Naheffing brandstoftoeslag
Brandstoftoeslag: verhoging altijd verplicht betalen?
Sinds de kerosineprijzen sterk zijn gaan stijgen, heffen veel luchtvaartmaatschappijen een brandstoftoeslag (officieel: brandstofheffing) op de kale ticketprijs, die regelmatig verhoogd wordt en slechts zelden verlaagd, zo lijkt het.Als je een los vliegticket boekt, is de brandstoftoeslag verplicht in de ticketprijs inbegrepen en als je je ticket betaald hebt, heb je met latere verhogingen van toeslagen niets te maken. Bij een pakketreis ligt het anders.
Pakketreizen
Als je een vliegreis inclusief accommodatie hebt gekocht, komt het regelmatig voordat je na betaling van je reis alsnog moet bijbetalen, omdat de brandstoftoeslag (officieel: brandstofheffing) is verhoogd. Ben je verplicht dat extra bedrag te betalen, en mag je de reis alsnog kosteloos annuleren?
Voor een pakketreis, dus ticket plus accommodatie in één boeking, gelden voor boekingen bij ANVR-reisbureaus de volgende voorwaarden:
- Als de reissom nog niet helemaal is voldaan, mag de reisorganisatie tot 20 dagen voor vertrek de verhoging van de brandstofheffing doorberekenen, tot een maximum verhoging van 8 procent. Dat recht op verhoging moet dan wel in de Algemene Voorwaarden staan. Een hogere toeslag dan 8 procent mag je weigeren, maar je mag niet kosteloos annuleren als de verhoging van de brandstofheffing niet groter is dan de genoemde 8 procent.
Als de brandstoftoeslag wordt verlaagd, dan moet de reisorganisatie dat verrekenen, tenzij dat in redelijkheid niet kan worden gevergd (ANVR-voorwaarden artikel 4.3).
Lijndiensten
Bij een lijndienstticket is een verhoging van de brandstoftoeslag alleen toegestaan als dat in de algemene voorwaarden van de luchtvaartmaatschappij wordt vermeld. De eerste drie maanden na aankoop van het ticket mag een hogere brandstoftoeslag nooit worden doorberekend. Daarna wel, maar dan heb je het recht om te annuleren en krijg je het ticketbedrag terug.