Skip to content 
marrakesh
Stedentrip Marrakesh en Essaouira

Marrakesh, exotische stedentrip dicht bij huis

De naam Marrakesh (ook wel als Marrakech gespeld) roept nog altijd herinneringen op aan in hasjnevelen gehulde trips met VW-busjes door het Marokkaanse Atlasgebergte op de klanken van Crosby Stills & Nash met het legendarische Marrakesh Express. Die tijd is allang voorbij, maar nog altijd is Marrakesh een stad die tot de verbeelding spreekt met haar medina, het enorme Djemaa el-Fna-plein met zijn slangenbezweerders en eettentjes en haar islamitische erfgoed. En nu de prijsvechters er goedkoop naartoe vliegen, kun je zelfs voor een prikje een lang weekend in Marrakesh doorbrengen.

mozaiek

Toeristisch centrum

Marrakesh is allang ontdekt door het massatoerisme. Dat betekent dat je er comfortabele hotels, prima restaurants en allerlei georganiseerde excursiemogelijkheiden vindt, maar aan de andere kant moet je er zeker rekening mee houden te worden belaagd door lieden die van alles te koop aanbieden. En de beroemde soeks in de medina (oude stad) bestaan inmiddels voor een groot deel uit winkeltjes vol dubieuze toeristenmeuk. Maar laat dat je niet weerhouden om Marrakesh en de omgeving een paar dagen te verkennen, want het blijft een boeiende stad met een ronduit exotische sfeer, waarin je heerlijk kunt ronddwalen. En dat doen de meeste toeristen dan ook, want het aantal echt belangwekkende attracties in de stad is op één hand te tellen, en de meeste, zoals de Saadische graven en het El Badi-paleis, heb je binnen een uurtje wel bekeken.

Djemaa el-Fna

De Amerikaanse schrijver Paul Bowles, die in Marokko woonde, zei ooit dat Marrakesh zonder het Djemaa el-Fna-plein een doodgewone Marokkaanse stad zou zijn geweest, en daarin had hij waarschijnlijk gelijk. 's Ochtends is het enorme plein nog rustig en zijn alleen de sinaasappelsapstallen present, maar hoe later het wordt, hoe bonter de verzameling slangenbezweerders, verhalenvertellers, dansers, medicijnmannen, muzikanten die bezwerend trommelen of fluit spelen en circusartiesten met apen en andere zielige dieren.

man met aap

Er wordt zeker niet alleen voor westerse toeristen opgetreden, vaak zijn de Marokkanen onder het publiek in de meerderheid. Misschien heb je geluk en ben je getuige van een indrukwekkende voorstelling (Jimmy Page en Robert Plant van Led Zeppelin traden hier ooit op, zie Youtube). Vanaf een uur of zes stijgen er enorme rookwalmen op van de grilroosters van de honderd eetstalletjes. Het eten is van wisselende kwaliteit, zoals altijd is de beste tip om te kijken waar de meeste Marokkanen zitten.

sinaasappels

Tip: Een indrukwekkend uitzicht op het plein heb je vanaf de eerste rij tafels op bovenverdieping van een van de cafés aan het plein, zoals Café de France. Het (goedkope) eten is er zeer matig en de bediening ook, maar als je een tafel vooraan weet te bemachtigen, zul je daarover waarschijnlijk niet echt klagen. Beter is Snack Toubkal met een mooi terras beneden aan het plein, maar dan mis je het panoramische uitzicht.

De medina

Rond het Djemaa el-Fna-plein ligt de uitgestrekte medina van Marrakesh, de oude ommuurde stad, die uit een wirwar van straten en steegjes met allerlei winkeltjes bestaat, de traditionele soeks. Ook vind je er cafés, restaurants en riads, woonhuizen die tot hotel omgebouwd zijn. De smalle stegen zijn voor auto's verboden terrein, maar helaas niet voor brommers, die met een krankzinnige snelheid luid knetterend tussen de voetgangers door laveren. In sommige straten is dit een ware plaag.
Ooit had elke soek in de medina zijn eigen specialiteit, zoals de lederwarensoek of de kruidensoek, maar de laatste jaren lijken de meeste winkels zich vooral op goedkope toeristenprullaria toegelegd te hebben, tegen pittige prijzen. Toch valt nog altijd veel interessants te zien, van kunstig gevormde specerijenkegels tot gevilde beesten in de open etalages van slagerijen.

Een gids is voor een bezoek aan de medina en de soeks onnodig, tenzij je per se zo snel mogelijk naar een bepaald adres wilt; als je steeds de grootste stroom mensen volgt, kom je al dwalend uiteindelijk weer op een bekend punt uit. Probeer niet zelf een hotel te vinden in de soek, want straatnaambordjes en andere verwijzingen ontbreken vrijwel overal. Laat je bij het Djemaa el-Fna-plein door het hotel afhalen om een hopeloze zoektocht te vermijden.

Attracties

Zoals gezegd is het aantal echte bezienswaardigheden in Marrakesh beperkt. Die in de medina kun je gemakkelijk in een dag bekijken, als je niet te vaak verdwaalt. De toegangsprijzen zijn bescheiden, meestal niet meer dan een euro. Houd er rekening mee dat moskeeën in het algemeen slechts voor moslims toegankelijk zijn.

El Badi-paleis

Na alle drukte van de soeks is het El Badi-paleis een verademing. Van de pracht en praal uit de tijd van sultan Ahmed El Mansour resteren slechts ruïnes, maar het is een genoegen om hier rond tussen de hoge muren rond te dwalen en de talloze ooievaars te observeren die op de restanten van het paleis nestelen. Er zijn meestal slechts weinig bezoekers, wat de atmosfeer van grootse verlatenheid, en dat nog wel midden in de stad, nog versterkt. Citroenbomen op de binnenplaats zorgen voor een groen contrast met de aardekleuren van de muren. Het paleis bevat één bijzondere attractie, de minbar (preekstoel) van de Koutoubia-moskee. Voor dit staaltje houtsnijwerk moet je extra betalen (10 dirham).

lijst bij saadische graven

Saadische graven

De koninklijke graftombes van Ahmed El Mansour en zijn nazaten zijn prachtig bewaard gebleven, omdat ze eeuwenlang alleen via een obscure toegang vanuit de moskee toegankelijk waren. Pas sinds 1917, toen ze "herontdekt" werden, zijn ze buitenom ook voor het publiek te bewonderen. Bereid je voor op lang wachten om de tombes te zien. Eerst moet je een gang door schuifelen en vervolgens op je beurt wachten om in smalle nissen de twee schitterende gedecoreerde versierde mausolea te bewonderen. Niet langer dan een minuutje, want dan is het de beurt aan de volgende ongeduldige bezoeker. Als het niet te druk is, is de tuin een heerlijke oase met prachtige tegels en lijstwerk langs de muren.

De koranschool Medersa Ben Youssef

Als er één islamitische attractie in Marrakesh is die je niet mag missen, dan is het de koranschool Medersa Ban Youssef. Dit was tot 1960 een van de grootste godsdienstige onderwijscentra van Noord-Afrika, en als je de cellen ziet, kost het eigenlijk weinig moeite om je voor te stellen hoe jongens hier studeerden en leefden. De binnenplaats is werkelijk schitterend, met al zijn symmetrische motieven, en het is zeker aan te raden je bezoek op een rustig tijdstip ('s ochtends vroeg of tegen sluitingstijd) te plannen om van de serene schoonheid te genieten. Willem-Alexander en Maxima waren hier ooit ook, gezien de foto die bij de ingang hangt.
bordje koranschoolTip: koop vooral het toegangskaartje dat ook recht geeft op een bezoek aan het Musé de Marrachech en de Almoravid Koubba. Het museum is niet zozeer de moeite waard vanwege de collectie, maar vooral vanwege de centrale binnenplaats met fontein, een oase van rust waar stemmige muziek een heel speciale sfeer creëert (cd's zijn in het museumwinkeltje te koop).

Ville Nouvelle en Jardin Majorelle

Buiten de stadsmuren van de medina ligt de Ville Nouvelle ("nieuwe stad"), in de koloniale tijd door de Fransen aangelegd. Hier waan je je bijna in Europa, met moderne flats, villa's, modieuze cafés, winkelcentra en brede avenues. De meeste gebouwen zijn in een kenmerkende roze kleur uitgevoerd. Jardin Majorelle loopt, een schitterende tuin vol cacteeën en bamboe die door de couturier Yves Saint Laurent geheel is opgeknapt en na zijn dood voor het publiek opengesteld is.

Het opvallendste element zijn ongetwijfeld de felle gele en blauwe kleuren van het huis, de ornamenten en de bloembakken. Botanische tuinen zijn meestal oases van rust, waar alleen echte plantenliefhebbers komen, maar dat is helaas niet het geval in de Jardin Majorelle, want de ene na de andere buslading toeristen wordt door de tuin gejaagd, wat te zamen met de relatief hoge toegangsprijs (50 dirham) de indruk wekt dat dit vooral een toeristenfuik is.

Excursie naar Essaouira

Als je even weg wilt uit de drukte en hitte van Marrakesh, kun je natuurlijk de Hoge Atlas opzoeken, maar ook de kust is goed bereikbaar. Een snelle bus brengt je binnen drie uur in Essaouira aan de Atlantische Oceaan. Deze havenplaats is zeker een bezoek waard vanwege de ontspannen, bijna Spaanse sfeer, het enorme strand, de medina en vooral de haven, waar 's ochtends de visserschepen van de oceaan binnenvaren. De vangst wordt meteen aan de kade verkocht, een spektakel dat je zeker niet mag missen. Daarom is het aan te bevelen een overnachting in Essaouira in te plannen, ook al om de relaxte sfeer 's avonds te proeven.

Voor een echte strandvakantie is Essaouira minder geschikt vanwege de constante harde wind, die koele oceaanlucht met zich meevoert. Essaouira staat daarom bekend als windsurfparadijs.