Skip to content 
napels
januari 2015

Napels: Zuid-Italiaanse cultuur aan de voet van de Vesuvius

Eerst Napels zien, en dan sterven, luidt het bekende gezegde. Dat mag misschien wat overdreven zijn, Napels is zeker een stedentrip waard vanwege de authentiek Zuid-Italiaanse sfeer, de gezellige pleinen en stegen en de wereldberoemde kunstverzamelingen in de musea. Daar komt bij dat je in de omgeving een aantal unieke attracties vindt, die geen cultuurliefhebber mag missen, zoals de opgravingen van Pompeii en Herculaneum, die je tweeduizend jaar terug in de tijd voeren (zie Pompeii & de Golf van Napels).

Ook qua spectaculaire landschappen heeft dit gebied het nodige te bieden, van het illustere eiland Capri tot de bizarre Solfatara-vulkaan met zijn kokende modder en stoom. En dan is er natuurlijk de immer dreigende Vesuvius, die al zo vaak dood en verderf heeft gezaaid maar tegelijk met zijn vruchtbare hellingen voor welvaart zorgt. Kortom, er is hier zoveel te zien en te beleven dat Napels en het gebied rond de Golf van Napels een langere vakantie waard zijn.

De oude binnenstad van Napels

Geen stad in Italië of zelfs Europa is te vergelijken met Napels. Als je door de smalle stegen van de binnenstad loopt, waar de was boven je hoofd aan lijnen te drogen hangt. waar de huizen soms op instorten staan en de armoede openlijk zichtbaar is, krijg je het idee in een ander tijdperk en op een ander continent te zijn beland, in een derdewereldstad zelfs. Napels bezit een unieke dynamische sfeer; op de talloze pleintjes heerst een chaotische drukte, die nog het meest aan taferelen in het oude Rome doet denken. En ook de wijde omgeving van Napels is zeer de moeite waard, met de wereldberoemde antieke opgravingen van Pompeii en Herculaneum, het eiland Capri en de wondermooie baai van Sorrento. Kijk daarvoor op onze pagina over de omgeving van Napels.

Is Napels gevaarlijk? De stad heeft geen beste reputatie, maar zolang je geen juwelen draagt, niet met je fototoestel te koop loopt en een beetje in de drukte blijft, loop je geen overdreven risico's. Let vooral goed op in de buurt van het centraal station, bij het Piazza Garibaldi. De maffia, die hier Camorra heet en het leven beheerst, heeft geen belangstelling voor toeristen; de jeugdige rovers op scooters wel, maar die zijn met de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen op afstand te houden. Gewoon een beetje oppassen is het devies.

Een schitterend panorama over Napels tot aan de Vesuvius, Sorrento en Capri heb je vanaf de 250 m hoge rots van Castel Sant'Elmo, bereikbaar met de funiculair vanaf station Montesanto. Je kunt helemaal rondlopen over de muur van het middeleeuwse fort, dat lang als gevangenis in gebruik was.

Info Napels

Vliegtickets

  • Transavia vliegt vanaf Amsterdam vrijwel dagelijks naar Capodimonte, de luchthaven van Napels, zowel 's zomers als 's winters. Een retourtje is al verkrijgbaar voor circa € 140.

Auto

  • Napels is een heel eind rijden met de auto: vanuit Utrecht zo'n 1800 km. De snelste route is geheel autosnelweg; voor Zwitserland is een vignet nodig (ca. € 40) en in Italië betaal je tol op de snelwegen. Van de grens bij Como tot aan Napels is dit voor een personenauto circa € 57.
  • Autorijden buiten de stad Napels is geen probleem, al is het verkeer druk (vooral langs de Amalfitaanse kust) en lopen er vage lieden rond bij de tolpoorten van de autostrada, maar in de stad Napels en tijdens de spits op de rondweg van Napels is dit beslist af te raden. Het verkeer staat meestal vast, parkeerruimte is nauwelijks te vinden en door het chaotische rijgedrag van de Napolitanen is een deuk snel opgelopen.

Openbaar vervoer

Rond Napels lopen diverse metro-achtige treinverbindingen, zoals de Circumvesuviana-spoorlijn vanaf station Garibaldi richting Pompeii en Sorrento. Door gebruik te maken van deze lokale treinen kun je van Pozzuoli tot aan Sorrento gemakkelijk een hele reeks bezienswaardigheden bezoeken, waaronder Pompeii en Herculaneum.

Hotels en campings

Expedia heeft vaak voordelige hotels in de aanbieding. Kijk ook bij de gecombineerde hotel/vlucht-aanbiedingen voor extra voordeel.

Tip

piazza-bellini

Een aan te bevelen hotel in Napels is Hotel Piazza Bellini. Dit betaalbare design-hotel bij Piazza Dante biedt prima kamers met uitstekend ontbijt en is verrassend rustig, gezien de ligging aan het levendige Piazza Bellini. Boek tijdig, dit hotel is snel volgeboekt (in januari 2016 betaalden we voor een 2p-kamer € 85 incl. ontbijt, excl. city tax).

Booking.com
Campings

Er zijn in de omgeving van Napels behoorlijk wat campings, vooral in Pompeii en Sorrento. Verder langs de steile Amalfikust zijn vrijwel geen campings. Bijzonder is camping Solfatara in Pozzuoli, die in de krater van een werkende vulkaan ligt. Vanuit Pozzuoli zijn Napels en Pompeii gemakkelijk met de trein bereikbaar.