Skip to content 
handbagage

Het vliegtuig in met handbagage: kosten, maten en gewichten

plastic zakje vloeistof handbagage

Handbagage meenemen in het vliegtuig is aan een hoop regels gebonden, die ook nogal eens veranderen. Je koffer mag bijvoorbeeld beslist niet te groot en te zwaar zijn (Tip: kijk bij Bagageonline.nl voor geschikte koffers). Verder zijn allerlei voorwerpen verboden en vloeistoffen mag je maar beperkt meenemen in de cabine. Blijkt bij de veiligheidscontrole dat je een voorwerp niet mag meenemen in de handbagage, dan wordt het ingenomen en ben je het kwijt. Slechts zelden krijg je de mogelijkheid het geweigerde voorwerp alsnog in te checken.

Verboden voorwerpen in handbagage

Verboden als handbagage zijn onder meer:

  • slag- of steekwapens, waaronder ook zakmessen, nagelvijlen, schroevendraaiers, inbussleutels, tangen, wandelstokken, golfclubs, skateboards. Neem in elk geval geen scherpe voorwerpen of metalen gereedschappen mee het vliegtuig in, want die worden vrijwel zeker ingenomen. Al deze voorwerpen moeten worden ingecheckt. Scheermesjes die in een houder gebruikt worden, zijn wél toegestaan. Ook (nagel)scharen met een blad van minder dan 6 cm zijn volgens de opsomming van verboden bagage van de KLM toegestaan, maar reken erop dat die desondanks bij de veiligheidscontrole worden ingenomen (en je krijgt ze niet terug).
  • Gasblikjes (ook verboden in ruimbagage) en pepperspray.
  • Aanstekers en lucifers: volgens de KLM-lijst mag je geen aansteker in handbagage of ruimbagage meenemen, alleen veiligheidslucifers in de handbagage. Volgens de gevaarlijke goederen-lijst van easyJet is één hervulbare aansteker (geen wegwerp) wel toegestaan als die "op de persoon" worden gedragen. De regels verschillen dus per maatschappij... Veel reizigers melden dat ze bij de veiligheidscontrole hun (wegwerp)aansteker samen met sleutels, laptop en dergelijke in het bakje voor de scanner leggen en dan geen problemen ondervinden.
  • Reservebatterijen zijn alleen in de originele verpakking toegestaan in hand- of ruimbagage; lithiumbatterijen (zoals voor laptops en oplaadbare power packs) zijn alleen in de handbagage toegestaan: zie dit batterij-overzicht.
  • Wandelstokken en skistokken stonden ook altijd op de verbodenlijst, maar de nieuwe regel lijkt te zijn dat wandelstokken wel in de handbagage (of in de hand) mee aan boord mogen, zeker als ze als medisch hulpmiddel worden gebruikt (KLM-info). Feit is dat richtlijnen van de luchtvaartmaatschappij niet per se dezelfde zijn als die van de veiligheidscontrole, die niet eens weet met welke maatschappij een passagier vliegt.

Veel nuttige info over toegestane en verboden handbagage en ruimbagage vind je bij de luchthaven Schiphol.

Vloeistoffen in handbagage

Sinds eind 2006 gelden voor alle vliegvelden van de EU de volgende regels voor het meenemen van vloeistoffen in de handbagage in het vliegtuig:

  • Passagiers mogen niet meer dan 100 milliliter vloeistof per flesje of potje meenemen, en deze flesjes of potjes moeten samen passen in een 'doorzichtige, hersluitbare plastic zak' met maximaal een liter inhoud. Dergelijke ziplock-zakjes zijn op Schiphol soms verkrijgbaar, maar zijn ook te koop bij Blokker en soortgelijke winkels (TOPPIT hersluitbare zakjes).  De plastic zak moet bij de handbagagecontrole apart getoond worden (deze laatste regel wordt niet altijd streng gehandhaafd).
  • Onder vloeistoffen vallen ook tandpasta, allerlei make-up, gel, spuitbussen met haarlak, scheerschuim enzovoort, kortom alles wat maar vloeibaar of smeerbaar is; alleen babyvoeding en medicijnen die tijdens de vlucht noodzakelijk zijn, vallen niet onder deze 100 milliliter-regel (soms wordt gevraagd een slokje van de babyvoeding te drinken).

Tip:

Bij drogisten zoals Kruidvat en Etos kun je speciale reisverpakkingen (max. 100 ml) van toiletartikelen als tandpasta en shampoo kopen, die als handbagage mee kunnen. Dat scheelt gewicht en mogelijk het inchecken van een koffer!

Nog meer veiligheidsregels

  • Iedereen moet jasjes en overjassen uittrekken bij de veiligheidscontroles op vliegvelden;
  • Laptopcomputers en andere grote elektrische apparaten moeten uit hun tas worden gehaald en apart gescreend;
  • Alcoholische drank die na de veiligheidscontrole wordt aangekocht (al dan niet taxfree), mag alleen verzegeld in het vliegtuig worden meegenomen.

Afmetingen handbagage

Er gelden geen algemene maten voor handbagage. de IATA adviseert de aangesloten maatschappijen  56 cm x 45 cm x 25 cm als maximale omvang te hanteren, met mogelijk een uitzondering voor muziekinstrumenten; in de praktijk hanteert elke luchtvaartmaatschappijen weer andere maximale maten en maximale gewichten. Met maximaal 7 kg handbagage zul je in elk geval geen problemen ondervinden. In de economy-klasse is standaard één stuk handbagage toegestaan, met daarnaast een camera(tas), laptop of handtas, maar dat geldt niet bij de meeste budgetmaatschappijen. Bij Transavia, Wizz Air en easyJet moeten alle camera's, boeken, laptops en jassen in één stuk handbagage worden opgeborgen. Hierop wordt niet altijd even streng gecontroleerd.

Maatschappij Max. maten Max. gewicht
KLM, Air France 55 x 35 x 25 cm 12 kg
Transavia 55 x 35 x 25 cm 10 kg
Ryanair* 55 x 40 x 20 cm (niet gratis)
plus 40 x 20 x 25
10 kg
easyJet** 56 x 45 x 25 cm geen max.
Wizz Air*** 55 x 40 x 23 cm (niet gratis)
40 x 30 x 20 cm
10 kg
Vueling 55 x 40 x 20 cm
plus 35 x 20 x 20
10 kg
*Je rolkoffer-handbagage gaat alleen in de cabine mee als je voor € 6 "instappen met prioriteit en twee stuks handbagage" hebt gekocht. Het kleine stuk handbagage bij Ryanair is voor iedere passagier gratis en heeft geen gewichtsbeperking. Voor € 8 (online bij boeking) tot € 10 (online na boeking) kun je een handbagage-rolkoffer als ingecheckte bagage meenemen.
**alleen de eerste 70 grote stukken handbagage kunnen mee in de cabine, de rest wordt (gratis) in het ruim geplaatst en moet je na aankomst van de bagageband halen.
***Alleen als je het Wizz-Go-tarief (toeslag vanaf ca. € 30) hebt gekocht, gaat je handbagage (55 x 40 x 23 cm) zeker mee in de cabine en mag je een tweede stuk handbagage meenemen van 40 x 30 x 20 cm. Ook mag je een koffer van 20 kg inchecken.

Let op:

Budgetmaatschappijen als Ryanair, Transavia en easyJet controleren regelmatig streng op de afmetingen van de handbagage en het aantal stuks, omdat je voor ruimbagage altijd moet betalen. Iedere passagier moet dan de handbagage in een rek plaatsen. Past de koffer of tas niet, dan moet die het vliegtuigruim in en dat kost je bij Transavia minimaal € 30 (bij lijndiensten), bij easyJet minimaal € 30 (zelfs € 50 als je aan de gate "betrapt" wordt) en bij Ryanair € 50. Controleer altijd de afmetingen van je koffer en neem niet meer dan één stuk handbagage mee, want als je cameratas of beautycase niet in je handbagagekoffer past, ben je de pineut en moet je je handbagage alsnog tegen hoge kosten inchecken.

Tip!

Bij Bagageonline.nl kun je via een handige Kofferkiezer snel een geschikte handbagagekoffer selecteren. Je kunt ook op omvang en gewicht van je koffer of trolley selecteren, en zelfs op vliegmaatschappij, zodat je meteen ziet of een bepaalde koffer als handbagage toegestaan is.