Skip to content 
winterbanden
Winterbanden en sneeuwkettingen in Oostenrijk, Zwitserland en andere landen

Winter in Europa: winterbanden voor de auto verplicht?

Wie in de winter met de auto naar het buitenland gaat, moet rekening houden met speciale voorschriften voor het autorijden in sneeuw en ijs. Zo zijn in sommige landen winterbanden en sneeuwkettingen onder bepaalde omstandigheden verplicht en kan het verplicht zijn sneeuwkettingen in de kofferbak te hebben. Alleen al voor de veiligheid is het uiteraard ook aan te bevelen het reservoir met ruitenwisservloeistof (met antivries!) goed gevuld te houden en niet met versleten ruitenwissers op pad te gaan. Rijden zonder de juiste winteruitrusting kan niet alleen een boete opleveren, maar soms ook tot verhoogde aansprakelijkheid na een aanrijding leiden. Dat kan bijvoorbeeld gevolgen hebben voor een uitkering bij letselschade. We geven een overzicht van de diverse voorschriften in Europese landen.

sneeuwweg

Duitsland en Luxemburg

In Duitsland geldt geen algemene winterbandenplicht, maar bij sneeuw en ijs dient de auto aan de winterse omstandigheden aangepast te zijn. Winterbanden zijn dan vereist. Zie voor de details onze pagina winterbanden in Duitsland.
In Luxemburg geldt net als in Duitsland dat winterbanden bij winterse omstandigheden verplicht zijn, dus als er sneeuw of ijs op de weg ligt.

Oostenrijk

In Oostenrijk zijn winterbanden tussen 1 november en 15 april verplicht bij winterse omstandigheden. Als winterbanden gelden banden met een profiel van minstens 4 mm én de aanduiding 'M & S'. Dat geldt ook voor zogeheten all seasonbanden. Voor aanhangers geldt geen winterbandenplicht. In plaats van winterbanden mogen ook sneeuwkettingen worden gebruikt als de rijbaan geheel of bijna geheel met sneeuw of ijs bedekt is. De boete bij het niet nakomen van de verplichting bedraagt € 35 en als je andere verkeersdeelmemers in gevaar brengt, theoretisch maar liefst maximaal € 5000. Raak je op zomerbanden betrokken bij een ongeval en kun je niet bewijzen dat dat ongeval met winterbanden eveneens zou zijn gebeurd, dan word je al snel in elk geval deels schuldig verklaard.


langlaufen-hinterzarten

België. Frankrijk, Zwitserland, Italië

In België, Frankrijk, Zwitserland en Italië bestaat geen algemene winterbandenplicht. Wel kunnen op sommige trajecten sneeuwkettingen dan wel winterbanden verplicht zijn. sneeuwkettingen_bordDit wordt met borden aangegeven. In Frankrijk moeten de banden aan de winterse omstandigheden aangepast zijn. In Zwitserland geldt geen winterbandenplicht, maar als je bij winterse omstandigheden met zomerbanden voor hinder zorgt, riskeer je een boete (€ 73); bij gebruik van sneeuwkettingen geldt een maximumsnelheid van 50 km/u.
bordIn veel Italiaanse berg- en heuvelregio's is het in de winterperiode verplicht met winterbanden te rijden of sneeuwkettingen aan boord te hebben. Dit wordt per weg met borden aangegeven. Ook in zuidelijker regio's als Toscane en Lazio geldt deze verplichting voor veel wegen in hoger gelegen gebieden. In het Italiaanse Aostadal is het tussen 15 oktober en 15 april verplicht met winterbanden te rijden of sneeuwkettingen in de auto te hebben. In de provincie Como geldt dit tussen 15 november en 30 maart op provinciale wegen. Ook in zuidelijker regio's als Toscane, Umbië en Lazio is winteruitrusting in de bergen en heuvels tussen 15 november en 15 april veelal verplicht.


Tsjechië, Slowakije

In de wintermaanden dien je in Slowakije en Tsjechië sneeuwkettingen in de auto te hebben. Winterbanden (teken M & S) zijn bij sneeuw en ijs verplicht, en in Tsjechië tevens op wegen waar dat met een verkeersbord is aangegeven. De minimale profieldiepte is 4 mm.

lovenië

In Slovenië zijn tussen 15 november en 15 maart winterbanden verplicht, en buiten deze periode bij winterse omstandigheden (profiel minimaal 3 mm).

Zweden

In Zweden bestaat een winterbandenplicht tussen 1 december en 31 maart. Deze verplichting geldt ook voor aanhangers.

Noorwegen

In Noorwegen moet de auto winterbanden of sneeuwkettingen hebben als de omstandigheden dat vereisen.

Winterbandentest 2021-2022

De ANWB heeft ook in 2021 een winterbandentest uitgevoerd. Voor de bandenmaat 195/65 Citroën C4 Cactus, Ford Focus, Kia C’eed, Peugeot 308, Toyota Auris en VW Golf) kwamen de De Goodyear UltraGrip 9+ (nat wegdek en sneeuw), de Dunlop Winter Response 2 (droog wegdek en lager verbruik), de Vredestein Wintrac (slijtvastheid) en de Michelin Alpin 6 als beste uit de test,
Voor de bandenmaat 225/50 (Audi A4, BMW 3-serie, Mercedes C-klasse of Volvo V60) waren de Michelin Alpin 6 (slijtvastheid), de Dunlop Winter Sport 5 (sneeuw) en de Goodyear UltraGrip Performance + (geluid) de beste banden.
Op de ANWB-website is ook de winterbandentest van 2020 te raadplegen.

Tip:

Kijk bij Bandenshop.nl voor voordelige winterbanden.

Laatste wijziging: 6 januari 2019