Skip to content 
Leeuwarden
Stedentrip Leeuwarden

Leeuwarden en omgeving: ontspannen in het Friese land

Als je Leeuwarden voor het eerst bezoekt, valt je oog niet meteen op een monumentaal bouwwerk dat je gezien moet hebben. Bescheidenheid heeft de Friezen altijd gesierd. Geen Domtoren of Paleis op de Dam dus, maar je treft hier wel een reuze gezellig centrum met fraaie grachten aan, historische bouwwerken die vaak een originele nieuwe functie hebben gekregen en zeker ook beeldbepalende moderne architectuur.

Alles bij elkaar is Leeuwarden een stad die ruim voldoende vertier biedt voor een stedentrip van een lang weekend, al helemaal als je ook het omringende Friese land wil verkennen. Pareltjes als Bolsward en Sneek liggen vlakbij, en aan natuur is ook geen gebrek, met de Friese meren en de Waddenkust op een steenworp afstand. Dus vergeet vooral je wandelschoenen en je fiets niet (of huur er eentje!). Aan cfés en restaurants is in Leeuwarden zeker geen gebrek, en ook een goed hotel is in Leeuwarden gemakkelijk te vinden.

De grachten van Leeuwarden

Je kunt Leeuwarden natuurljk wandelend bekijken, maar zeker zo leuk is het om 's zomers met een praam door de grachten te varen. Een deel van de grachten is in de loop der eeuwen gedempt, maar gelukkig is er nog genoeg water overgebleven voor een rondvaart van een uur langs allerlei bezienswaardigheden. Voor een luttel bedrag (€ 6) krijg je dan een heel ander perspectief op het historische centrum, en de gidsen vertellen er een mooi verhaal bij.

leeuwarden

Als je een verrekijker meeneemt tijdens de boottocht, ontdek je met hulp van de gids allerlei fraaie details op de gevels van de historche panden in de binnenstad. En niet onbelangrijk: de pramen zijn voorzien van elektromotor, dus lawaaiig is deze rondvaart zeker niet. Tip: koop je tickets op tijd, want de rondvaarten zijn vaak snel uitverkocht.

De kerken van Leeuwarden

Weer een ander uitzicht op Leeuwarden krijg je vanaf het beroemdste monument van de stad, de scheefstaande Oldenhove. Deze 40 meter toren werd in de 16e eeuw gebouwd, maar al tijdens de bouw bleek dat hij verzakte. De bijbehorende kerk werd al in 1595 afgebroken, nadat die door een storm ingestort was. Van bovenaf heb je een prachtig uitzicht op de stad en omgeving, bij helder weer kun je zelfs de Waddeneilanden onderscheiden. Als je goed kijkt, zie je trouwens dat de toren niet alleen scheef staat, maar ook nog krom is. En dat kunnen ze in Pisa niet zeggen...

leeuwarden

Leeuwarden heeft in het verleden weleens meer pech gehad met kerktorens. Als je in de stad rondwandelt, valt je oog zeker op de opvallende spits van de Sint-Bonifatiuskerk, naar een ontwerp van de beroemde 19e-eeuwse architect P.J.H. Cuypers (van het Rijksmuseum en het Centraal Station in Amsterdam). Deze hoge houten spitstoren brak in 1976 tijdens een zware storm af en werd in 1980 herbouwd. En in 1947 was er al eens een vliegtuigje tegenaan gevlogen, dat daarna gelukkig veilig wist te landen.

leeuwarden

De omgeving van Leeuwarden

Dankzij de centrale ligging in Friesland is Leeuwarden een prima uitvalsbasis voor excursies in het verrassend mooie Friesland. Je hoort nogal eens dat het Friese platteland alleen uit weilanden met heel veel koeien bestaat, maar dat is onzin. Een fietstochtje in de omgeving leert dat al snel. Fiets bijvoorbeeld eens naar het pittoreske Bolsward en het watersportcentrum Sneek, vanwaar je de trein terug kunt nemen naar Leeuwarden.

leeuwarden

Ook in noordelijke richting zijn mooie tochten te maken, bijvoorbeeld naar het Lauwersmeer langs de waddenkust, een waar paradijs voor vogelaars.