In de winter naar Duitsland: winterbanden verplicht of niet?
Voor veel automobilisten is de winterbandenverplichting in Duitsland onduidelijk, mede door de verwarrende berichten in de media. Zijn winterbanden nu wel of niet verplicht als je 's winters in Duitsland een auto bestuurt? Het juiste antwoord op de vraag luidt: "Nee, er is in de winter geen algemene winterbandenplicht in Duitsland", behalve bij winterse omstandigheden, dat wil zeggen ijs of sneeuw op de weg. Als je geen winterbanden gemonteerd hebt, kan dat op een verijsde of besneeuwde weg een boete opleveren en bij een ongeval eerder tot aansprakelijkheid leiden. En winterbanden zijn in dit geval banden met het sneeuwvloksymbool. All weather-banden zijn dus ook toegestaan. Banden met alleen een M+S-symbool zijn niet toegestaan als winterband, tenzij ze vóór 2018 geproduceerd zijn (overgangsregeling).
Geen vaste datumgrenzen voor winterbanden
In de Duitse wet wordt geen periode vermeld waarin winterbanden verplicht zijn. De verplichting geldt zoals gezegd alleen bij winterse omstandigheden ("Glatteis, Schneeglätte, Schneematsch, Eis- oder Reifglätte"). Dat betekent dus dat als je in Duitsland een auto bestuurt terwijl de omstandigheden niet winters zijn, je best op zomerbanden mag rijden. Niets staat dan een weekendje Düsseldorf, een rit over de Autobahn naar de wintersport in Oostenrijk of een tripje vlak over de grens naar de Duitse supermarkt dan in de weg. De Duitse automobielclub ADAC heeft de winterbandenregeling op haar website samengevat (Duitstalig).
Boetes
Volgens de Duitse verkeerwet moet de auto aan winterse weersomstandigheden aangepast zijn. Dus als je in Duitsland onderweg bent met zomerbanden en merkt dat je banden door sneeuw of ijs geen grip maar hebben, mag je niet verder rijden. Doe je dat toch en word je door de politie aangehouden, dan loop je het risico op een bekeuring van 40 euro. Het verhaal dat de politie ook geparkeerde auto's op winterbanden zou controleren, is onjuist. Alleen het rijden op zomerbanden is onder winterse omstandigheden verboden.
Als je het verkeer daadwerkelijk ophoudt doordat je auto niet aan de weersomstandigheden aangepast is, bijvoorbeeld doordat je op een helling blijft steken en een file veroorzaakt, dan kun je een boete van 80 euro krijgen. Een boete levert ook een strafpunt op in het rijbewijsregister in Flensburg. Dat wordt pas echt vervelend als je 18 strafpunten verzameld hebt, want dan riskeer je een ontzegging van de rijbevoegdheid in Duitsland.
De aanpassing aan winterse omstandigheden houdt overigens niet alleen in dat je op winterbanden rijdt, maar ook dat de autoruiten schoon zijn en het tankje met ruitensproeierantivries gevuld is.
Ongeval
Let op: Raak je betrokken bij een ongeval, dan kan er nog een vervelend staartje volgen. De Duitse justitie zou je kunnen vervolgen als je met een auto op zomerbanden reed, ook al heb je geen schuld aan het ongeval. In hoeverre dit in de praktijk zal voorkomen, is afwachten. Voor de verzekering heeft het rijden op zomerbanden geen gevolgen; Nederlandse verzekeraars keren gewoon uit, ook als je schuldig bent aan het ongeval.
Winterbanden en M+S banden
Volgens de Duitse wetgeving gelden banden met een sneeuwvlok+berg-symbool als winterband. Een all season-band is dus geschikt als dit symbool op de band staat.
M+S-banden zijn bedoeld voor het rijden door modder en sneeuw. Alleen als er op zo'n band ook een symbool van bergtoppen met een sneeuwvlok op de band staat, geldt de band als allround winterband. Het M+S-logo is te vinden op alle winterbanden, vierseizoenenbanden en soms zelfs op zomerbanden, en zegt eigenlijk weinig over de eigenschappen van de band als winterband. Vandaar dat de Duitse wetgever de definitie van een winterband heeft aangecherpt. Voor M+S-banden die tot 31 december 2017 geproduceerd zijn, geldt een overgangsregeling. Deze banden gelden tot 30 september 2024 als geschikte winterband.
Sneeuwkettingen
Ook als je op winterbanden rijdt, kunnen sneeuwkettingen soms noodzakelijk blijven. Op sommige bergwegen zijn ze onder bepaalde omstandigheden verplicht; dit wordt aangegeven meteen bord met een wiel met sneeuwketting erop. Sneeuwkettingen zijn niet geschikt om lange afstanden mee te rijden, ze zijn slechts een hulpmiddel om met lage snelheid op besneeuwde hellingen te kunnen rijden.
Winterbandentest 2021-2022
De ANWB heeft ook in 2021 een winterbandentest uitgevoerd. Voor de bandenmaat 195/65 Citroën C4 Cactus, Ford Focus, Kia C’eed, Peugeot 308, Toyota Auris en VW Golf) kwamen de De Goodyear UltraGrip 9+ (nat wegdek en sneeuw), de Dunlop Winter Response 2 (droog wegdek en lager verbruik), de Vredestein Wintrac (slijtvastheid) en de Michelin Alpin 6 als beste uit de test,
Voor de bandenmaat 225/50 (Audi A4, BMW 3-serie, Mercedes C-klasse of Volvo V60) waren de Michelin Alpin 6 (slijtvastheid), de Dunlop Winter Sport 5 (sneeuw) en de Goodyear UltraGrip Performance + (geluid) de beste banden.
Op de ANWB-website is ook de winterbandentest van 2020 te raadplegen.
Tip:
Kijk bij Bandenshop.nl voor voordelige winterbanden.
Laatste wijziging: 15 oktober 2019