Skip to content 
traveltips
Nederland, Duitsland, België, Frankrijk
verkeer Bangkok

Verkeersinformatie en flitsinfo via internet, mobiel en radio

Wie op de hoogte is van de actuele files, kan zich een hoop ergernis besparen door een alternatieve route te zoeken, de reis uit te stellen of zelfs thuis te blijven. En als je weet dat op je route een flitser gesignaleerd is, is het verstandig je snelheid goed in de gaten te houden. We geven de beste informatiebronnen voor files, wegwerkzaamheden verkeerswaarschuwingen en (mobiele) flitscamera's in Nederland en omringende landen.

Nederland

  • Radio: Op Radio 1 en Radio 3 zijn na elke nieuwsuitzending fileberichten. Tijdens de ochtend- en avondspits heeft Radio 1 zelfs elk kwartier filemeldingen van de ANWB. Heb je RDS/TMC op je autoradio, dan kun je op de frequenties van BNR, Sky Radio en Veronica de files en flitsers op het scherm van je radio volgen.
  • Internet: Er zijn heel wat websites waarop file-info te zien is. Een van de beste is de verkeersinfo van de ANWB, met gedetailleerde info over de knelpunten in de Randstad. Ook op Twitter biedt de ANWB actuele verkeersinfo.
    Trafficnet biedt naast file-info ook info over mobiele flitsers (radarcontroles).
  • Telefoon: De ANWB biedt info per SMS en per gesproken bericht (0900-9622, € 0,50 p.m.).
  • Navigatiesysteem: veel moderne navigatiesystemen, zoals systemen van TomTom en Garmin, bieden actuele verkeersinfo en kunnen automatisch alternatieve routes kiezen. Daarbij moet je wel oppassen dat je niet hopeloos vast komt te zitten op een tweebaansweg, samen met andere file-ontvluchters.
    Navigatiesystemen kunnen vaak ook flitspalen en mobiele radarcontroles signaleren via een database in het apparaat of via een dataverbinding, maar in Frankrijk, Duitsland en Zwitserland is dat verboden, op straffe van een boete of inbeslagname van het apparaat. Verwijder dus het flitspalenbestand voor het betreffende land uit je gps-navigatie of smartphone!

Belgie

Radio: In Vlaanderen biedt de VRT op Radio 1 en Radio 2 geregeld verkeersinfo, evenals Studio Brussel. In Wallonië wordt de verkeersinfo geleverd door de RTBF.

Duitsland

Radio: De regionale zenders, zoals WDR 1 en 2 (west), NDR 1 en 2 (noord), HR (midden) en SWR (zuidwest), bieden na de nieuwsuitzendingen uitgebreide verkeersinfo.

Frankrijk

Radio: In Frankrijk wordt op de tolwegen op de speciale autoroutezender 107.7 via RDS/TMC en via gesproken berichten (af en toe ook in het Engels) voortdurend file-info gegeven.

Reisverhalenfietsen
Fietsen langs het IJsselmeer: Zuiderzeeroute

Fietsreizen /Via Enkhuizen, de Afsluitdijk en Harderwijk


stedentrip-florence
Florence

Stedentrip Monumentale Italiaanse stad aan de Arno


Frankrijk: Provence

Reisverslag/Van de Mont Ventoux tot de Gorges du Verdon

Reisinfodouane
Douane en taxfree-artikelen

Traveltips /Invoer van alcohol en tabak, verboden artikelen


Rome
Goedkoper tanken

Traveltips /Waar tank je het goedkoopst in Europa?


paspoort
Paspoort, identiteitskaart en visum

Traveltips /Welke reisdocumenten heb je nodig?

Wijde Wereld Blogparijs
Wandelen in Utrecht

Blog /Rondwandeling langs de singels, nu weer helemaal langs het water

dudok
Hilversum

Blog /Rondwandeling langs de gebouwen van Dudok

parijs
Sint-Pietersberg

Blog /Wandelen in de groeve bij MaastrichtOver De Wijde Wereld

De Wijde Wereld is een initiatief van Peter de Rijk en Annemarie Verhallen/De Rijk Communicatie & Advies. ©1998-2021 tekst en foto's: Peter de Rijk, Annemarie Verhallen. Alle rechten voorbehouden; overname van teksten of illustraties alleen na uitdrukkelijke toestemming. Email: info@dewijdewereld.net
We doen ons best alle informatie actueel te houden, maar fouten en vergissingen zijn altijd mogelijk. De Wijde Wereld wijst elke aansprakelijkheid daarvoor af en aan de verstrekte informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Deze site bevat links naar externe websites. De Wijde Wereld is niet verantwoordelijk of aansprakelijk voor de inhoud van deze websites. Om de kosten te dekken bevat deze site advertenties en zijn sommige links gesponsord (vaak onder het kopje "Tip").


adverteren - privacy - contact - algemene voorwaarden