Skip to content 
traveltips

Veiligheid, reisverzekering & annuleringsverzekering

Napels: oppassen voor beroving

In Europa kun je als toerist meestal veilig rondwandelen, ook 's avonds, maar er zijn landen waar je maar beter een taxi kunt nemen als je 's avonds je hotel wilt verlaten. In de veiligheidsadviezen die diverse overheden uitgeven, kun je lezen hoe het met de risico's in bepaalde gebieden in een land gesteld is. Daarbij gaat het niet alleen om het risico op beroving en andere aanvallen op lijf en goed; ook de dreiging van natuurgeweld en de gevaren van besmettelijke ziekten komen aan de orde.

Er kunnen verschillen bestaan tussen de veiligheidsadviezen die landen aan hun onderdanen geven. In een stad of regio die in alle adviezen als onveilig wordt afgeschilderd, is het waarschijnlijk echt oppassen geblazen.
Reizigers onderweg kunnen goede adviezen geven, maar zijn ook een (ongewilde) bron van verzinsels en oudbakken verhalen die het goed doen om iemand angst in te boezemen maar die allang niet meer opgaan. ("Langs die weg zijn pas geleden 4 Fransen vermoord" is nog altijd een verhaal dat rondzoemt over Route 13 in Laos, terwijl het incident inmiddels jaren geleden plaatsvond).

Op grond van eigen ervaringen kan De Wijde Wereld aanraden op de volgende plekken extra voorzichtig te zijn:

  • Nairobi (Kenia), ook overdag. Kansloze jongeren willen hier nog wel eens in groepjes hun slag slaan. Verwacht geen bijstand van anderen.
  • Mexico City na zonsondergang
  • De stille stranden van Yucatan en Quintana Roo (Mexico); op wat drukkere plekken is het daarentegen veilig.
  • Sevilla (Spanje): het inslaan van autoruiten en leegroven van (huur)auto's is een geliefde hobby van de plaatselijke scooterjeugd.
  • Rome: groepjes zigeuners met kinderen benaderen je met opengeslagen kranten en baby's in de armen om op vaak onbeholpen wijze je zakken te rollen en camera's weg te rukken
  • Bari (Italië): banden van campers op weg naar de veerhaven worden lekgestoken, waarna beroving volgt.
  • De metro's van alle steden zijn een geliefd terrein van zakkenrollers, net als de trein tussen Amsterdam Centraal en Schiphol. Hier worden ook veel koffers en rugzakken door anderen dan de rechtmatige eigenaar uit het gangpad meegenomen.
  • Just the Flight heeft 40 vaak voorkomende oplichtingstrucs op een rijtje gezet. Het lezen waard!

Reisverzekering

Omdat een ongeluk of een beroving in een klein hoekje zitten, is het aan te raden voor risico's die je niet kunt of wilt dragen een reisverzekering te sluiten. Veel ziektekostenverzekeringen dekken in een aanvullend pakket ook een groot deel van de risico's op reis, dus lees eerst de polis goed door. Bedenk ook dat een repatriëring bij ernstige ziekte een uiterst kostbare zaak is, zodat een goede verzekering daarbij aan te raden is.
Een annuleringsverzekering kan nuttig zijn als het om een dure reis gaat; het risico van het verlies van enkele honderden euro's kun je meestal zelf dragen. Bedenk dat je alleen recht hebt op vergoeding van de reissom vanwege specifieke, in de polis genoemde redenen, zoals ziekte, ongeval of overlijden van familieleden. "Geen zin meer" geldt niet als goede reden. Ook tijdens de reis kan een annuleringsverzekering nog van pas komen. Moet je de reis afbreken, dan kun je een vergoeding claimen voor de niet genoten vakantiedagen.

waterschade op de camping

TIP!

Met een doorlopende reisverzekering hoef je je geen zorgen meer te maken over het tijdig afsluiten van een verzekering. Als je enkele malen per jaar op reis gaat, is zo'n doorlopende reisverzekering algauw een stuk voordeliger dan apart afgesloten verzekeringen. Lees wel goed de polis door, want sommige verzekeringen gelden alleen in het buitenland of bij een minimaal aantal overnachtingen. Ook het eigen risico is een factor van belang bij het kiezen van een verzekering. Zorg verder dat je het alarmnummer van de verzekering in je mobieltje hebt opgeslagen, zodat je direct kunt vragen of een hotelovernachting vergoed wordt als je tent onder water staat omdat het beekje naast de camping door hevige regenval buiten zijn oevers is getreden.