stedentrip

Stedentrips


stedentrip
Een lang weekend of een midweek weg

Verrassende tips voor de leukste lastminute stedentrip

Wil je er zo snel mogelijk een paar dagen tussenuit zonder al te veel georganiseer en gedoe, boek dan eens een lastminute stedentrip. Zo'n arrangement van een vlieg- of treinreis in combinatie met een hotel of appartement bij een touroperator scheelt niet alleen een hoop gezoek en gegoogle, maar is vaak ook nog eens voordeliger dan wanneer je zelf je reis en onderdak apart boekt. Ligt je bestemming niet al te ver weg, kun je natuurlijk ook voor eigen vervoer kiezen, maar zorg wel dat je weet waar je je auto kunt parkeren en tegen welke kosten, dat scheelt een hoop stress en frustratie.

Een stedentrip kan zelfs een aanrader zijn als je niet zo'n stadsmens bent of niet veel om musea en stedenschoon geeft, want een grote stad is met zijn uitgebreide openbaar vervoer een prima uitgangspunt om de wijde omgeving te verkennen. Zo kun je vanuit Lissabon per trein het schitterende kasteel en de subtropische tuinen van Sintra aan de Atlantische kust bezoeken, ver weg van de stadse drukte. Nog een voorbeeld: vanuit Rome duurt de busrit naar de heuvels van Tivoli met de villa van keizer Hadrianus en de fonteinen van de Villa d'Este niet meer dan een uurtje, en dan ben je ineens op het platteland van Lazio, waar de sfeer heel wat minder gejaagd is dan in de miljoenenmetropool Rome. Hetzelfde geldt voor de provincieplaats Pisa, op een steenworp afstand van Florence, waar het dankzij de vele studenten goedkoper en gezelliger is, zodra je een paar honderd meter van de hectiek rond de Scheve Toren vandaan bent.
Dit zijn zomaar drie voorbeelden; vanuit elke stad zijn uitstapjes te maken die je stedentrip tot een kleine ontdekkingsreis maken.


Midweek of weekend?

Een lang weekend is voor stedentrippers de meest vanzelfsprekende periode voor een korte vakantie, omdat dat de minste vrije dagen kost. Kies dan liever voor donderdag of vrijdag tot en met zondag dan voor een periode met een maandag, want in vrijwel heel Europa is maandag de sluitingsdag voor musea en andere attracties. Een midweek is ook heel aantrekkelijk; de prijzen voor vluchten en hotels (niet de zakenhotels) zijn dan vaak wat lager, en in populaire bestemmingen als Sevilla of Bratislava is het dan wat minder druk met grote groepen stedentrippende feestvierders. Als het je echt om uitgaan te doen is, zijn de vrijdag- en zaterdagavond wel de beste keuze om in clubs en kroegen uit je dak te gaan. Tip voor de diehard-partyganger: haal je in de zaterdagnacht flink door, kun je meteen door naar het vliegveld en op zondagochtend een goedkope terugvlucht nemen – veel goedkoper dan de vluchten later op de dag, als iedereen weer naar huis wil na een weekendtrip. Zo spaar je ook een nachtje hotel uit.
Tip: om de grootste drukte te vermijden, kun je voor een stedentrip in een minder vanzelfsprekend jaargetij kiezen: Venetië is ook 's winters prachtig, en je loopt dan niet in een voortdurende file toeristen.

Verrassende stedentips

  • Bilbao en San Sebastián – twee steden die prima te combineren zijn, alleen al de moeite waard vanwege het Guggenheim Museum in Bilbao en de fantastische pinchos (tapas) in de bars van San Sebastián. Bilbao is vanuit Nederland rechtstreeks per vliegtuig te bereiken.
  • München – de Beierse hoofdstad biedt prachtige musea en een wereldberoemde opera met voorstellingen op hoog niveau, en na een korte treinreis zit je opeens in de Alpen van Berchtesgaden of kun je in het superromantische kasteel Neuschwanstein je ogen uitkijken.
  • Napels – in deze Zuid-Italiaanse stad raak je niet snel uitgekeken, maar het is de moeite waard met het boemeltreintje de opgravingen van Pompeii of Herculaneum te bezoeken, of door te reizen naar het prachtige vakantieoord Sorrento, vlak bij de Amalfitaanse kust.