Skip to content 
XXX
Sauerland, Harz, Thüringen, Zwarte Woud

Langlaufen en skiën dicht bij huis: wintersport in Duitsland

Fanatieke slalommers zijn er wellicht snel uitgekeken, maar op hoogstens een halve dag rijden vanuit Utrecht liggen diverse Duitse middelgebergten die volop sneeuwpret kunnen leveren voor langlaufers, sleefanaten en (beginnende) skiërs. Op wintersport gaan in Duitsland is dus een prima optie als je niet de hele dag in de auto wilt zitten. Rond plaatsen als Winterberg en Willingen vind je genoeg loipes en pistes voor een lang weekend wintersportplezier, maar let wel goed op de weersverwachting, want het witte sneeuwdek kan bij een westenwindje snel veranderen in een drabbige dooimassa. Lees ook onze info over wintersport in België.

Sauerland

Op ruim 300 km van Utrecht ligt het Sauerland, dat voor de meeste Nederlanders het makkelijkst bereikbare Duitse wintersportgebied is. Je vindt hier zes wintersportcentra met 82 ski-afdalingen met een totale lengte van 46 km. Een groot deel van de liften hanteert hetzelfde keycardsysteem, dus het is gemakkelijk van piste te wisselen. Vooral rond de Kahler Asten, met 842 de op een na hoogste top van dit middelgebergte, zijn tal van langlaufloipes ( in totaal tot 170 km gespoord) en alpiene skipistes te vinden. De bekendste wintersportplaatsen zijn Winterberg (sneeuwbericht) en Willingen (actuele ski-info), dat met name populair is bij Nederlanders. Enkele skipistes rond deze plaatsen worden bij vriezend weer zo nodig met sneeuwkanonnen onderhouden en zijn 's avonds verlicht. Voor alle skipistes geldt dat de afdalingen veel korter zijn dan in de Alpen en dat het hoogteverschil veel kleiner is.

Booking.com

Zwarte Woud

Het Zwarte Woud (Schwarzwald) ligt wat verder weg dan het Sauerland, maar de wintersportmogelijkheden en de sneeuwzekerheid zijn er navenant groter. Vooral rond de bijna 1500 m hoge Feldberg vind je uitgebreide voorzieningen voor alpiene skiërs en langlaufers. Dit is het op een na grootste skigebied van Duitsland. Een aangename verblijfplaats is het hooggelegen Hinterzarten, dat vanuit Freiburg (aan de A5 naar Basel) zowel met de auto als de trein in een half uur bereikbaar is. De loipes in de omgeving voeren door een aantrekkelijk heuvelgebied van weiden en bossen. Hinterzarten ligt aan de 170 km lange langlaufroute Schonach-Belchen, de langste in het Zwarte Woud. Bekend is de Adlerschanze, een skischans die zelfs 's zomers gebruikt wordt bij kampioenswedstrijden.

Booking.com

Thüringen

Minder bekend bij Nederlanders is het wintersportgebied Thüringer Wald in de deelstaat Thüringen, waar bijvoorbeeld rond Oberhof en Suhl uitgebreide langlaufmogelijkheden bestaan. Met een hoogte van 500 tot 700 meter is het gebied niet sneeuwzeker en uitgebreide après-ski ontbreekt, maar voor rustzoekers is het een ideaal gebied. Oberhof ligt aan de Rennsteig, een 170 km lang wandelpad over de kammen van het Thüringer Wald, dat bij sneeuw als langlaufloipe geprepareerd wordt. Suhl biedt voldoende restaurants en hotels en ook mooie vakwerkhuizen in het centrum; enkele woonblokken in DDR-stijl verwijzen nog naar het Oostblokverleden. Overigens begroet men passerende langlaufers met "Ski Heil!", een frase die in de door de kou verdoofde oren van de niet met deze uitspraak vertrouwde Nederlander algauw als de beruchte nazi-kreet klinkt. Beter luisteren dus.

Booking.com

De Harz

De Harz is het noordelijkste Duitse middelgebergte, met als hoogste top de Brocken (1141 m). Je vindt hier niet alleen een uitgebreid netwerk van langlaufloipes (soms zelfs 's avonds verlicht), maar ook alpiene skihellingen, onder andere in Sankt Andreasberg, Hahnenklee und Schulenberg, waar ook sneeuwkanonnen in gebruik zijn. Echt sneeuwzeker is het gebied niet, maar vooral op en rond de Brocken valt regelmatig veel winterse neerslag, de Brocken zelf heeft een extreem koud, nat en winderig klimaat en is gemiddeld 170 dagen per jaar met sneeuw bedekt. Populair is de Brockenbahn, een stoomtrein naar de top van de Brocken, die ook 's winters rijdt (enkeltje € 17, retour € 26).

Booking.com