Skip to content 
XXX
Van Baraque Fraiture tot Signal de Botrange

Langlaufen en skiën dicht bij huis: wintersport in de Belgische Ardennen

Fanatieke wintersporters halen er hun neus misschien voor op, maar op een paar uur rijden vanuit Utrecht liggen diverse middelgebergten die volop sneeuwpret kunnen leveren voor langlaufers en (beginnende) skiërs. Het snelst bereikbaar zijn de de Belgische Ardennen, die voldoende wintersportmogelijkheden bieden voor een lang weekend, maar bekijk vlak voor vertrek wel nog eens de weersverwachting, want sneeuwzeker zijn de heuvels hier zeker niet. Lees ook onze info over wintersport in Duitsland.

Ardennen – Baraque Fraiture

De Belgische Ardennen zijn vanuit Nederland gemakkelijk bereikbaar via de Belgische snelwegen A26 en A27, die het gebied doorsnijden. Goede langlaufmogelijkheden biedt bijvoorbeeld Baraque Fraiture, vlak naast de A26 op 650 m, dat op niet meer dan een uurtje rijden van Maastricht ligt. Er zijn hier ook een paar sleepliften, maar de afdalingen zijn nauwelijks de moeite en de lange rijen die in de weekends gewoonlijk voor de liften staan, zijn ook al geen aanbeveling. Veel beter is de situatie voor langlaufers. De omringende bossen en weiden vormen een ideaal langlaufgebied, met volop gespoorde loipes. Ook wandelaars komen hier aan hun trekken op speciaal geprepareerde wandelpaden. Wandel nooit op de sporen die voor langlaufers zijn getrokken!

Ardennen – Hautes Fagnes, Oostkantons

Ook rond het hoogste punt van België, Signal de Botrange op 694 meter, bestaan goede langlaufmogelijkheden met tamelijk vlakke loipes tussen 4 en 15 kilometer. De toegang tot de loipes kost € 2. Zowel bij Baraque Michel, Mont Rigi als Signal de Botrange zijn langlaufski's te huur voor circa € 10 per dag, toegang tot loipes inbegrepen. Buiten de loipes skiën is in de Hoge Venen overigens verboden vanwege het grote gevaar dat de moerassige ondergrond kan opleveren. Alpien skiën is mogelijk bij Lierneux (Monte Lierneux) en Butgenbach (Zosterbach) waar het meestal minder druk is dan bij Baraque Fraiture. Ook dit zijn overigens zeer korte pistes voor beginners (Lierneux 800 m, Butgenbach 300 m).
Bij goede sneeuwcondities kan het rond Baraque Fraiture en Signal de Botrange heel druk zijn, vooral met Nederlanders die hier een dagje komen wintersporten. Alternatieven zijn de gebieden rond Butgenbach en Elsenborn in de Belgische Eifel, waar de hoogteverschillen groter zijn en de langlaufloipes meer uitdagingen bieden. Meer informatie over sneeuwcondities, skimogelijkheden en skiverhuur vind je op Ostbelgien.eu.

Booking.com