Skip to content 
Londen
Weekendtrip Londen

Stedentrip Londen: van het British Museum tot Hampton Court

Als echte wereldstad is Londen terecht populair als bestemming voor een stedentrip. Of je nu gaat kerstshoppen in de warenhuizen Harrods en Selfridges of 's zomers een wandeling langs de Theems maakt en in Hyde Park relaxt, Londen is altijd leuk, zit vol verrassingen en is gemakkelijk bereikbaar, nu ook met de trein (3.30 uur vanuit Amsterdam!). En wil je een dagje de stad uit, dan zijn er snelle verbindingen met Oxford, Greenwich of de illustere kastelen van Hampton Court en Windsor. Attracties, restaurants en openbaar vervoer kunnen prijzig uitvallen, maar lees hieronder onze besparingstips waarmee Londen een stuk goedkoper wordt!

Stadswandeling

Je kunt Londen prima lopend verkennen, en er zijn heel wat professionele gidsen die je van alles over de stad kunnen vertellen tijdens een Jack the Ripper- of Dickens-wandeling. Als introductie in Londen kun je natuurlijk ook zelf een route langs de bekende bezienswaardigheden volgen, zoals deze Lannoo-wandeling (met gps-track en beschrijving), die van Trafalgar Square via Whitehall (Downing Street), de Big Ben, Westminster Abbey en Buckingham Palace naar Leicester Square voert.
Ook zeer aan te raden is een wandeling langs de zuidoever van de Theems via het Thames Path. Dit bewegwijzerde pad biedt mooie uitzichten over de river en de andere oever en voert door buurten die de laatste jaren een ware metamorfose van vervallen, louche buurten naar hippe hotspots hebben beleefd.

Goedkoper naar attracties: 2 for 1

De toegangsprijzen voor de grote attracties in Londen zijn bepaald niet kinderachtig. Zo kost een ritje met het London Eye-reuzenrad zo'n 18 pond en vraagt The Tower of London ruim 21 pond. Ben je met zijn tweeën, dan kun je vaak veel goedkoper naar binnen met een 2 for 1-voucher. Het enige wat je nodig hebt, is een voucher (te printen op de 2 for 1-website) en voor twee personen twee treinkaartjes met het National Rail-symbool erop.

Het National Rail-symbool staat gelukkig ook op de travelcards, OV-dagkaarten voor Londen, die op een aantal treinstations (niet travelcards van de metrostations!) in Londen worden verkocht, zoals Waterloo en King's Cross. Op deze manier kunnen ook toeristen in Londen van het aanbod profiteren. Met zo'n travelcard kun je véél geld besparen, want je kunt niet alleen de hele dag met de metro, bus of stadstrein rijden, maar krijgt ook 50 procent korting op een wisselend aantal grote attracties in Londen, waaronder momenteel behalve de genoemde ook Madame Toussaud's en de London Zoo. Meer uitleg en de precieze voorwaarden vind je op de blog LondonToolkit of de bijbehorende site. Lees die goed, om teleurstelling te voorkomen. Wijzigingen in het programma zijn altijd mogelijk!

british museum

British Museum

Veel musea in Londen zijn gratis, waaronder ook toppers als het British Museum met zijn beroemde Egyptische mummies, de Parthenonsculpturen uit Athene (de Elgin Marbles) en de Steen van Rosetta, die de sleutel vormde tot de ontcijfering van hiërogliefen. De entreehal van het museum is door Norman Foster geheel verbouwd en heeft nu een spectaculair glazen dak (foto boven); het is nu het grootste overdekte plein van Europa, waar het chaotisch druk en lawaaiig is met meutes toeristen en schoolklassen.

Tate Modern

Het Tate Modern is ook een gratis museum en is alleen al vanwege de Rothko-zaal een bezoek waard. De entree in de enorme, vaak lege turbinehal van deze voormalige elektriciteitscentrale is indrukwekkend (foto boven). De vaste collectie is ingericht volgens vier thema's, en niet zozeer strak chronologisch. Op vrijdag en zaterdag is het museum tot 22 uur geopend.

The Monument

Voor een blik over Londen van boven kun je natuurlijk een rondje maken in het 135 m hoge London Eye-reuzenrad (18 pond) of van het uitzicht vanaf de 300 m hoge Shard-wolkenkrabber genieten (25 pond, en volgens sommigen overschat), maar eigenlijk is het even leuk om de 311 treden van de wenteltrap in The Monument te beklimmen (3 pond, met certificaat cadeau!), een Dorische zuil van 61 meter hoog die is opgericht ter herinnering aan de Grote Brand van 1666. Ten tijde van de opening in 1677 was dit het hoogste vrijstaande stenen monument ter wereld. Intussen zijn vele gebouwen in Londen een stuk hoger, maar nog altijd heb je vanaf The Monument een prachtig uitzicht over de omringende wolkenkrabbers en de rivier de Theems.

Hampton Court

Als je een dagje de stad uit wilt, is een bezoek aan Hampton Court, fraai gelegen aan de Theems, zeker aan te bevelen. De voormalige residentie van Tudorkoning Hendrik de Achtste is gemakkelijk per trein te bereiken vanaf Waterloo Station. Een travelcard voor zes zones is verreweg het voordeligst, en in combinatie met een 2 for 1-coupon kun je dan met zijn tweeën voor de prijs van één naar binnen (zorg dan wel dat je een National Rail-travelcard hebt).

Vergeet in het paleiscomplex niet de enorme keuken uit de Tudortijd te bezoeken, waar maaltijden voor duizend gasten bereid konden worden. Er lopen in het paleis op gezette tijden ook gekostumeerde figuren rond die verhalen vertellen of historische scènes naspelen; leuk voor kinderen. Ook de uitgestrekte tuin met doolhof is interessant.

Theater en musical

Een stedentrip naar Londen is eigenlijk niet compleet zonder een bezoekje aan een van de vele West End-theaters. De musicals en toneelstukken die daar opgevoerd worden, zijn van een hoog niveau en de keuze is enorm. De ambiance in de theaters is losjes, over een dresscode hoef je je niet druk te maken. Je kunt je kaartjes bestellen bij een van de vele ticketbureaus (die zich vaak als officieel voordoen, ook op internet!), maar dan betaal je in elk geval veel te veel. Goedkoper is het aan de kassa van het theater of bij de TKTS-kiosk op Leicester Square, waar tickets tegen gereduceerde prijs worden verkocht voor de voorstellingen van dezelfde avond (en vaak ook de volgende avonden). Er zit altijd wel wat leuks bij en je bespaart algauw een paar tientjes. Koop wel je tickets bij de officiële TKTS-kiosk: het wemelt op en rond Leicester Square van de sjacheraars.