgidsen en kaarten heeft. In de kelderverdiepingen van winkelcentra zijn vaak gevarieerde mogelijkheden om goedkoop wat te eten en te drinken: pizzeria's, Vietnamese en Thaise restaurantjes en cafés met koffie en gebak.

Musea in Keulen

Vlak bij de Dom liggen twee musea die zeer de moeite waard zijn. Aan het Domplein ligt het Romeins-Germaanse Museum (Römisch-Germanisches Museum), een archeologisch museum met indrukwekkende vondsten uit de Oudheid en de Romeinse tijd tot aan de Middeleeuwen. Vooral de mozaïeken en de vele bustes van Romeinse notabelen, die fraai opgesteld zijn, maken indruk.

Opzij van de Dom ligt het opvallende gebouw van Museum Ludwig, met een belangrijke collectie moderne kunst. Je vindt hier werken van Duitse expressionisten (Die Brücke), Malevitsj, Mondriaan, Picasso, Warhol,Lichtenstein en vele andere coryfeeën.

Kerstmarkten

De beroemde kerstmarkt is een goede reden een bezoek aan Keulen te brengen. De vele stalletjes op verschillende locaties bieden een keur aan kunstnijverheid. En behalve veel Glühwein drinken kun je er Duitse specialiteiten als Rebekuchen (gefrituurde aardapelkoek met appelmoes) en natuurlijk Currywurst (mit Semf - mosterd) eten.

bier

Kölsch bier

Data kerstmarkten 2019:

In 2019 zijn de Weihnachtsmärkte tussen 21 november en 23 december dagelijks geopend van 11 tot 21 of 22 uur (vrijdag en zaterdag). Verspreid over de stad zijn er diverse kerstmarkten, onder meer bij de domkerk, op de Neumarkt, op de Alter Markt en op de Rudolfplatz.

Tip: De kerstmarkt in de Stadtgarten (Venloerstraße, dagelijks tot 21.30 uur) is minder toeristisch en wordt vooral door de Keulenaren zelf bezocht. De sfeer op deze drukke markt is 's avonds geweldig! (Vlakbij kun je op het parkeerterrein van de REWE-supermarkt in de Venloerstraße 41 de hele dag voor een redelijk bedrag parkeren, ook gunstig gelegen voor stadsbezoek.)