Skip to content 
handbagage

Het vliegtuig in met handbagage: kosten, maten en gewichten

plastic zakje vloeistof handbagage

Handbagage meenemen in het vliegtuig is aan een hoop regels gebonden, die ook nogal eens veranderen. Je koffer mag bijvoorbeeld beslist niet te groot en te zwaar zijn . Verder zijn allerlei voorwerpen verboden en vloeistoffen mag je maar beperkt meenemen in de cabine. Blijkt bij de veiligheidscontrole dat je een voorwerp niet mag meenemen in de handbagage, dan wordt het ingenomen en ben je het kwijt. Slechts zelden krijg je de mogelijkheid het geweigerde voorwerp alsnog in te checken.

Verboden voorwerpen in handbagage

Verboden als handbagage zijn onder meer:

  • slag- of steekwapens, waaronder ook zakmessen, nagelvijlen, schroevendraaiers, inbussleutels, tangen, wandelstokken, golfclubs, skateboards. Neem in elk geval geen scherpe voorwerpen of metalen gereedschappen mee het vliegtuig in, want die worden vrijwel zeker ingenomen. Al deze voorwerpen moeten worden ingecheckt. Scheermesjes die in een houder gebruikt worden, zijn wél toegestaan. Ook (nagel)scharen met een blad van minder dan 6 cm zijn volgens de opsomming van verboden bagage van de KLM toegestaan, maar reken erop dat die desondanks bij de veiligheidscontrole worden ingenomen (en je krijgt ze niet terug).
  • Gasblikjes (ook verboden in ruimbagage) en pepperspray.
  • Aanstekers en lucifers: volgens de KLM-lijst mag je geen aansteker in handbagage of ruimbagage meenemen, alleen veiligheidslucifers in de handbagage. Volgens de gevaarlijke goederen-lijst van easyJet is één hervulbare aansteker (geen wegwerp) wel toegestaan als die "op de persoon" worden gedragen. De regels verschillen dus per maatschappij... Veel reizigers melden dat ze bij de veiligheidscontrole hun (wegwerp)aansteker samen met sleutels, laptop en dergelijke in het bakje voor de scanner leggen en dan geen problemen ondervinden.
  • Reservebatterijen zijn alleen in de originele verpakking toegestaan in hand- of ruimbagage; lithiumbatterijen (zoals voor laptops en oplaadbare power packs) zijn alleen in de handbagage toegestaan: zie dit batterij-overzicht.
  • Wandelstokken en skistokken stonden ook altijd op de verbodenlijst, maar soms lukt het om wandelstokken in de handbagage (of in de hand) mee aan boord te nemen, zeker als ze geen scherpe punt hebben en als medisch hulpmiddel worden gebruikt (KLM-info). Feit is dat richtlijnen van de luchtvaartmaatschappij niet per se dezelfde zijn als die van de veiligheidscontrole, die niet eens weet met welke maatschappij een passagier vliegt. Wil je er zeker van zijn dat je dure nordic walking-stokken niet worden ingenomen, check ze dan goed verpakt in.

Veel nuttige info over toegestane en verboden handbagage en ruimbagage vind je bij de luchthaven Schiphol.

Vloeistoffen in handbagage

Sinds eind 2006 gelden voor alle vliegvelden van de EU de volgende regels voor het meenemen van vloeistoffen in de handbagage in het vliegtuig:

  • Passagiers mogen niet meer dan 100 milliliter vloeistof per flesje of potje meenemen, en deze flesjes of potjes moeten samen passen in een 'doorzichtige, hersluitbare plastic zak' met maximaal een liter inhoud. Dergelijke ziplock-zakjes zijn op Schiphol soms verkrijgbaar, maar zijn ook te koop bij Blokker en soortgelijke winkels (TOPPIT hersluitbare zakjes).  De plastic zak moet bij de handbagagecontrole apart getoond worden (deze laatste regel wordt niet altijd streng gehandhaafd).
  • Onder vloeistoffen vallen ook tandpasta, allerlei make-up, gel, spuitbussen met haarlak, scheerschuim enzovoort, kortom alles wat maar vloeibaar of smeerbaar is; alleen babyvoeding en medicijnen die tijdens de vlucht noodzakelijk zijn, vallen niet onder deze 100 milliliter-regel (soms wordt gevraagd een slokje van de babyvoeding te drinken).

Tip:

Bij drogisten zoals Kruidvat en Etos kun je speciale reisverpakkingen (max. 100 ml) van toiletartikelen als tandpasta en shampoo kopen, die als handbagage mee kunnen. Dat scheelt gewicht en mogelijk het inchecken van een koffer!

Nog meer veiligheidsregels

  • Iedereen moet jasjes en overjassen uittrekken bij de veiligheidscontroles op vliegvelden;
  • Laptopcomputers en andere grote elektrische apparaten moeten uit hun tas worden gehaald en apart gescreend;
  • Alcoholische drank die na de veiligheidscontrole wordt aangekocht (al dan niet taxfree), mag alleen verzegeld in het vliegtuig worden meegenomen.

Afmetingen handbagage

Er gelden geen algemene maten voor handbagage. de IATA adviseert de aangesloten maatschappijen  56 cm x 45 cm x 25 cm als maximale omvang te hanteren, met mogelijk een uitzondering voor muziekinstrumenten; in de praktijk hanteert elke luchtvaartmaatschappijen weer andere maximale maten en maximale gewichten, al dan niet met extra betaling. Raadpleeg dus de website van de maatschappij voor de bagagevoorwaarden.